Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Stigefelt

Anna Kinberg Batra: "Jag har hemligheter för min man David"

I sin sista personliga intervju före avgången berättar Anna Kinberg Batra om kritiken – men även om festklänningar, shoppingtrix, att få barn och sitt livs chans samtidigt, att leva med livvaktsbeskydd och behöva ha hemligheter för sin man David.

För att vara en politiker som det stormat rejält kring under våren är det med en anmärkningsvärd stillhet som Anna Kinberg Batra glider upp för trapporna på Lydmar Hotel i Stockholm. Tätt efter kommer hennes presschef, och ytterligare några steg bakom en livvakt från Säpo.

ANNA KINBERG BATRA

Ålder: 47 år.

Gör: Partiledare för Moderaterna sedan 10 januari 2015.

Bor: I Nacka utanför Stockholm.

Familj: Maken David Batra, komiker, och 11-årig dotter.

Bakgrund: Utbildad på Handelshögskolan. Politisk sakkunnig hos Carl Bildt, ledarskribent på Svenska Dagbladet, politisk sekreterare i Europarlamentet, distriktsordförande för MUF. Ordförande i finansutskottet och EU-nämnden. Har arbetat som kommunikationskonsult för pr-byrån Prime och informationschef hos Stockholms handelskammare. Ordinarie riksdagsledamot sedan 2006.

Det är så här Anna Kinberg Batras – vi kan för enkelhetens skull ibland kalla henne för AKB, den numera vedertagna förkortningen av hennes namn – liv ser ut nu för tiden.

Vardagen som partiledare är knappast ett jobb för den som gillar lugn och ro, men hon verkar inte tilltufsad av vikande opinionssiffror och den svidande kritiken mot hennes personlighet. Tvärtom. AKB har redan siktet inställt på rond två.

Jag har haft väldigt många dåliga dagar den här våren

– Det är klart att det känns – annars vore man ju en känslokall robot – men jag har valt att göra detta och blir bara mer sugen på att visa vad jag går för. Alla har bra och dåliga dagar på jobbet, och jag har haft väldigt många dåliga dagar den här våren. Men jag har ställt mig frågan om detta är så viktigt att jag vill och orkar fortsätta, och den frågan svarar jag ja på.

Anna Kinberg Batra i en skjorta från Acne Studios och kostymbyxor från Stylein. Armbanden kommer från Caroline Hjerpe.Anna Kinberg Batra i en skjorta från Acne Studios och kostymbyxor från Stylein. Armbanden kommer från Caroline Hjerpe.Anna Kinberg Batra i en skjorta från Acne Studios och kostymbyxor från Stylein. Armbanden kommer från Caroline Hjerpe.
Anna Kinberg Batra i en skjorta från Acne Studios och kostymbyxor från Stylein. Armbanden kommer från Caroline Hjerpe.

Det hela började med rätt samtal som kom vid helt fel tillfälle. Det var hösten 2006, och Moderaterna hade precis vunnit valet. Anna Kinberg Batra var hemma med sin efterlängtade bebis när telefonen ringde. I andra änden fanns den nytillträdde statsministern Fredrik Reinfeldt, som ville erbjuda henne ett jobb.

– Jag satt hemma och ammade och kunde knappt gå. Livet var kaos, och då får jag plötsligt min stora chans – mitt i småbarnsträsket. Jag tackade först nej, men han stod på sig. Han sa att jag kunde vara föräldraledig först och sedan börja med den nya tjänsten.

Jag kan inte fnittra när det inträffar en katastrof bara för att jag som kvinna inte ska se för sträng ut

Efter många års kämpande för att få barn hade IVF-behandlingen till slut lyckats. Graviditeten blev svår, och sex månader in i graviditeten drabbades Anna Kinberg Batra av en blodpropp. Hon fick läggas in på sjukhus och avboka allt arbete. Under tre månader fram till förlossningen sattes hela livet på paus. Sedan föddes dottern, och ett nytt liv skulle börja för Anna Kinberg Batra och hennes man David.

Men så ringde alltså statsministern och ville att hon skulle bli ordförande i EU-nämnden. Elva år senare sitter hon här som Moderaternas partiledare. Att hon är den första kvinnan på posten är något som hon märker av.

– Det är ju otrampad mark, och det finns väldigt mycket åsikter om hur man ska vara. Men jag kan inte fnittra när det inträffar en katastrof bara för att jag som kvinna inte ska se för sträng ut. Jag vill inte ha en statsminister som tramsar eller tänker på hur söt hon är – jag vill ha någon som kan göra jobbet.

