Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Brad Pitt är just nu aktuell med actionfilmen Bullet train.Brad Pitt är just nu aktuell med actionfilmen Bullet train.Brad Pitt är just nu aktuell med actionfilmen Bullet train.
Brad Pitt är just nu aktuell med actionfilmen Bullet train. Foto: CAROLINE BREHMAN / EPA

Brad Pitt: ”En bra partner måste vara öppen med sina känslor”

Han har konsekvent vägrat att bli inlåst i ett fack, och väljer filmroller på instinkt. Drama, komedi, action: är man en superstjärna av Brad Pitts kaliber kan man kosta på sig att välja och vraka, och göra det man tycker verkar kul eller utmanande. Damernas Världs Gunnar Rehlin har pratat med Brad om jobbframgångarna, relationer, barnen, framtiden och varför det är så kul att spela de där karaktärerna som inte är de skarpaste knivarna i lådan. 

För Brad Pitt finns det bara en väg som gäller – framåt.

– Jag är en kille som går på instinkt. Och jag går hela tiden framåt, min reflex är att inte se bakåt, säger han och fortsätter:

– Om jag är ute och kör bil och missar min avfart, då backar jag inte. Jag fortsätter och kör runt.

Under våren och sommaren var Brad Pitt på promotionturné för nya filmen Bullet train, här fotograferad under ett besök i Berlin.Under våren och sommaren var Brad Pitt på promotionturné för nya filmen Bullet train, här fotograferad under ett besök i Berlin.Under våren och sommaren var Brad Pitt på promotionturné för nya filmen Bullet train, här fotograferad under ett besök i Berlin.
Under våren och sommaren var Brad Pitt på promotionturné för nya filmen Bullet train, här fotograferad under ett besök i Berlin. Foto: Christoph Soeder / TT NYHETSBYRÅN

Han är 58 år gammal nu, och han hör till dem som verkligen bär sina år med heder, som det heter. När jag ”träffar” honom befinner han sig i Paris, men covidpandemin sätter fortfarande sina spår och intervjun sker digitalt. Brad Pitt sitter avspänt på något hotell, klädd i beige byxor och beige skjorta över en vit t-shirt. Han har glasögon och en lätt skäggstubb och ser så där lagom sommaravslappnad ut. När jag frågar hur den pågående värmeböljan i den franska huvudstaden påverkar honom slår han ut med armarna och säger ”hey, we´re in Paris”.

Smärtsam skilsmässa från Angelina Jolie

Som den superstjärna han är ger han inte intervjuer så ofta, men när han gör det är han alltid väldigt lätt att tala med och mycket öppenhjärtig. Det finns dock ett ämne som är helt tabu: äktenskapet med skådespelarkollegan Angelina Jolie. Uppenbarligen smärtar det fortfarande att relationen inte höll. 

Angelina och Brad 2014, medan allt (såvitt vi vet...) fortfarande var frid och fröjd i relationen.Angelina och Brad 2014, medan allt (såvitt vi vet...) fortfarande var frid och fröjd i relationen.Angelina och Brad 2014, medan allt (såvitt vi vet...) fortfarande var frid och fröjd i relationen.
Angelina och Brad 2014, medan allt (såvitt vi vet...) fortfarande var frid och fröjd i relationen. Foto: John Shearer / TT NYHETSBYRÅN

Jag tittar tillbaka i mitt arkiv och hittar en intervju jag gjorde med honom 2011, då han och Jolie var sambos och redan hade en mängd barn. Då sa han så här:

– Jag är smärtsamt medveten om allt barnen måste gå igenom, jag minns ju min egen barndom. Mina barn är det bästa som jag har och jag vill ge dem någonting som de kan vara stolta över. Det är Angelina som organiserar familjen, själv tycker jag om kaos. När jag kommer hem och allt är lugnt och tyst kan jag först tycka att det är skönt, men sedan saknar jag allt det galna, någon som skriker, någon som slåss.

Mina barn är det bästa som jag har och jag vill ge dem någonting som de kan vara stolta över.

Angelina ansökte om skilsmässa 2016, och i en intervju har Brad talat om hur han efter det kände sig mer ensam än någonsin, och hur det ledde till att han både slutade röka och dricka alkohol. Det känns som om han nu, några år efter skilsmässan, har börjat hitta rätt plats i livet igen. Han är framgångsrik både som skådespelare och producent.

Aktuell med Bullet train

Anledningen till vårt digitala möte denna dag är actionfilmen Bullet train, en sevärd mix av humor och (mycket) blodigt våld på ett snabbtåg på väg från Tokyo till Kyoto. Brad Pitt spelar en av fem lönnmördare som befinner sig på tåget och som efter hand inser att de är där av samma anledning. Pitt säger om sin karaktär som kallas Ladybug:

– Han är en rätt korkad person, och sådana är roligast att spela. Han har haft ett mentalt sammanbrott, nu har han gått i terapi och han tror att allt kan lösas på fredlig väg. Han har fel.

https://www.youtube.com/watch?v=EGeJczJvWns

Filmen utspelas helt och hållet i Japan, men filmades helt och hållet i en studio i Los Angeles. Pitt är entusiastisk:

– Teknologin är fantastisk. De hade satt upp enorma videoväggar och så filmades hela tågresan. Vi hade det filmade landskapet utanför fönstren i våra tågvagnar inne i studion.

