Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alexandra Rapaport: "Jag är på rätt plats och gör precis det jag ska"

Knarklangande gåsmamma i Stockholm och mordutredande bankjurist i Sandhamn – Alexandra Rapaport spelar gärna krävande roller men vill inte kallas stark kvinna. Damernas Värld har träffat henne och pratat stil, karriär, starka kvinnor och hur det är att jobba tillsammans med maken Joakim Eliasson.

Alexandra Rapaport

Ålder: 44 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Joakim Eliasson, barnen Blanca, Elmer och bonussonen Beck.

Bakgrund: Utbildad på Teaterhögskolan. Slog igenom i tv-serien Nudlar och 08:or (1996), men fick sitt stora genombrott som morsan i Tsatsiki, morsan och polisen (1999). Anställd på Dramaten, där hon bland annat har medverkat i En midsommarnattsdröm och Marodörer.

Aktuell: Gåsmamman säsong två, på C More 24 november.

Jag måste få hjälp om jag ska klä mig snyggt

Det här var ju jättekul! säger Alexandra Rapaport när hon byter om till sina ”egna vanliga, tråkiga” kläder efter att ha fotograferats för Damernas Värld i Vasastan i Stockholm. Hon berättar att hon vet vad hon tycker är snyggt, och vad hon aldrig skulle sätta på sig.

– Jag måste få hjälp om jag ska klä mig snyggt, så är det. Min man har bättre koll än jag och får hjälpa mig välja väskor och smycken. Ibland köper jag loss kläder som jag har tyckt om från mina inspelningar, det är smidigt för då har ju någon redan valt åt mig.

När vi sätter oss ner på ett närliggande kafé dyker vi snabbt in i ­hennes favoritämne – hennes arbete.

– Jag älskar mitt jobb, och jag vill fortsätta att jobba. Jag vill inte hamna på undantag. Det är så skönt att känna att jag är på rätt plats, och gör precis det jag ska göra – det jag drömde om. Jag valde rätt.

"Jag är på rätt plats och gör precis det jag ska göra", säger Alexandra Rapaport.

Spelar Sonja Ek i Gåsmamman

I den svenska tv-serien Gåsmamman slungas trebarnsmamman Sonja Ek in i Stockholms undre värld och måste hantera såväl marijuana­odling som polisutredningar och ständigt överhängande hot samtidigt som hon springer på föräldramöten och vänjer sig vid ett liv som ensamstående mamma. Alexandra Rapaport spelar huvudrollen, men är även medproducent till serien, som är en av C Mores och Kanal 5:s största framgångar genom tiderna. I rollistan syns även namn som Tommy Körberg, Grynet Molvig och Gustaf Hammarsten. Men förutom att Alexandra Rapaport själv är mamma är det inte mycket mer än utseendet hon har gemensamt med sin rollfigur.

Jag har aldrig varit intresserad av skuggvärldar

– Jag kan identifiera mig med hennes familjeliv, och jag älskar mina ­”tv-barn”, men jag har aldrig varit intresserad av skuggvärldar. Det kittlar inte mig, säger Alexandra Rapaport. För mig var det mest spännande med Sonja att se en vanlig trebarnsmamma slungas in i knarkvärlden medan hon ska hinna med att gå på föräldramöten och allt som hör hemmalivet till. Att bevara normaliteten i en serie där en far blir mördad över en knarkaffär som gick fel, en psykopatisk gangster skjuter vilt och en familj drivs på flykt är inte det lättaste.

– Det hade varit överjävligt att titta på om vi inte hade fått in värme och humor i det – utan att för den skull spela komedi.

Jag har själv aldrig ens provat droger

Droger var inte ett ämne Alexandra Rapaport visste mycket om, och hennes privata inställning till knark skiljer sig ofantligt från

tv-serien.

– Jag har själv aldrig ens provat droger. Jag har alltid haft något slags automatisk nolltolerans mot det. ­Samtidigt tycker jag det är väldigt fascinerande att undersöka ­människors förhållande till knark. Det känns som att dagens ­ungdomar har en annan inställning till det än vad vi hade på 1980-talet. Då hörde det till dem som hängde på Plattan, nu verkar attityden mer avslappnad. Därför är det intressant att vi är tre generationer i serien, det finns många lager att gräva i där.

