Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt du behöver veta om detox

Årets hälsoterm stavas detox. Nu ska vi avgifta både kropp och känsloliv. Men vad är det för gifter som ska bort? Och hur mycket vetenskap finns det i juicefastor och pulver som lovar att ta kål på så kallade slaggprodukter? Damernas Värld har pratat detox med såväl frälsta som skeptiker.

1. Vad är detox?

Ordet detox kommer från engelskans detoxification som betyder avgiftning. Kroppen avgiftar visserligen sig själv hela tiden från det som ofta benämns slaggprodukter eller gifter. Med det menar detoxanhängare ämnen som samlats i kroppen på grund av att du till exempel andats in luftföroreningar eller ätit för mycket socker. Detox handlar om att hjälpa kroppen att få i gång sitt naturliga städsystem. Många detoxanhängare hävdar att vi i dagens samhälle får i oss mer gifter, genom till exempel besprutad mat, än vad kroppens naturliga system klarar av.

Det finns många sätt att detoxa. För en del handlar det om att undvika alkohol i några dagar, medan andra enbart dricker juice i en vecka. Ett vanligt missförstånd är att en detox innebära fasta, men så behöver det inte vara, man kan äta och dricka efter en kostplan som är avsedd för detox. De resultat som många strävar efter är förnyad energi, fräschare hud, viktnedgång och ett klarare sinne.

2. Vem detoxar?

En detox kan passa vid olika behov, till exempel om du är stressad, vill gå ner i vikt eller helt enkelt vill leva sundare. Tänk på att det kräver mycket tid och energi när du gör en detox. Det kan vara svårt att delta i sociala evenemang och det kan till och med vara svårt att arbeta samtidigt eftersom mycket kraft går åt till kost-omställningen. Informera din omgivning om att du ska detoxa och avboka extra aktiviteter de dagarna.

Du bör inte testa en detox om du:

• Är gravid.

• Ammar.

• Är underviktig.

• Är under 20 år.

• Har diabetes.

• Har en allvarlig hjärt-, njur- eller leversjukdom.

3. Bas-detox

Om du vill bli av med dina osunda vanor kan en grundläggande avgiftning passa. Du äter då precis som vanligt men tar bort följande ur din kost: kaffe, socker, tobak och alkohol. Den här förändringen kan vara nog så tuff för många och det är därför smart att börja lugnt och trappa ner innan du slutar helt. När du väl har gjort det är det bra att hålla ut i minst en vecka. Sockret tar till exempel tre dagar på sig för att helt försvinna ur kroppen.

4. Detox från utsidan

Om du inte vill lägga om din kost finns det många skönhetsprodukter som säger sig ha en renande och utrensande effekt.

· Saltskrubb som är djuprengörande för kroppen med ingredienserna basilika, mint och saltkristaller från Himalaya. Rituals Wisdom detox Himalaya scrub salt, 155 kr.

· Djuprengörande schampo av naturliga ingredienser som bakpulver, sojaprotein och quinoa. Abba Detox shampoo, 185 kr.

· Ansiktsmask som fräschar upp, återfuktar och vårdar huden med hjälp av nektarextrakt från hjortron och C-vitaminer. Lumene Vitamin C+ invigorating detox mask, 159 kr.

· Ett milt ansiktsvatten utan alkohol som ska vårda, ge fukt och återställa hudens pH-värde. Bliss Daily detoxifying facial toner, 245 kr.

5. Råkost

Erica Palmcrantz är författare till boken Raw food – ett lättare liv på 3 veckor. Hon började själv äta raw food när hon bodde hos en familj i USA som bara åt raw food.

– Det blev en stor omställning och de första dagarna mådde jag inte alls bra. Jag blev trött, svag och illamående, men efter några dagar vände det och jag kände mig lätt och pigg.

Raw food betyder att du enbart äter grönsaker, frukt, nötter, frön, kallpressade oljor och vissa sädesslag. Maten får bara vara upphettad till 42 grader eftersom näringen då bevaras bäst.

– Jag förstår att det kan låta krångligt, men 99 procent av alla ingredienser jag skriver om i boken kan du hitta i en vanlig mataffär. Det kan ta några dagar att vänja sig vid att ta fram mixern i stället för kastrullen, men i gengäld slipper du stekos och mycket disk.

För Erica Palmcrantz är raw food en livsstil men hon rekommenderar det även som en

kortare utrensning.

– Alla som vill boosta kroppen kan testa en raw food-detox. Det handlar inte främst om att gå ner i vikt, men många som testar raw food går ner några kilon.

I boken skriver hon om hur du kan anpassa en detox till vad som passar just ditt liv.

– Hur mycket tid har du? Kanske passar en dag, tre dagar eller tre veckor. Många klagar på att de inte har tid i veckorna, men du

6. Kändisarnas detoxtips

Alexandra Pascalidou, journalist

– Jag har alltid varit intresserad av mat och hur kosten påverkar kroppen, men jag är verkligen ingen förebild. Säger du choklad-sufflé till mig så är allt hälsotänk borta! Men jag har åkt på flera detoxläger utomlands och där finns det inga wienerbröd i sikte så där är det enklare för odisciplinerade personer som jag. Det kan kännas tumultartat till en början men efter några dagar är ballongmagen och stressen borta. Fast på ett läger på Kreta smög jag i väg med tre fransyskor till en taverna varje natt och drack vin!

