Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL

Alicia Vikander: "Jag har ingen garderob. Jag äger ingenting"

Trots att hon spelade in sin första film så nyligen som 2010 har Alicia Vikander hunnit med att spela både dansk drottning, förlossningsdeprimerad kvinna och extraordinärt begåvad robot. Nu är hon bioaktuell i rollen som actionikonen Lara Croft i nya "Tomb raider"-filmen, där hon får visa musklerna både som skådespelare och i kamp med riktiga ondsinta skurkar. Vi har träffat Alicia och snackat om hur det är att vinna en Oscar, privatlivet med maken Michael Fassbender och varför hon inte har någon garderob.

Det tog fyra månader att bygga upp och det tog tre veckor för dem att försvinna. En enorm besvikelse, säger 

Alicia Vikander och skrattar.

Skådespelarstjärnan pratar om sina muskler – dem hon byggde för att spela dataspelshjältinnan Lara Croft. Som gammal balettdansare och ashtangayogi har Alicia nog aldrig varit i det som är "dålig form" för oss vanliga dödliga, men inför rollen som orädd äventyrare tränade hon MMA och byggde rejält med muskler.

Att få en Oscar är en framgång på papperet, men betyder inte att man plötsligt känner sig annorlunda inuti.

– Jag kunde göra sju chin-ups på raken. Nu klarar jag ... en och en halv, typ. Hon sitter på ett nybyggt, trendigt hotell i den hipstertäta stadsdelen Shoreditch i östra London och gör intervjuer om sin nya actionfilm. Hon har drömt om att få göra något som det här ända sedan hon var liten och tittade på de fartfyllda och spännande Indiana Jones-filmerna.

LÄS MER: Alicia Vikander avslöjar sitt bästa skönhetsknep (en riktig budgetfavorit!)

– Att få se hur det går till att spela in den här typen av film, det var så roligt! säger hon och lägger till:

– Jag försökte göra så många som möjligt av mina actionscener själv.

ALICIA VIKANDER

ÅLDER 29 år.

BOR I Lissabon, men mest i olika resväskor och på hotell.

FAMILJ Maken Michael Fassbender, 41, mamma, pappa och sex halvsyskon.

BAKGRUND Född och uppvuxen i Göteborg. Hennes mamma är skådespelare och Alicia var ofta med henne på teatern, men under många år hade Alicia siktet inställt på att bli balettdansös. En skada satte stopp för det, och hon valde i stället att börja jobba som skådespelare. Har spelat i filmer som Till det som är vackert (2010), A royal affair (2012), Ex machina (2015), The Danish girl (2015), Jason Bourne (2016) och Tulpanfeber (2017).

AKTUELL Som Lara Croft i Tomb raider, som Ines i Euphoria och som modell för Louis Vuitton.

Det är just här, i östra London, som den unga Lara Croft jobbar som cykelbud när filmen börjar. Sedan ger hon sig ut på äventyr för att hitta sin pappa, som hon tror övergav henne när hon var 13 år. Filmen utspelar sig alltså före de två där Angelina Jolie gjorde Lara Croft till en ikon även för folk utanför spelkretsar. Alicias version av Lara Croft är dock lite annorlunda.

– Hon är tuff och orädd, men hon är också ung. Lite vilsen, så där som man är när man är ung. Det är inte bara action och äventyr, det är samtidigt en berättelse om att bli vuxen. Jag ville visa att även Lara Croft kan vara sårbar och ömtålig, en mänsklig hjälte.

Alicia Vikander fick efter några småroller i olika tv-serier sitt genombrott med den allra första filmrollen, i regissören Lisa Langseths succé Till allt som är vackert – som fortfarande känns aktuell, med sin "kulturman inleder relation med yngre beundrande kvinna"-historia. Sedan dess har Alicia hunnit spela in över tjugo långfilmer. För den första fick hon en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Sex år senare var det dags för den amerikanska motsvarigheten, en Oscar för bästa kvinnliga biroll som Gerda Wegener i The Danish girl.

LÄS MER: Alicia Vikander ansikte utåt för Louis Vuitton Pre-Fall 19 – se alla bilder från kollektionen här

Hur var det att vinna en Oscar?

– Helt surrealistiskt, så klart. Det är det faktiskt fortfarande. Min mamma och pappa var där, och det var liksom bara helt ... det går inte att beskriva.