Alexandra Rapaport är yngst i en syskonskara på fem.

Förlorade sin mamma sin nioåring

Alexandra Rapaport föddes i Bromma som den femte, och yngsta, i sin syskonskara. Hennes polske far var tidigare gift med ­hennes syskons mamma, som gick bort. Alexandra förlorade sin mamma, som också var från Polen, när hon var nio år. Hon växte upp tillsammans med sin pappa och sina äldre syskon, och visste tidigt vad hon ville göra med sitt liv.

– Jag var fast besluten att bli skådespelare, ­vilket ses som ett låtsasyrke av många. Pappa, som var avdelningschef på Statistiska Centralbyrån, har aldrig projicerat sina drömmar på mig, eller försökt få mig att ändra riktning. Och även om han visste att det inte var en lätt väg att gå ifrågasatte han det aldrig.

När hon ville åka till London och studera dans för att det ”nog kunde vara bra för karriären” fick hon göra det, när Alexandra frågade sin pappa om han kände någon i filmbranschen kopplade han ihop henne med en bekant på Sandrews.

– Han rådde mig att bli jurist i stället, det var surt.

Genombrottet kom i filmen Tsatsiki, morsan och polisen

Alexandra Rapaports första betalda roll var i serien Nudlar och 08:or (SVT 1996–97), som även var hennes praktik när hon gick på Teaterhögskolan. Men det stora genombrottet var när hon spelade mamma i filmen Tsatsiki, morsan och polisen (1999).

– Jag var 27 år när jag spelade ”morsan”, trots att jag själv inte fick mitt första barn förrän strax innan jag fyllde 36.

Alexandra Rapaport vill se fler berättelser med kvinnliga huvudkaraktärer. "Ingen ska höja på ögon­brynen eller ens reagera på att huvudrollen spelas av en kvinna."

Kronprinsessan (2006) och Morden i Sandhamn (2010–) har gjort henne till ett hushållsnamn. ­Rollen som Nadja i den kritikerrosade danska ­dramafilmen Jakten (2012), där hon spelade mot Mads Mikkelsen, gav henne uppmärksamhet ­utanför Sverige. Hon skyr inte svåra gestaltningar.

– Alla skådespelare vill ju spela vad som ­uppfattas som svåra roller. Jag tycker egentligen att det kan vara svårare att gå runt och vara trevlig på ­Sandhamn än att sitta och gråta i ett hörn.

Jag efterlyser fler berättelser med kvinnliga subjekt

Det är ofta roller som handlingskraftiga kvinnor Alexandra Rapaport får spela. Just Gåsmamman är hon även medproducent till. Hon var också med och sålde in serien, som är baserad på den ­holländska Penoza, och anpassade den till en svensk publik tillsammans med manus­författarna Camilla Arngren och Martin Asphaug, regissören Richard Holm och producenten Birgitta Wännström. Att vara så pass delaktig i ett projekt är något hon gärna gör igen – så länge hon får spela en roll i det.

– Jag efterlyser fler berättelser med kvinnliga ­subjekt. Spännande sammanhang där vi får vara kreativa tillsammans. Ingen ska höja på ögon­brynen eller ens reagera på att huvudrollen spelas av en kvinna. Det är ju faktiskt inget uppseende­väckande med det.

Många hade nog hamnat på psyket om de tvingats hantera allt hon går igenom

Ett uttryck som Alexandra Rapaport helst ­undviker är ”starka kvinnor”. Visst porträtterar hon ofta driftiga personer som tvingas hantera situationer som är svåra att klara av. Men att epitetet ”stark” måste läggas till framför ”kvinna”… görs det för att beskriva män?

– Sonja är en ovanlig kvinna att se på tv, hon har ingen diagnos, hon har vänner och ett liv utanför hemmet eller jobbet, och hon visste nog själv inte vad hon var kapabel till. Många, oavsett kön, hade nog hamnat på psyket om de tvingats hantera allt hon går igenom i säsong ett, och två.

