Historien om ikoniska Aretha Franklin – högaktuell ett år efter sin död
Det sades att hon hade en gudabenådad röst, och trots en svår start i livet lyckades Aretha Franklin bli hela världens souldrottning. Ett år efter att hon dog är hon aktuell igen, med en bortglömd – och helt förtrollande – konsertfilm från 1972 som äntligen får se dagens ljus.
Det är svårt att hitta någon, oavsett generation, som inte kan nynna på en låt av
Aretha Franklin om man ber dem. Men de kan garanterat inte sjunga som Aretha gjorde, för på den fronten var hon helt unik. Den oefterhärmliga drottningen av soul, Aretha Louise Franklin, föddes i Memphis, Tennessee 1942, och släppte sitt första album redan 1956.
– Så länge jag kan minnas har jag vetat vem Aretha är, säger Elena Wolay, journalist, DJ och grundare för plattformen Jazz är farligt. Hennes storhet var att hon tog in kyrkan inom popen, samt förenade soulen med andra genrer och tog det vidare rakt in i allas hjärtan. Oavsett människors bakgrund.
En av hennes största hits, Respect, blev en kampsång för såväl feminismen som den svarta frigörelserörelsen
Att kombinera pop, soul och gospel var onekligen ett koncept som fungerade. Aretha Franklin vann under sin långa karriär 18 Grammys, sjöng för Påven, uppträdde på två presidenters installationer i Vita Huset, belönades med Presidentens frihetsmedalj (den högsta civila utmärkelsen i USA) och var den första kvinnan att väljas in i den prestigefyllda Rock and Roll Hall of Fame. Hon hamnar ofta i topp när folk får rösta på världens bästa röst, men Aretha använde inte bara sin röst för att sjunga.
– Hon blev en ikon för den svarta frihetsrörelsen, säger Elena Wolay. När hon var liten var Martin Luther King en frekvent gäst i familjens hem i Detroit, och när han mördades spelade Aretha på hans begravning. Aktivisten Jesse Jackson har berättat att Aretha Franklin hjälpte medborgarrättsrörelsen ekonomiskt, och ställde upp på konserter gratis för samma ändamål. En av hennes största hits, Respect, blev en kampsång för såväl feminismen som den svarta frigörelserörelsen.
Men trots alla framgångar var Arethas liv ingen saga. När hon var tio år förlorade hon sin mamma, och två år senare födde hon sitt första barn. Senare i livet utkämpade hon ständiga strider med sin vikt, alkoholism och torgskräck, som ibland begränsade henne till hemmet i månader i taget. Trots detta skapade hon mängder av odödlig musik och skrev in sig i den amerikanska musikhistorien.
– Om hennes storhet inte var självklar innan, så gick den inte att förneka när Aretha Franklin gick bort, den 16 augusti i fjol, säger Elena Wolay.
Hennes begravning i Detroit var en åtta timmar lång livesänd hyllning, med talare som inkluderade den forna presidenten Bill Clinton och den kända aktivisten och pastorn Al Sharpton, och uppträdanden av bland andra Chaka Khan, Stevie Wonder, Jennifer Hudson och Ariana Grande.
Men trots att hon gick bort för ett år sedan är drottningen av soul högaktuell igen, den här gången på bio.
Aretha Franklin var 29 år 1972 och hade hits som Respect, Think och Chain of fools i bagaget när hon gjorde ett oväntat val – att återvända till sina rötter och spela in ett gospelalbum. Och inte bara det, utan även dokumentera liveinspelningen på film. Oscarvinnande regissören Sydney Pollack höll i projektet, som spelades in under två dagar i en kyrka i Los Angeles. Dessvärre gick något fel, vilket resulterade i att det blev omöjligt att synka ljudet och bilden. Gospelalbumet blev en succé, men filmen begravdes och glömdes bort. Tills nu.
Tack vare den moderna teknikens under har konsertfilmen Amazing grace precis haft premiär på bio, och om du har tyckt att Arethas framträdanden varit gåshudsframkallande tidigare så vänta bara. Håren på armarna lade sig inte ner förrän långt efter att filmen var slut.
Fem tillfällen med Aretha Franklin vi aldrig glömmer
1. Viral på äldre dar
Om du har missat Aretha Franklins framförande av (You make me feel like) A natural woman på Kennedy Centers hyllningskväll för artisten och låtskrivaren Carole King 2015 så rusa till Youtube nu. Till och med Barack Obama fick tårar i ögonen av den då 73-åriga Arethas mäktiga röst. Men höjdpunkten kommer cirka tre minuter in i klippet, när Aretha ställer sig upp, slänger av sig sin stora pälskappa och höjer armarna till skyn.
2. Aretha Franklin i Hollywood
Kultfilmen Blues brothers (1980), med de svartklädda, solglasögonprydda John Belushi och Dan Akroyd i huvudrollerna, hade inte varit vad den är utan Aretha Franklin. När Blues-bröderna Jake och Elwood kommer för att övertala hennes karaktärs man att ge sig ut på turné med dem levererar hon sin hit Think från 1968 på sitt alldeles säregna, kaxiga och klockrena vis.
3. Politisk Broadway-klassiker
Att Aretha Franklin uppträdde när Bill Clinton svors in som president 1994 var inte konstigt, hon var en öppen supporter av det demokratiska partiet. Det som däremot var förvånande var låten hon valde att framföra – I dreamed a dream från musikalen Les misérables. Så klart på eget, soulfullt manér, komplett med gospelkör och wailande utan dess like.
4. Aretha tar över tronen
1970 gjorde Aretha ett oförglömligt framträdande på artisten Tom Jones tv-show. I silvrig turban, skimrande kappa och stora smycken smällde hon av I say a little prayer till stående ovationer. Låten som skrevs av Burt Bacharach sjöngs ursprungligen av Dionne Warwick – men sedan Arethas starka röst tagit över texten är hon för alltid förknippad med låten. Till och med Bacharach har sagt att han föredrar hennes version.
5. Arethas rötter
Arethas far var pastor, och det var i kyrkan hennes sångkarriär fick sin början. 1972, på den kända gospelsångerskan Mahalia Jacksons begravning, hedrade hon både sångerskan och sina rötter genom att kliva upp i predikstolen och sjunga låten Take my hand, precious lord. Det brusiga, svartvita Youtube-klippet visar tydligt att hennes unika talang sken starkt även under de enklaste av förhållanden.
Av: Lisa Rosman
Foto: Getty Images