Alicia Vikander som Lara Croft i filmen "Tomb raider".Alicia Vikander som Lara Croft i filmen "Tomb raider".Alicia Vikander som Lara Croft i filmen "Tomb raider".
Alicia Vikander som Lara Croft i filmen "Tomb raider". Foto: ??nobledraperpictures**NO ONLINE TILL 4PM TODAY 07

Förändrade den något?

– Nja, jag firade i två dagar. Sedan gick jag tillbaka till en inspelning. Jag var redan inbokad för flera olika filmer när jag fick min Oscar. Så hittills har den väl inte förändrat något.

Känner du dig som en bättre skådespelare?

– Nja. Det har mer att göra med att jag jobbar väldigt mycket och lär mig mer och mer hela tiden. Jag blir äldre och säkrare. Så tror jag att det är för alla, vad man än arbetar med. Och så blir man snällare mot sig själv.

Hur då?

– Jag lär känna mig själv bättre. Jag kan säga till mig själv: "Ja men Alicia, det där är ju du rätt bra på." Att få en Oscar är en framgång på papperet, det syns utifrån, men det måste inte betyda att man plötsligt känner sig annorlunda inuti.

Förutom huvudrollen som Lara Croft i Tomb raider är Alicia Vikander även bioaktuell i Euphoria, Lisa Langseths första engelskspråkiga film. Alicia startade nyligen ett eget produktionsbolag, Vikarious, tillsammans med sin agent. Euphoria är bolagets första film.

Den handlar om två systrar, spelade av Alicia och Eva Green, som reser till en sorts lyxresort där gästerna erbjuds att begå assisterat självmord. Ett inte helt okomplicerat ämne: vissa älskar den, men under premiärvisningen på Torontos filmfestival var det även flera i publiken som reste sig upp och gick. I filmen Hotell från 2013 (även den regisserad av goda vännen Lisa Langseth) spelar Alicia en kvinna med förlossningsdepression, och nu tar hon sig alltså an ämnet dödshjälp.

Förlossningsdepression och dödshjälp – du drar dig inte för tunga ämnen. Finns det något särskilt tema du skulle vilja göra film av?

– Nej, jag tänker inte så. Jag är intresserad av berättelser som berör, jag tycker om att bli totalt chockad av historier som jag ser eller läser, att det händer något som jag inte alls väntat mig. Jag ser mycket dokumentärer. Det finns så många fascinerande livsöden.

Du arbetar otroligt mycket.

– Ja ... men jag älskar mitt jobb. Jag tror det kommer från baletten, det är disciplin. Ska något hända så får man jobba för det. Det är inte besvärligt för mig, det är snarare så att jag måste hålla tillbaka mig själv lite ibland.

Det finns ett hjärtknipande klipp på nätet av Alicia som åttaåring, när hon deltar i Småstjärnorna på TV4 och säger att hon vill bli skådespelare. Hon har kommit en bra bit på vägen sedan dess. Så pass långt att Centerpartiet i Borås för något år sedan ville uppföra en staty av henne i lilla Sandared, där hon tillbringade varannan helg hos sin pappa som barn. Att få roller på engelska är inte heller något problem längre. En period skickade Alicia ständigt in castingtejper, men "ingen hörde av sig". Nu, menar hon, blir hennes engelska stadigt bättre och hon är snarare en internationell stjärna än "svenskan".

– Världen blir ju mer och mer så, filmbolagen letar talanger överallt. I teamet som gjorde Tomb raider är jag svensk, regissören norsk och den andra huvudrollen har asiatiskt påbrå. Vi spelade in i Sydafrika, och i filmteamet finns folk från alla möjliga ställen.

I sex år har Alicia Vikander haft sin bas i London, men sedan en tid bor hon i Lissabon.

– Jag hatar att frysa, så det passar bra. I går satt jag ute och åt lunch, i 21 grader. Och jag älskar sardiner, haha. Portugal kom upp på radarn för tre år sedan, jag hade flera kompisar som flyttade dit. I och med Brexit tog jag tag i det.

LÄS MER: Industrichic shopping i Lissabon – årets hetaste weekenddestination

Inte för att hon är hemma så värst mycket. När jag frågar om Alicias garderob hävdar hon att dagens stickade kashmirtröja och slacks är "uppklätt för att vara jag". I själva verket lever hon mest i sin resväska.

