Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Kulturredaktören tipsar: ”Årets bästa julklappsböcker – att ge och få”

På Damernas Världs redaktion gillar vi hårda paket under granen, och det vet vi att du gör också – så därför har DV:s kulturredaktör Jenny Bergquist sammanställt en mysig lista med några av årets bästa och mest omtalade böcker. Här får du allt från romantik och spänning till biografi och historia. Frågan nu är bara om du ska ge bort böckerna i julklapp – eller plita ner dem på din egen önskelista? 

Boktips #1: Slukhål

Tove Alsterdal är en av Sveriges mest stilistiskt säkra deckarförfattare.

Slukhål av Tove Alsterdal
Den alltid lika stilistiskt och berättarmässigt säkra Tove Alsterdal gav oss tidigare i år en ny deckare, där polisen Eira Sjödin får ansvaret för att reda ut ett fall där en man har svultit ihjäl efter att ha lämnats inlåst. När en till man hittas och ytterligare en försvinner börjar kampen mot klockan.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Boktips #2: Hunter i Huskvarna

Sara Stridsbergs senaste bok är en novellsamling.

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg
Eftersom Sara Stridsberg har skrivit ett par av de romaner som drabbat mig allra hårdast de senaste åren – Kärlekens Antarktis och Beckomberga – var det här en av årets mest hett efter­längtade böcker för min del. I denna novellsamling får vi njuta av Stridsbergs unika förmåga att skriva både medryckande, gripande och thriller­spännande.
Mer info och köp här (länk till Adlibris)

Boktips #3: Vackra värld, var är du

Sally Rooneys har gett ut tre romaner, alla har blivit storsäljare. Normala människor blev även en framgångsrik tv-serie.

Vackra värld, var är du av Sally Rooney
Den irländska författaren Sally Rooneys andra roman, Normala människor, gjorde succé både som bok och tv-serie. I sin senaste roman fortsätter den omåttligt begåvade Rooney att göra det hon gör så fantastiskt bra, det vill säga att stilstudera mellan­mänskliga relationer och de utmaningar och glädjeämnen vi kan finna där. Den här gången står en ung kvinnlig romanförfattare (!) och hennes bästa vän i fokus, båda två med inte helt enkla kärleksliv.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Boktips #4: Lesbiska ligan

Mian Lodalens senaste roman heter Lesbiska ligan.

Lesbiska ligan av Mian Lodalen
Hennes förra roman, Lisa och Lilly, blev en stor framgång och under hösten följde Mian Lodalen upp den med en historia som utspelar sig 1943. I Europa rasar andra världskriget, och i Stockholm träffas Eva och Margit. Det leder till att de två kvinnorna får utkämpa ett eget krig, mot polisen, samhällets trångsynt­het och tidningarnas skvaller, trots att deras så kallade brott bara är att de älskar varandra.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Boktips #5: Lyster

Raven Leilanis Lyster blev en snackis hemma i USA.

Lyster av Raven Leilani
I den här hypade romanen får vi följa den unga tjejen Edie, som har ett trist jobb i New York men ett desto mer händelserikt sexliv. Via en dejtingapp träffar hon den vita medelålders mannen Eric, som är gift med Rebecca. Ödet gör att Edie plötsligt bor i parets gästrum, och finner att hon är en efterlängtad förebild för parets adoptivdotter.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Boktips #6: Världen väntar mig 

Birgitta Stenberg var en författare som gärna skrev om sitt eget spännande liv.

Världen väntar mig av Paul Tenngart
Birgitta Stenberg (1932–2014) var författare och journalist, men framför allt var hon en person som levde livet ”fullt ut”, som det brukar heta. Trots att hon skapade kontrovers i landet lagom blev hon både högt älskad och hyllad. Den här bio­grafin fördjupar sig i en sann gränstänjares spännande liv.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Boktips #7: Harlem shuffle

Colson Whitehead slog igenom stort med romanen Den underjordiska järnvägen, som även blev tv-serie.

Harlem shuffle av Colson Whitehead
Den underjordiska järnvägen, Colson Whiteheads debutroman, blev universellt hyllad, med all rätt. I sin senaste roman berättar han om 1960-talets Manhattan, om människor som strävar efter ett bättre liv, om rasism och hemligheter som inte är så väl bevarade som huvudpersonen Carney skulle önska..
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Boktips #8: Nikes bok

Agnes Lidbecks nya roman Nikes bok är en riktig tegelsten, som räcker länge.

Nikes bok av Agnes Lidbeck
Tre familjer, Österlen, tidigt 80-tal och en katastrof som på olika sätt påverkar huvudpersonerna under årtionden framåt. I sin nya roman borrar sig Agnes Lidbeck djupt in i våra mellanmänskliga beteenden, hur vi stöts och repas mot ­varandra genom åren, och hur våra personliga utmaningar aldrig bara är våra egna.
Mer info och köp här (länk till Adlibris) 

Boktips #9: Djuret

Lisa Taddeos nya bok Djuret är en roman om en kvinna som får nog!

Djuret av Lisa Taddeo  
I sin debut, intervjuboken Tre kvinnor, utforskade amerikanska Lisa Taddeo vad det innebär att vara kvinna i dag. I sin roman­debut berättar hon om Joan, som är kantstött sedan en traumatisk händelse i barndomen, och som tröttnat på det mans­dominerade samhället. Nu låter hon sin vrede stiga till ytan och är på jakt efter hämnd.
Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Boktips #10: Nattens drottning 

Simona Ahrnstedt bjuder på flärdfull romance, vilket vi kan behöva mitt i mörka vintern.

Nattens drottning av Simona Ahrnstedt
Stockholms nattklubbsvärld är spelplanen i vår svenska romance-drottnings senaste roman. Vi träffar den på ytan mycket framgångsrika nattklubbschefen Kate Ekberg som hotas av en utpressare, samtidigt som hon försöker få den spirande relationen med den tillknäppte bankchefen Jacob att fungera.
Mer info och köp här (länk till Adlibris) 

 

LÄS MER: 10 mysiga julklappar till mamma – snygga julklappstips! 

LÄS MER: Vassa festskor till nyår – bästa köpen med låg och hög klack 

LÄS MER: 12 stilsäkra julklappar till honom – DV:s bloggare tipsar