Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I sommar kan du äta på många kändiskockars restauranger i Sverige.
I sommar kan du äta på många kändiskockars restauranger i Sverige.
I sommar kan du äta på många kändiskockars restauranger i Sverige.
I sommar kan du äta på många kändiskockars restauranger i Sverige. Foto: Aira/Svenska Brasserier

Ät hos Sveriges kända tv-kockar i sommar – 10 restauranger att testa

Om du stannar hemma i Sverige i sommar är vårt tips att se till att äta riktigt gott. Varför inte boka ett bord hos någon av landets populära kändiskockar? Damernas Värld listar 10 restauranger som drivs av kända kockar som Tommy Myllymäki, Malin Söderström och Tareq Taylor, och som är värda ett besök! 

Äta mat hos en känd tv-kock? Ja, men visst! Vill du sätta guldkant på din staycation hemma i Sverige finns det många tv-kocksrestauranger att välja på! Här är 10 krogar som är värda att testa runtom i landet: 

1. Hälsa på Tareq Taylor på Kockeriet i Malmö 

Tareq Taylor driver Kockeriet i Malmö.

Ingen tv-kock är lika het just nu som Tareq Taylor! Har du vägarna förbi Malmö kan du boka bord på hans restaurang Kockeriet där köket är öppet så att man har full insyn på verksamheten i köket. Hantverket står i fokus, liksom råvarorna och gastronomin - här utlovas en matupplevelse.
Webbplats: Kockeriet

LÄS MER: Tareq Taylor är redo för nästa matresa i tv och här är recept från hans nya kokbok 

2. Ät fisk med Malin Söderström på The Fishery i Sthlm 

Malin Söderström driver The Fishery på Söder, Täby och i City.

En ljuvlig fiskgryta på blåmusselbuljong eller krispig fisk med luftfriterad potatis – med goda bubblor att dricka till. Det är några av rätterna du hittar på menyn hos Malin Söderström på The Fishery, som ligger i Ringens köpcentrum i Stockholm. Malin har vunnit priser som Årets Krögare, varit med i Svenska Kocklandslaget och ansvarat Nobelmiddagen. Och duger det åt kungen så duger det åt oss! The Fishery finns även på Brunkebergstorg och i Täby Centrum.
Webbplats: The fishery 

3. Besök Tommy Myllymäkis Aira på Djurgården 

Tommy Myllymäkis senaste restaurang är fine-diningkrogen Aira.

Tommy Myllymäki har vunnit Årets kock, lagat mat i tv, skrivit sju kokböcker och startat en rad restauranger. Den senaste är lyxkrogen Aira på Biskopsudden, som ligger på Djurgården i Stockholm. Här lagar kockar i traditionell uniform en ambitiös meny med smaker från hela världen – men med nordiska råvaror. Vinlistan speglar också kökets globala inspiration, och du kan vänta dig en matupplevelse utöver det vanliga. Restaurangen stänger några veckor under sommaren och gör en pop-up på Julita Wärdshus under juli.  
Webbplats: Aira.se

4. Koreanskt på menyn hos Jennie Walldén i Malmö 

Jennie Walldén bjuder på riktigt bra mat till rimligt pris på sin restaurang Namu.

Koreansk mat med skånska influenser, låter det spännande? Då ska du boka bord på Jennie Waldéns restaurang Namu, intill Lilla torg i Malmö. Kanske känner du igen Jennie från tv, där hon bland annat vunnit Sveriges Mästerkock, eller från någon av hennes kokböcker. Hennes Namu har också fått utmärkelsen Bib Gourmand i Guide Michelin – som prisar restauranger som serverar bra mat till rimligt pris. En kombination vi älskar!
Webbplats: Namu 

5. Boka bord på Thomas Sjögrens krog i Smögen (eller någon av de andra på Västkusten!) 

Skärets krog i Smögen drivs av tv-kocken Thomas Sjögren.

