Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klackar, modefoto och natur – här är de bästa utställningarna just nu

Sommaren bjuder på mycket spännande att se på konstgallerier och museer, både i Sverige och utomlands. Här är några av våra favoriter just nu. 

Flera av sommarens utställningar fortsätter in i september. Det finns alltså fortfarande mycket tid att strosa runt på museer och konsthallar under regniga (eller alldeles för heta) sommardagar. Här listar vi några av våra favoriter.

MODE: KUNGEN AV KLACKAR

Alla vi skofantaster jublar när en Manolo Blahnik-utställning nu öppnar på Wallace Collection i London. Från 10 juni till 1 september visas ett stort antal av designerns små skokonstverk ihop med museets egna, mer traditionella, konstverk, allt indelat efter teman som teater och rokokostil. Inträdet är dessutom helt gratis.

 

FOTO: BEKANTAS BEKANTA

Cindy Crawford (ovan), Charlize Theron, Matt Dillon, Adriana Lima, David Beckham och Emma Watson är bara en handfull av de kända personer vars ansikten kommer att visas på väggarna på Fotografiska i Stockholm hela sommaren när konsthallen visar ett urval av Vincent Peters vackra mode- och porträttfoton. Utställningen pågår till och med 1 september.

 

KONST: NATURTANKAR

Åsa Jungnelius är kanske mest känd för sina glasskulpturer i form av läppstift, nagellack och högklackade skor, men hon har gjort så mycket mer och i sommar har du chansen att bekanta dig med andra delar av hennes konstnärskap då konsthallen Vandalorum i Värnamo ställer ut ett trettiotal av hennes verk. I utställningen med namnet Artefakter blandas konstverk i många olika material, men med det gemensamt att de inspirerats av en och samma plats, en brunn i Mostagöl nära småländska Lessebo som väckt Åsa Jungnelius tankar kring hur vi förhåller oss till naturen. Utställningen pågår fram till 29 september.

 

FOTO: IKONISK MODEFOTO

Fernand Fonssagrives var en av 1940-talets allra största modefotografer, och han var även under några år gift med den svenska modellen Lisa Fonssagrives. Nu visas ett urval av fransosen Fonssagrives ikoniska bilder i Sverige - mellan 8 juni och 18 augusti på The Photo-Gallery i Halmstad, och från 5 till 30 september på Norrvikens Trädgårdar utanför Halmstad. Med andra ord en perfekt anledning att ta ett par timmars paus från sol och bad på Västkustens stränder i sommar.

Åsa Jungnelius visar konst inspirerad av den småländska naturen.

LÄS MER: Stor guide till sommarens bästa poddar, böcker och tv-serier