LÄS OCKSÅ: Reseguide till Kreta – mer än vackra stränder och vitmålade hus

Anitha Schulman, bloggare och innovatör

– Jag och en kompis har tillsammans försökt bli av med våra gravidkilon. Jag har haft några envisa kilon som vägrat försvinna. Min kompis tipsade mig om att testa en detox så nu är jag mitt uppe i den. Jag dricker ett äckligt brunt pulver, äter två tabletter två gånger dagligen och äter inget kött eller mejeriprodukter. Det är fruktansvärt äckligt och det har sett väldigt roligt ut i toaletten, men jag känner mig piggare och på en vecka har jag gått ner ett och ett halvt kilo!

Annika Duckmark, programledare och före detta Fröken Sverige

– Jag blev förkyld gång på gång i våras och då blev jag tipsad om ett detoxprogram som bland annat innebar att jag slutade med mjölkprodukter. Jag drack en utrensande dryck varje morgon och åt kosttillskott. I övrigt drog jag ner på kolhydrater och försökte äta ekologiskt. I början kände jag mig trött, men efter några dagar vände det och jag blev piggare. För mig var resten av upplevelsen positiv, men alla måste göra det på sina egna villkor. Det är viktigt att inte känna sig misslyckad om man inte följer alla råd till 100 procent.

7. Avgiftning de luxe

Spahotellet Chiva-Som i Hua Hin i Thailand är klassat som ett av världens bästa och kändisar som Kylie Minogue, Kate Moss och Naomi Campbell åker dit för deras holistiska detox.

– Jag har varit på flera spahotell men aldrig på något som har en sådan helhetssyn på kropp och själ som de har på Chiva-Som, säger svenska skribenten Sofia Larsson som har varit där.

Maten är viktig, man serverar enbart grönsaker från sin egen ekologiska trädgård och vid frukosten finns 20 olika färskpressade juicer.

– De hade även ett digert aktivitetsprogram och jag var till exempel uppe före soluppgången och mediterade med en munk.

Men det har ett högt pris. En vecka på Chiva-Som kostar cirka 15 000 kronor.

8. Stjärnornas avgiftning

The Clean program är dr Alejandro Jungers hyllade avgiftningsmetod. Han flyttade från Uruguay till New York och klimatomställningen gav honom magproblem vilket fick honom att leta efter en metod för att rena kroppen. Han utvecklade The Clean program som går ut på att under 21 dagar dricka en shake morgon och kväll, äta speciell mat till lunch och under dagen ta olika sorters kosttillskott med bland annat enzymer och probiotika. Många kändisar använder programmet, till exempel Gwyneth PaltrowDemi Moore och Donna Karan. Det är inget billigt alternativ, utan kostar drygt 3 000 kronor per kur. Rekommendationen är dessutom att du ska använda det var åttonde till tolfte månad.

9. Så hanterar du bieffekterna

Huvudvärk 

Ofta beror huvudvärken på att du dragit ner på koffein, socker och alkohol. Det går över på några dagar. Glöm inte att huvudvärken inte beror på det nyttiga du äter, utan på avsaknaden av det onyttiga.

Trötthet

Tänk på att inte ha några krävande aktiviteter under tiden. Tillåt dig att sova och vila så mycket du kan.

Gasbildning

Gå lugna promenader efter att du ätit eller druckit. Drick örtteer på till exempel kamomill, mynta eller ingefära, som hjälper kroppen att avlägsna gaser.

Yrsel 

Om du känner dig yr kan det bero på lågt blodsocker. Drick ett glas färskpressad juice. Undvik träning och kom ihåg att dricka mycket vatten.

10. Vad säger dietisten? 

– Det finns inga vetenskapliga bevis eller studier som säger att kroppen behöver hjälp att avgifta sig. Det är överdrivet att vi har mängder av gifter i kroppen, och de gifter som finns rensar levern bort jättebra, säger Sofia Antonsson, som är legitimerad dietist.

– Vi har till exempel inga beläggningar i tarmen som vissa hävdar, fortsätter hon. Många detoxanhängare hävdar att kroppen inte längre klarar av att avgifta sig i dagens samhälle.

– Den hypotesen låter rimlig men det finns ingen som har studerat det eller mätt mängden gifter i en kropp före och efter en detox. Vad vi vet är att gifter i kroppen lagras i fettväven och många går ner i vikt vid en avgiftning och då kan kroppen släppa ifrån sig gifter. Det är även därför du inte ska banta när du ammar, berättar hon.

Att sluta med kaffe, alkohol och socker tycker Sofia Antonsson enbart är hälsosamt.

– Många som testar en detox känner att de levt osunt en period och vill bryta sina osunda beteenden. Det är inte på något sätt farligt.

Hon vänder sig dock emot dyra produkter som finns på marknaden.

– Teer, pulver och servetter som du ska placera under fötterna för att de ska dra ut gifter, det finns allt möjligt som folk betalar flera tusen för. Betalar du så mycket för ett medel så vill du väldigt gärna att det ska fungera och då blir placeboeffekten stor.

Av: Carin Karlsson