[adSpace placement="manual"]

Anna Kinberg Batra träffar Damernas Värld en måndag, vilket betyder ”inre tjänst” i jobbschemat. Det innebär att hon antingen befinner sig på sitt kontor på riksdagen eller på partikansliet för att gå igenom veckan och ha möten. Den 47-åriga partiledaren bär en lilamönstrad omlottklänning från danska Ilse Jacobsen tillsammans med svarta pumps och smycken från Sophie by Sophie och Snö.

På vänstra armen sitter ett armband med texten ”Fuck cancer”. Hon har flera varianter av armbandet, som designats av Julia Mjörnstedt, som hon byter mellan och bär varje dag. AKB tog på sig det första armbandet när en vän blev sjuk i cancer. Senare skulle hon mista sin pappa i sjukdomen.

Med fötterna på jorden i skjorta från Masai och en plisserad kjol från By Malene Birger.Med fötterna på jorden i skjorta från Masai och en plisserad kjol från By Malene Birger.Med fötterna på jorden i skjorta från Masai och en plisserad kjol från By Malene Birger.
Med fötterna på jorden i skjorta från Masai och en plisserad kjol från By Malene Birger.

På den andra armen sitter en klocka som AKB fick när hon tog studenten 1988. Hon har fått laga den några gånger vid det här laget, men att hon har problem att vara i tid beror inte på uret utan på att hon är tidsoptimist. Fast det kan såklart också bero på att hon har fullt upp.

– Jag försöker att inte ta med jobbet hem för mycket. Jag stänger av telefonen några timmar på kvällen och ägnar mig åt familjen. Viktigast

av allt är min dotter och att hon ska ha en bra uppväxt. Det gör att jag är bra på att vara effektiv i det jag gör.

 AKB OM...

...träning:

– Jag tränar ett par gånger i veckan. Det är bra för att orka, och så blir man mindre sjuk. Det är också bra för psyket. Om man är i ett knivigt beslutsläge eller känner sig ansatt finns det inget skönare än att springa. Jag springer alltid inför stora tal också. Säpo springer efter.

… stilförebilder i politiken:

– Jag väljer heller Michelle Obama än Margaret Thatcher. Och Emmanuel Macron verkar ha välsittande kostymer.

… vem som håller låda vid middagsbordet:

– Det är nog dottern. Varken David eller jag har något behov av att ta plats. Vi syns och hörs redan så mycket på jobbet. Vi är också strikta med att aldrig ha mobiltelefonerna i närheten av matbordet. Vi är borta så mycket och när vi är hemma vill vi fokusera helt på henne.

… politiska serier på tv:

– Jag tycker att House of cards är en väldigt cynisk skildring av politiken. Det är mest maktspel och cynism. De flesta engagerade politikerkompisar till mig föredrar Vita huset. När det gäller skandinaviska serier tycker jag att Borgen är bäst.

I Lydmar Hotels trapphus håller Säpo koll på alla som passerar. Nere i foajén står ytterligare en livvakt. Sedan AKB tog över partiledarskapet från Fredrik Reinfeldt har både vardagslivet och det professionella livet förändrats.

Den mest synliga förändringen är givetvis livvakterna, som numera har en självklar plats i familjen Kinberg Batras liv.

– Det tog något år att vänja sig vid att alltid ha livvakter – de kommer så nära inpå privatlivet. Man blir ju mycket mindre diskret när man dyker upp med livvaktsbeskydd också. Det går inte att bara glida in någonstans.

Är det värt att vara partiledare när man inte längre kan göra helt vanliga saker?

– Man får bestämma sig för att det är det. Och man får inte låta det stänga in sig. Som när jag går och badar med min dotter. Det är såklart obekvämt att stå där i badkläder när alla tittar på en. Men ska min dotter växa upp med en mamma som inte törs ha bikini för att folk tittar? Vad ska hon då lära sig om kroppen och självförtroende? Om hon vill gå och bada går vi och badar, sen får jag ordna resten.

Måste du hålla mycket hemligt för din man?

– Ibland är jag ju lagbunden av sekretess, och då får jag inte berätta för honom. Men det är sånt som man lär sig. Sedan är det skönt att komma hem och släppa jobbet en stund. Prata om helt andra saker.

Maken David Batra är känd på sitt eget håll som komiker. I september har han premiär för sin humorshow Elefanten i rummet – han som är gift med henne. Det är alltså ingen tvekan om vad det kommer att handla om. Hon har dock inte läst manuset.

