Hör upp! Här är de bästa ljudböckerna just nu
Julledigheten är perfekt för sträckläsning – och lyssning. Fler än någonsin lyssnar på ljudböcker, men det kan vara svårt att hitta pärlorna bland hundratusentals titlar. Vi tipsar om våra favoriter bland deckare, feelgood, drama, klassiker och romance – plus böckerna du snart kan se på film och tv.
Ljudbokslyssnandet har ökat under flera års tid, och coronapandemin har skyndat på ljudboomen ännu mer. Många kan nog känna att det är mysigt med en vänlig röst i örat, och att samtidigt njuta av litteratur är en extra lyx.
Den populäraste ljudboksgenren är deckare/spänning, men två andra genrer som fått ett uppsving är feelgood och romance. Och aldrig har väl behovet av att få fly in i något lättsamt eller romantiskt varit större än nu? Här är våra favoritlyssningar:
1. Bästa ljudböcker deckare/spänning
419 timmar av Dag Öhrlund
Den buttre men varmhjärtade Ewert Truut kan vara Sveriges mest älskade kriminalare. Här tar han sig an ett fall där mördaren ristar in en bock i i sina manliga offers bröst, samtidigt som privatlivet skakas om av att Ewert med skräckblandad förtjusning blir både sambo och hundägare.
Ewerts frustration växer i takt med antalet mordoffer, och han för en hektisk kamp mot klockan. När sanningen dyker upp blir den en chock. Inläst av mångas favorit Stefan Sauk.
Slukhål av Tove Alsterdal
Slukhål är en fristående uppföljare till succén Rotvälta, som utsågs till årets bästa deckare 2020 och vann pris som bästa kriminalroman i Norden.
I ett ödehus vid ångermanländska Offersjön hittas en ihjälsvulten man som saknar två fingrar. I Malmberget, sjuttio mil längre norrut, har en annan man spärrats in i en källare och lämnats att dö. Polisassistent Eira Sjödin i Kramfors blir engagerad i utredningen, samtidigt som hennes mamma måste in på vårdboende. Hennes bror sitter fängslad, dömd för ett brott han har erkänt, men inte begått.
När ännu en man försvinner berör det Eira personligen, och för att hitta honom är hon beredd att riskera allt. Inläst av en av våra populäraste röster: Gunilla Leining.
2. Bästa ljudböcker feelgood
Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg
Emma Hambergs hyllade roman om 49-åringen Agneta, som tröttnat på sitt bleka liv med fågelskådarmaken Magnus och de utflugna barnen som bara hör bara av sig när de vill att mamma ska swisha pengar.
Hennes liv förändras i grunden när hon nappar på en annons och tar jobb som hemhjälp hos en ”äldre pojke” i en liten by i Provence. Några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg – där ingenting är som i annonsen.
Det här är en berättelse om att våga kliva ur sig själv, inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden. Emma har själv läst in boken, och att höra författarens egen röst adderar alltid lite extra magi.
Kaninfaktorn av Antti Tuomainen
Svart finsk komedi – i en äventyrspark. Låter det skruvar? Det är det!
När försäkringstjänstemannen Henri Koskinen oväntat blir arbetslös, förlorar sin bror och får ärva en äventyrspark, skakas hans ordnade tillvaro i grunden. Plötsligt består hans dagar av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma möten med gangsters som vill driva in broderns gamla spelskulder. På plussidan finns parkens charmiga driftansvariga Laura.
Snart inser Henri att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd, samtidigt som han har chansen till ett liv fyllt av äventyr och kärlek – om han bara vågar.
Kaninfaktorn har gjort internationell succé, och kommer i framtiden att kunna ses även som film eller serie. Amazon Studios har köpt rättigheterna och det ryktas att Steve Carell kommer att spela rollen som Henri. Inläst av träffsäkre Fredde Granberg.
Slutspel av Nina Hampusson
När den nybakade journalisten Niklas tar jobbet som kommunreporter på lokaltidningen i en liten norrländsk stad ser han det som en språngbräda mot större uppdrag. Men snart inser han att kalvfödslar och väckelsemöten inte kommer att ge honom prestigejobben han drömmer om. Dessutom skaffar han sig snabbt mäktiga fiender som gör allt för att sabotera hans karriär ...
En humoristisk feelgood om vänskap, kärleken till landsbygden och att våga tro på sig själv. Full av skönt excentriska karaktärer och oväntade vändningar, och inläst på underbar västerbottniska av Elias Dahlgren.
3. Bästa ljudböcker drama
Löpa varg av Kerstin Ekman
Kerstin Ekman har skrivit ännu en mästerlig roman, den här gången om den pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig och hans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.
Det är nyårsaftons morgon, och egentligen ska Ulf vara hemma och hjälpa sin fru Inga att förbereda. Han fyller 70 på nyårsdagen, samma dag som jaktlicensen på varg börjar. Men Ulf kommer att möta vargen redan i dag.
