Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu finns ett nytt veganskt konstläder – tillverkat av ananas!

Ananas kan komma att ersätta lädret i din väska eller i dina skor!  Den spanska designern Carmen Hijosa har nämligen uppfunnit materialet piñatex, ett veganskt konstläder tillverkat av fibrer från ananasblad. Skillnaden gentemot vanligt läder är minimal.

Carmen Hijosa upptäckte potentialen i ananas under en resa till Filippinerna. Hon letade efter ett mer miljövänligt alternativ till vanligt läder. Ett material som skulle kunna produceras i större skala för modeindustrin. Resultatet är piñatex, en teknik som gör fiber från ananasblad till ett läderliknande tyg.

LÄS OCKSÅ: Vagabond lanserar veganska skor – helt fria från animaliska produkter

Piñatex går att använda på en rad olika sätt: Om ananasfibrerna vaxas kan tyget ersätta läder, om tyget stämplas kan det efterlikna ormskinn och om det ges en metallic-liknande yta ser det riktigt lyxig ut. I dag finns bara ett fåtal produkter gjorda av piñatex – bland annat har den danska designern Dagmar Kestner använt sig av piñatex i en av sina senaste kollektioner – men om allt går enligt plan är läderskorna du har på dina fötter om några år tillverkade av ananasblad!

Till vänster: En jacka i Piñatex designad av Dagmar Kestner. Till höger: En prototyp av en Puma-sko i piñatex.

Den stora fördelen med ananastyget piñatex är att det är både miljö- och djurvänligt. I dag är det ungefär 40 000 ton ananasavfall per år som antingen bränns upp eller lämnas att ruttna. Carmen Hijosas idé är att istället ta tillvara de överblivna bladen och dra nytta av dess starka och flexibla naturfiber. I framställningsprocessen av piñatex används sedan inga kemikalier och inget vatten, förutom det som krävs för att odla ananasplantan. Detta tål att jämföras med produktionen av bomull, där det kan krävas uppemot 20 000 liter vatten för att tillverka 1 kilo bomull, som i sin tur bara räcker till att tillverka en t-shirt och ett par jeans. Piñatex kostar dessutom mycket mindre än läder.

LÄS OCKSÅ: Miljövänliga sneakers i Lindex vårkollektion 2016 – gjorda av dina gamla jeans

Carmen Hijosa hade arbetat inom läderindustrin på Irland i 15 år när hon bjöds in som exportkonsult åt läderindustrin i Filippinerna. Väl på plats slogs Carmen Hijosa av de dåliga arbetsförhållandena i fabrikerna, den undermåliga kvalitén på lädret och den förstörelse industrin åsamkade klimatet. Hennes råd till den filippinska läderindustrin blev därför att de istället för att handskas med läder borde fokusera på de naturliga råvaror som det finns gott av i landet – naturfiber. Och efter fem års forskning på London Royal College of Art hade Carmen Hijosa förvandlat ananasbladen till ett hållbart konstläder.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gör som över 10 000 andra och Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!