[adSpace placement="manual"]

– När han sommarpratade för några år sedan om våra svårigheter att få barn och min förlossning fick jag läsa manus. Men detta är ju hans show. Jag smög in på Norra Brunn när han testade lite av materialet för ett tag sedan, men oftast är det ju min tur att vara hemma med barn när han uppträder. Jag är i alla fall enormt nervös. Vi får se om jag sitter längst fram och skrattar spänt. Ett högt nervöst skratt.

David Batra och Anna Kinberg träffades på en privat fest och blev förtjusta direkt. Politikern och komikern blev ett par och gifte sig 2002. Två skilda världar – humorn och statsvetenskapen – förenades lyckligt, men hur gick det egentligen att föra samman två så olika bekantskapskretsar? Riksdagskansliet och Kvarteret Skatan på parmiddag?

Intervjun med Anna Kinberg Batra är med i det nya fullmatade numret av Damernas Värld.Intervjun med Anna Kinberg Batra är med i det nya fullmatade numret av Damernas Värld.Intervjun med Anna Kinberg Batra är med i det nya fullmatade numret av Damernas Värld.
Intervjun med Anna Kinberg Batra är med i det nya fullmatade numret av Damernas Värld.

– Nu har vi inte haft någon stor fest på länge – inte sedan jag fyllde 40. Men då minglade komiker och politiker med varandra. Det gick bra. Men vi hinner inte träffa vänner så ofta längre. Vi bara går i väg på fest och är dåliga på att bjuda hem folk.

Jag hamnade där för kompisar och fest men också för att de engagerade sig i frihetsfrågor

Anna Kinberg Batra föddes i Skärholmen men flyttade som fyraåring till Rotterdam. Hennes ingenjörspappa hade fått jobb där, och familjen Kinberg stannade i Holland i sex år. När det blev dags att komma hem igen gick flytten till Danderyd, ett starkt moderatfäste norr om Stockholm. AKB började intressera sig för politik när hon gick på högstadiet.

– Det tidiga 80-talet var en politisk tid. Det var debatter om att avskaffa betyg och hur man skulle få lyssna på popmusik på radio. MUF var väldigt aktiva, och jag blev nyfiken. Så jag hamnade där för kompisar och fest men också för att de engagerade sig mycket i frihetsfrågor som jag var intresserad av.

I dag är jag trygg i att vara 1,82. Jag sträcker på mig och bär högklackat.

Anna Kinberg Batra har, sedan hon slog sig in på den politiska banan, hela tiden flyttat fram sin position i rampljuset. Hon har en distinkt stil med strikta plagg och brun page. Sina 182 centimeter förstärker hon numera gärna med klackar.

– När jag var tonåring blev jag retad för att jag var stor och klumpig. Tjejer skulle vara smala, söta och blonda, och jag var jättelång och stor. Men i dag är jag trygg i att vara 1,82. Jag sträcker på mig och bär högklackat.

Jobbar du med någon stylist?

– Nej, inte till vardags. Eftersom det är mig som folk har åsikter om måste kläderna också representera mig och den jag är. Jag gillar svenska klassiker som Tiger och Filippa K, och jag har också haft mycket Camilla Thulin. Och så har jag två klänningar som Lars Wallin har gjort. Min Polarprisklänning i år bad jag Naim Josefi att designa.

Hur hinner du handla?

– Jag handlar på nätet. Det är ju öppet dygnet runt. Och på resor. Förut undrade jag alltid varför det fanns så mycket kläder på flygplatser, men nu vet jag. Jag hinner aldrig gå och handla på lunchen, så jag passar på när jag är ute och flyger. Kastrup har bäst klädshopping.

Folk har åsikter om både din frisyr och färgen på dina strumpbyxor. Känner du att du blir hårdare bedömd för att du är kvinna?

– Ja. Först måste jag ha ett högre tempo i en mansdominerad miljö för att man blir mer ifrågasatt som kvinna. Sedan måste jag hinna byta om och ha på mig en lagom härlig klänning. Annars kan jag bli kritiserad för det. Det är klart att jag kan strunta i vad jag har på mig, men då kommer vi till det här att det faktiskt kan vara rätt kul med klänningar. Och då får folk tycka vad de vill.

Av: Kristin Lundell, Foto: Daniel Stigefelt, Styling: Paola Iyer, Hår och makeup: Mia Högfeldt