Få, kanske ingen, kan skriva om svensk natur som Kerstin Ekman. Och har du inte chans att åka skidor genom en frostig skog på riktigt under julen kommer du snuddande nära här. Träffsäkert inläst av Lennart Jähkel.
Eufori: en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed
Augustprisvinnande Eufori är en fantasi om författaren Sylvia Plaths sista år i livet. Vi möter en kvinna som ger uttryck både för kärleken till sina barn, längtan efter att få skriva och frustration över makens ovilja att dela ansvaret. En kvinna som är förtvivlad, uppspelt, svartsjuk och grandios.
Elin Cullhed lånar av sina egna erfarenheter till en ikonisk författare i sin roman om moderskap och skapande. Inläst av fantastiska Lena Endre.
4. Bästa ljudböcker klassiker
Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren
Att höra Torgny Lindgren, en av våra största svenska författare, läsa sina egna romaner är en svårslagen kulturupplevelse. Och tack vare att han läst in så många av sina egna verk kan vi njuta av dem var som helst, när som helst.
Ormens väg på hälleberget blev Lindgrens stora genombrott och följer en familj i en liten by på 1800-talet. Den handlar om hur skulder går i arv, hur de till slut utplånas, men också om kärleken till vacker musik. Trots stor tragik och ond bråd död är berättelsen samtidigt full av Lindgrens lågmälda humor.
Utvandrarna av Wilhelm Moberg
I jul kan du se den nya filmversionen av Utvandrarna – men inget går väl upp mot originalet?
Följ med på resan från 1850-talets svältdrabbade Småland till det hägrande Amerika, tillsammans med Karl Oskar, Kristina och deras barn, den religiösa svärmaren Danjel och hans fru Inga-Lena, äventyrslystna Robert och skökan Ulrika i Västergöhl.
Kanske den mest episka av alla svenska berättelser, som gripit läsare i över 70 år, och fortsätter att vara aktuell genom årtiondena. Inläst av Magnus Roosman.
5. Bästa ljudböcker du kan se på film och tv
Folk med ångest av Fredrik Backman
Om du inte har läst eller lyssnat på Folk med ångest ännu har du fortfarande chansen att njuta av originalet innan den dyker upp på Netflix.
En man som heter Ove-författaren Fredrik Backman ligger bakom den här orimligt stökiga komedin om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud.
När gisslan till slut släpps och polisen tar sig in i lägenheten är den tom – skurken är försvunnen. Med hjälp av förvirrade vittnesförhör försöker de pussla ihop vad som egentligen hänt – och vad är för FEL på folk nuförtiden. Inläst av Anna Maria Käll.
Där kräftorna sjunger av Delia Owens
Bästsäljande Där kräftorna sjunger blir film med Daisy Edgar-Jones – som gjorde succé i serien Normala människor – i huvudrollen som Kya Clark, en enstöring som lever i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust.
Kya kallas för Träskflickan av byborna, som sprider elaka rykten om henne. Så när en fotbollsspelare hittas död i våtmarken blir hon omedelbart misstänkt. Under mordutredningen uppdagas den oväntade sanningen om Kyas liv. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Inläst av Anna Maria Käll.
6. Bästa ljudböcker romance
Det slutar med oss av Colleen Hoover
Lily har jobbat hårt för det liv hon vill ha – med egen blomsterhandel i Boston och ursnygge pojkvännen Ryle som är neurokirurg. Ryle är känslig, intelligent och väldigt svag för Lily. Men han är också självsäker, envis och kanske lite arrogant.
Samtidigt som Lily börjar ifrågasätta sitt förhållande med Ryle dyker också hennes första kärlek Atlas plötsligt upp i hennes liv igen. Nu hotas allt Lily byggt upp med Ryle. Det slutar med oss är en hjärtskärande berättelse om att hitta sig själv och att förlikas med sitt förflutna. Inläst av Gunilla Leining.
Nattens drottning av Simona Ahrnstedt
Sveriges romancedrottning Simona Ahrnstedts senaste alster handlar om Kate Ekberg – en stjärna som på egen hand har skapat populära nattklubben Kate's. Hon är glamorös, tuff, smart – och utsatt för utpressning.
Jacob Grim är i sin tur en stel bankchef med bister blick, som efter en livstragedi tvingar sig att inte känna någonting – tills han träffar desperata Kate. Den karismatiska nattklubbsdrottningen och den avstängda bankmannen kastas in i en passion som förändrar allt. Inläst av proffsiga Julia Dufvenius.
LÄS MER: Författaren Simona Ahrnstedt: ”Du måste älska det du själv skriver”
Prenumerera eller köpa?
I dag finns en mängd ljudbokstjänster, både svenska som Bookbeat, Nextory och Storytel, och internationella som Audible och Audiobooks – för den som vill ha ett större utbud på engelska. Vill du inte binda upp dig med en prenumeration finns de flesta ljudböcker också att köpa och ladda ner från webb-butiker som Adlibris och Bokus.