Den andra säsongen av Gåsmamman har premiär den 24 november 2016.

Vi är så klart nyfikna på säsong två, då första säsongen av Gåsmamman slutade väldigt spännande. Men Alexandra Rapaport är sparsmakad med detaljerna.

– Publiken kan förvänta sig ett högt tempo från start, vi dyker rakt in i händelserna.

Gift med reklamfilmsregissören Joakim Eliasson

Alexandra Rapaport är gift med reklamfilmsregissören Joakim Eliasson, tillsammans har de barnen Blanca och Elmer. I familjen ingår också Joakims son Beck. Även Joakim har varit delaktig i Gåsmamman, dock inte tack vare sin fru.

– De frågade om Joakim skulle vara intresserad av att vara kompletterande regissör för vissa scener. Jag kunde ju inte gå i god för honom – jag hade aldrig jobbat med honom. Men så länge inte vi är där tillsammans hela tiden så att hemmalivet funkar är det bara roligt. Han är världens bästa man, det hade inte gått utan honom. Och han kommer ut till inspelningsplatsen med våra barn när jag saknar dem för mycket.

Mottagandet för Gåsmamman har varit överväldigande positivt. Den är välproducerad, välspelad – inte bara de etablerade skådespelarna har fått fin kritik, även de otroligt duktiga barnskådespelarna har fått mycket ros – och spännande.

Gåsmamman verkar gillas av alla från damen i filthatt till killen jag träffade på häktet som sa att den hade räddat hans liv. Det är så roligt.

Det är skönt att ha en stor familj

Hon vet att det är ett privilegium att arbeta så frekvent som hon gör i en bransch som det är svårt att hålla sig relevant i. När det går så bra är det bra att ha fötterna stadigt på jorden.

– Trots att mina fyra syskon har en annan mamma än jag och jag är sladdbarn har vi alltid varit extremt tajta. Jag ser dem inte som mina halvsyskon. Det är skönt att ha en stor familj när jag är en sorts offentlig person. De låter inte mitt ego bli för stort.

Faster till Matilda Rapaport

Familjen Rapaport drabbades av en tragedi i somras när Alexandras brorsdotter, den alpina friåkaren Matilda Rapaport, omkom i en lavinolycka i Chile. Matilda, som bara var 30 år gammal, stod ­Alexandra Rapaport mycket nära.

– Det är så oerhört… jag har fortfarande inte förstått det. Det kommer att ta tid. Det finns ett hål stort som en krater efter Matilda. Vi måste rå om varandra.

Att både Alexandra och Matilda Rapaport var offentliga personer var något som gjorde att nyheten blev stor, men hon kände inte att medierna inkräktade på deras smärta.

Det känns som att jag levt i något slags parallell värld

– Folk är rätt snälla här i lilla Sverige. Vi har blivit respekterade och lämnade i fred i vår sorg. Men eftersom jag har jobbat konstant känns det som att jag levt i något slags parallell värld.

Nu när inspelningarna och efterproduktionen av Gåsmamman och Morden i Sandhamn börjar bli klara ska Alexandra Rapaport vara ledig i några veckor. Om det sedan är Dramatens scen vi ser henne på, eller i fler säsonger av Gåsmamman, är hon förtegen om. Men en sak som är säker är att vi inte sett det sista av Alexandra Rapaport.

Tidernas 5 bästa tv-serier enligt Alexandra Rapaport:

The Fall (BBC TWO)

”Snygg, sofistikerad och smart spänningsthriller. Älskar’t!”

The Killing (AMC/Netflix)

”Så oerhört gripande och upprörande. Det Mireille Enos gör med sin roll som kommissarie Sarah Linden är genibra!”

Dexter (Showtime)

”Tänk att man kan önska att man hade en seriemördare som bror... och jag avgudar hans syster!”

The night of (HBO)

”Min nya favorit! Briljant spel och dialog. Gastkramande – och rolig!”

The Affair (Netflix)

”Så intressant att skildra en relation ur två perspektiv, beroende på vems historia det är.

Av: Lisa Rosman, Foto: Linda Alfvegren, Styling: Nadia Kandil, Hår & makeup: Sofia Ringberger