– Två par jeans, två t-shirts, en blazer och en rock. Stickade tröjor och enbart platta skor. Jag har ingen garderob. Jag äger ingenting. Fem lådor skor och jackor, det är vad jag lyckats spara ihop under åren.

Men på röda mattan ...

– Ja, det är en annan sak. Då kan jag fundera på hur jag ska uttrycka mig, jag kan leka med min egen persona. Det är fortfarande jag, men det är lekfullt, jag får experimentera. Mode ska aldrig tas på för stort allvar, men de designers jag får jobba med är helt otroliga. De är ju som konstnärer.

Privat är Alicia ... privat. Hon är vacker, ung och framgångsrik – alltså ett perfekt byte för skvallerpressen, särskilt i kombination med maken Michael Fassbender. De blev förälskade under inspelningen av Ljuset mellan två fyrar och "kom ut" som par för två år sedan.

Alicia med Maken Michael Fassbender på röda mattan under filmfestivalen i Canne.s 2016.Alicia med Maken Michael Fassbender på röda mattan under filmfestivalen i Canne.s 2016.Alicia med Maken Michael Fassbender på röda mattan under filmfestivalen i Canne.s 2016.
Alicia med Maken Michael Fassbender på röda mattan under filmfestivalen i Canne.s 2016. Foto: Credit: AGENZIA SINTESI / Alamy Stock Photo

I oktober gifte de sig på Ibiza, men förvånansvärt lite har kommit ut om bröllopet. Sedan syntes de på några okända italienares Instagramkonton när de vänligt poserade med restaurangägare under sin smekmånad i Italien, och givetvis blåstes bilder av vigselringen upp. Paret håller benhårt på sin integritet. Alicia är världens mest tillmötesgående intervjuobjekt, men när jag frågar om bröllopet säger hon bara:

– Det känns fantastiskt. Men jag har ju varit ganska tydlig med det de senaste tre åren – jag pratar inte om det. Det är privat.

Okej, men jag gissar att du inte är helt olycklig och hatar din man Michael Fassbender?

– Hm. Jag tror att vilken kvinna som helst som varit med om det kan känna med mig här.

Det är inte alla som respekterar gränser, dock. Förra sommaren hade Alicia sin första semester på flera år. Tre veckor när hon hängde med kompisar, åt gott och läste bästsäljaren Sapiens "bara för att jag ville, inte för att förbereda mig för en roll".

– En dag var vi ute på havet i en båt. Mitt ute på havet, vi såg bara en enda annan båt. Några dagar senare insåg jag att det fanns en kamera på den båten: de hade fotograferat mig med kikarobjektiv.

Känner du att du begränsar dig på grund av det?

– Ja. Efter det satt jag på stranden i långärmat och surade med en Coca-Cola. Det är emotionellt jobbigt, det tar musten ur mig. Det känns jobbigt också att sätta mina kompisar i den situationen, att de blir övervakade för att de är med mig. Men jag har inga problem med när folk kommer fram på stan och säger hej, den mänskliga kontakten är fin. Det känns bara jätteonaturligt att folk följer efter en och tar bilder när man inte vet.

 

3 röster om Alicia Vikander:

Aino Jawo och Caroline Hjelt i bandet Icona Pop:

– Det spelar ingen roll var i världen vi eller hon befinner oss, om det skulle vara något kan man alltid ringa Alicia. Hon är någon som man kan fira och ha väldigt roligt med, men också vända sig till om det är något tyngre man går igenom. Hon är en riktigt fin vän!

– Att Alicia är hårt arbetande och otroligt ambitiös i allt hon tar sig an tror vi att alla vet redan, men att hon har en rå humor och kan vara rätt galen kanske det inte är alla som vet. Hon är också bäst i världen på att styra upp roliga saker och få ihop alla vänner.

Lisa Langseth, manusförfattare och regissör Till det som är vackert, Hotell och Euphoria:

– Hon är ju skolad i balett, vilket jag tror är en faktor till att hon kan pusha sig själv så hårt. Det finns liksom inte att hon tänker "jag vill inte" eller "jag orkar inte". Sedan tror jag också att hon har en extremt stark vilja att jobba med detta. Alicia har också en förmåga att hålla huvudet kallt, och att kunna förhålla sig lite saklig till saker och ting i den här världen där allt svajar. Hon drunknar inte i sina känslor om något går dåligt, och hon far inte i väg i en rymdraket om saker går bra.