Har du sett tv-programmet Yes, Chef med Pernilla Wahlgren så har du blivit bekant med Thomas Sjögren. Han utsågs till Årets Kock 2015 och vann Kockarnas Kamp 2018. Skärets Krog i Smögen är en av de restauranger han deläger och där bjuds det självklart på mycket fisk och skaldjur. Thomas driver också pizzerian Grano i Göteborg och Smögen, Hällsnäs Hotell & Restaurang utanför Göteborg samt Stora Hotellet i Fjällbacka. Bara att välja och vraka!
Webbplats: Skäretskrog.se

6. Njut av pizza på Sandra Mastios restaurang i Limhamn 

Sandra Mastio driver pizzerian Mastio i Limhamn, Skåne.

Tv-kocken och Mästerkocks-vinnaren Sandra Mastio är pizzaproffs och driver restaurang Mastio i Limhamn tillsammans med sin man Stefano (ja, han kommer från Italien). Här serveras en pizza som är både mjuk och krispig, rejält bakad med hetta och eld och toppad med de bästa råvaror paret kan hitta. Om man måste ju bara älska budskapet man möts av när man surfar in på deras hemsida: ”Glöm aldrig, pizza är din vän”.
Webbplats: Mastio.se 

7 . Testa Jonas Svenssons asiatiska mat i Uppsala (eller Stockholm)  

Jonas Svensson är mannen bakom Miss Voon, som nu finns på tre adresser i Stockholm och Uppsala.

Stjärnkocken Jonas Svensson har gått i skola hos både Melker Andersson och Danyel Couet, lagat mat i Nyhetsmorgon och tävlat i Kockarnas kamp. Han ligger bakom restaurangerna med namnet Miss Voon i Stockholm och Uppsala, och nyligen öppnade även Miss Voon Top floor på taket till Mall of Scandinavia i Solna. Gästerna kan inte få nog av hans delikata tolkning av det asiatiska köket, med spännande smakkombinationer och mängder av mix-möjligheter.
Webbplats: Missvoon.se

8. Besök Monika Ahlbergs café på Thielska galleriet 

Kika in på Café Monika Ahlberg på Thielska galleriet.

Monika Ahlberg är en Sveriges mest lästa kokboksförfattare (samt före detta balettdansös!) och var länge synonym med Rosendals trädgårdskafé på Djurgården. Nu driver hon Café Monika Ahlberg på Thielska galleriet i Stockholm, där du bland annat kan njuta av varmrökt lax med romsås, lantpaté med cumberlandssås eller en härlig räksallad med ägg och kronärtskockshjärtan. Ett tips är att köpa med en picknickpåse för hela sällskapet och äta i det gröna.
Webbplats: Cafe Monika Ahlberg

9. Käka hos Markus Aujulays Winterviken 

Markus Aujulay driver restaurang Tegelbacken i Stockholm samt Winterviken.

Under större delen av året håller Mästerkock-domarens Markus Aujulays till på sin restaurang Tegelbacken, mitt i smeten i Stockholm. I sommar lämnar han dock innerstadsglamouren bakom sig och nu kan du i stället äta på hans kafé i soliga Vinterviken i Aspudden, på restaurangen som heter just Winterviken. Eller kom hit för härligt after beach-häng i utebaren och njut av gourmetkorv eller färska räkor. Är vädret fint håller de öppet till 21.
Webbplats: Winterviken  

10. Ät pizza på Lisa Lemkes pizzeria i Falkenberg  

Lisa Lemkes är med och driver Prostens pizza i Falkenberg.

På Prostens pizza i Skrea backe står Marcus Nordgren vid pizzaugnen. Och rätt också hans fru Lisa Lemke, känd från tv-program som Timjan, tupp och tårta och med en rad kokböcker på sitt samvete. Tillsammans driver de pizzerian, som ligger i anslutning till deras hem i den gamla präsgården. Menyn består av handplockade godsaker, massa smårätter och rustika pizzor. Plus hemlagad glass! Om inte det räcker har Lisa också en slev i grytan i systerrestuarangen Skrea matbruk en bit bort.
Webbplats: Prostens pizza

LÄS MER: De senaste recepten från Damernas Världs matbloggare Editor's chef