Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bikiniföretaget slutade retuschera modellerna – säljer mer än någonsin

Nu börjar det bli dags att investera i sommarens baddräkt eller bikini, och det brukar vara en ordentlig utmaning att hitta en variant man trivs i. När reklampelarna dessutom fylls med smala retuscherade kvinnor kan det kännas än mindre inspirerande att ställa sig i en provhytt. För två år sedan valde det amerikanska underklädesmärket Aerie att sluta retuschera sina modeller och gjorde rekordvinst. Kanske är det startskottet på en ny trend?

Just nu är reklampelarna tapetserade med badmode och det är oftast långa smala retuscherade tjejer som blickar ned på oss. Det är inte så konstigt att vi inte blir inspirerade att gå in i en provhytt och prova den där bikinin då eftersom vi vet att den aldrig kommer sitta lika bra på oss.

För två år sedan tog det amerikanska underklädesmärket Aerie ett kontroversiellt beslut för att vara inom modebranschen, då de slutade retuschera sina modeller.

– Vi satte oss ned som ett team och tänkte till kring den unga generationen och ”millennials”. Och vi kände verkligen att tjejer idag är mer självständiga och starka än någonsin tidigare, sa Aeries vd Jennifer Foyle till Business Insider förra sommaren.

LÄS OCKSÅ: Kändistjejerna gör upp med fasaden: ”Du ska inte jämföra dig med andra på Instagram”

Och det var inte bara ett fint initiativ för att normalisera kroppsidealet i västvärlden, utan även ett riktigt smart drag affärsmässigt. Tack vare tilltaget ökade Aerie sin försäljning med 20 procent 2015 och med hela 32 procent under första kvartalet 2016!

"Modellerna är vackra som de är"

– Vi visste att det här beslutet skulle tas emot väl hos den här generationen. Varför skulle vi modifiera de här modellerna? De är vackra precis som de är, säger Jennifer Foyle.

I år har företaget dessutom utsett modellen Iskra Lawrence, 25, till taleskvinna. Iskra sticker med sina kurvor ut från det vanliga modellidealet och har blivit en populär förebild bland unga kvinnor.

– Jag la så många år på att bli avvisad och få höra att jag inte dög. Min självkänsla fick sig en rejäl törn tills jag insåg att jag är mer än min kropp och att skönhet handlar om mångfald, säger Iskra Lawrence till Huffington Post.

LÄS OCKSÅ: Hon visar upp sig sminkad och osminkad – blir hatad för båda

Aerie har tagit första steget – kanske är det startskottet på en ny trend i modevärlden?

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!