Roar Uthaug, regissör Tomb Raider:

– Vi hade ett eget språk att kommunicera på under inspelningarna, jag pratade norska och hon svenska. Det gick väldigt bra att arbeta tillsammans, hon har en enorm energi och klagade inte ens när jag ville ta om efter tolv tagningar i iskallt vatten. Hon bara bet ihop och körde på. Jag är mycket imponerad av henne. Hon gör Lara Croft mänsklig, hon är inte en superhjälte i teflon som bara skakar av sig saker utan visar upp sin sårbarhet också.

 

5 Alicia-favoriter från röda mattan:

Metgalan 2016. Sedan några år tillbaka är Alicia ett av modehuset Louis Vuittons "språkrör" och ses ofta i deras kreationer på röda mattan.Metgalan 2016. Sedan några år tillbaka är Alicia ett av modehuset Louis Vuittons "språkrör" och ses ofta i deras kreationer på röda mattan.Metgalan 2016. Sedan några år tillbaka är Alicia ett av modehuset Louis Vuittons "språkrör" och ses ofta i deras kreationer på röda mattan.
Metgalan 2016. Sedan några år tillbaka är Alicia ett av modehuset Louis Vuittons "språkrör" och ses ofta i deras kreationer på röda mattan. Foto: Doug Peters/EMPICS Entertainment
Golden Globe 2018. Alicia var en av de kvinnliga skådespelare som bar svart på Golden Globe-galan tidigare i år för att sätta ljus på #metoo-kampanjen. Klänningen är från Louis Vuitton.Golden Globe 2018. Alicia var en av de kvinnliga skådespelare som bar svart på Golden Globe-galan tidigare i år för att sätta ljus på #metoo-kampanjen. Klänningen är från Louis Vuitton.Golden Globe 2018. Alicia var en av de kvinnliga skådespelare som bar svart på Golden Globe-galan tidigare i år för att sätta ljus på #metoo-kampanjen. Klänningen är från Louis Vuitton.
Golden Globe 2018. Alicia var en av de kvinnliga skådespelare som bar svart på Golden Globe-galan tidigare i år för att sätta ljus på #metoo-kampanjen. Klänningen är från Louis Vuitton. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012/IBL
Oscarsgalan 2016. Jodå, den vackra gula blåsan hon bar när hon vann sin Oscar 2016 är även den en Louis Vuitton-skapelse.Oscarsgalan 2016. Jodå, den vackra gula blåsan hon bar när hon vann sin Oscar 2016 är även den en Louis Vuitton-skapelse.Oscarsgalan 2016. Jodå, den vackra gula blåsan hon bar när hon vann sin Oscar 2016 är även den en Louis Vuitton-skapelse.
Oscarsgalan 2016. Jodå, den vackra gula blåsan hon bar när hon vann sin Oscar 2016 är även den en Louis Vuitton-skapelse. Foto: / IBL
Guldbaggegalan 2011. När Alicia vann en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll 2011 hade hon på sig en klänning från House of Dagmar.Guldbaggegalan 2011. När Alicia vann en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll 2011 hade hon på sig en klänning från House of Dagmar.Guldbaggegalan 2011. När Alicia vann en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll 2011 hade hon på sig en klänning från House of Dagmar.
Guldbaggegalan 2011. När Alicia vann en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll 2011 hade hon på sig en klänning från House of Dagmar. Foto: KARIN TORNBLOM
Torontos filmfestival 2013. Innan hon blev kontrakterad av LV bar Alicia gärna brittiska Erdems klänningar, här på filmpremiär i Toronto.Torontos filmfestival 2013. Innan hon blev kontrakterad av LV bar Alicia gärna brittiska Erdems klänningar, här på filmpremiär i Toronto.Torontos filmfestival 2013. Innan hon blev kontrakterad av LV bar Alicia gärna brittiska Erdems klänningar, här på filmpremiär i Toronto.
Torontos filmfestival 2013. Innan hon blev kontrakterad av LV bar Alicia gärna brittiska Erdems klänningar, här på filmpremiär i Toronto. Foto: Gregorio T. Binuya/Everett Collection

Foto: IBL, @ainonenehjawo