Nej, jag tänker inte pensionera mig. Även om jag vet att det finns ett slut på karriären. Det gör det för alla.

Under de senare åren har han blivit allt mer aktiv som mycket framgångsrik producent tack vare sitt produktionsbolag Plan B. Detta har fått i gång rykten om att han tänker börja ta det lugnt, fasa ut sin filmkarriär. När jag frågar om det säger han:

– Har jag verkligen sagt det? Det där är en missuppfattning. Nej, jag tänker inte pensionera mig. Även om jag vet att det finns ett slut på karriären. Det gör det för alla.

Religiösa uppväxten har satt spår

Hans karriär, den började på allvar 1991 då han var med i Thelma & Louise och spelade den unge liftaren som hade sex med Geena Davis. De stora rollerna kom omedelbart; han blev regisserad av regissörer som Robert Redford och Tony Scott, och han spelade vampyr mot Tom Cruise i En vampyrs bekännelser. En av de senaste decenniernas mest framgångsrika karriärer hade startat, detta för den unge kille som en gång kom till Hollywood med bara en dröm.

Brad med Geena Davis i Thelma & Louise, 1991.Brad med Geena Davis i Thelma & Louise, 1991.Brad med Geena Davis i Thelma & Louise, 1991.
Brad med Geena Davis i Thelma & Louise, 1991. Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Jag växte upp i Ozarks och min familj hade en mycket sträng religiös syn på livet. Jag växte upp med det och jag hade mer och mer problem med det. Men det dröjde tills jag var 20 år innan jag kunde börja bryta mig loss. Det var lite ruggigt, jag hade inget annat att luta mig mot men jag kände ändå att jag var tvungen att opponera mig.

– Mina föräldrar var nybyggarsläkt. Vi barn lärde oss ödmjukhet, vi lärde oss att inte klaga om vi bröt benet eller skrapade upp armen. Man tog tag i det, man gick vidare utan att fundera över det.

Om du inte tar tag i dina personliga känslor så förnekar du en del av dig själv.

– Det finns ett visst värde i att vara stoisk, att inte visa vekhet, att vara stark, att få saker och ting gjorda. Å andra sidan, om du inte tar tag i dina personliga känslor så förnekar du en del av dig själv. Om du ska vara en bra partner och en bra pappa så är utmaningen att vara öppen med det du känner. Var juste mot dig själv, göm ingenting!

Från fattiglapp till superstjärna

Han säger att det stora äventyret började när han bröt sig loss, och kom till Los Angeles.

– Jag hade 325 dollar på mig och jag kände ingen.

Sen följde filmkarriär och äktenskap, först med Jennifer Aniston, därefter med Angelina Jolie. Han gjorde uppmärksammade filmroller, fick vänner som George Clooney och Matt Damon, men på köpet också ett liv där han följts av paparazzi och skvallerskriverier. 

Brad med dåvarande frun Jennifer Aniston och polaren George Clooney på Prada-visning i Milano 2001.Brad med dåvarande frun Jennifer Aniston och polaren George Clooney på Prada-visning i Milano 2001.Brad med dåvarande frun Jennifer Aniston och polaren George Clooney på Prada-visning i Milano 2001.
Brad med dåvarande frun Jennifer Aniston och polaren George Clooney på Prada-visning i Milano 2001. Foto: LUCA BRUNO / TT NYHETSBYRÅN

Brad Pitt har alltid vägrat att bli inlåst i ett fack, såväl när det gäller de roller han gjort som när det gäller de filmer han har producerat. Plan B står för kvalitet, och Brad Pitt är mycket angelägen om att de filmer bolaget producerar ska vara något han kan stå för.

– Vi gjorde Ad astra ,och det var en film jag inte kunde ha gjort när jag var yngre. Är man ung har man antagligen inga mentala sår än, man har inte upplevt djup sorg. Men det är inte mitt bekymmer. Jag vet att om filmen talar till mig så talar den åtminstone till en annan person.

Genom Plan B försöker Brad Pitt se till att få de filmer gjorda som de stora bolagen inte vill göra.

Jag går på instinkt. Jag dyker in och hoppas att jag ska landa bra. Ibland går det bra, ibland inte.

– Jag vill berätta historier med kvalitet. Jag växte upp med de stora 70-talsfilmerna, och det är där jag lägger ribban. Men det är tufft. Jag befinner mig i en avundsvärd position, men det är ändå svårt. Vi höll på i åratal med att försöka göra Selma, men det var först efter framgången med 12 years a slave som vi lyckades få pengar till den.

När de gäller de roller han gör säger han:

–Jag går på instinkt. Jag dyker in och hoppas att jag ska landa bra. Ibland går det bra, ibland inte. Och jag tänker alltid framåt. Under inspelningen börjar jag räkna ner dagarna under den sista veckan. Och sedan är jag färdig.

Miserabla filmer – och Oscarstatyetter

– Några av de filmer jag har gjort, som Jesse James, är speciella, medan andra är miserabla. Jag ser aldrig om dem, när de är gjorda är de klara. Jag kan möjligtvis titta på nån av de komedier jag gjort om de råkar gå på tv.

Han har aldrig gjort några superhjältefilmer, och säger:

– Jag har aldrig varit en Star Wars-kille och Marvelfilmerna talar inte till mig. Jag växte upp med 70-talsfilmer som Butch Cassidy och Sundance Kid.

Brad Pitt har under sin karriär vunnit två Oscars: en som producent för 12 years a slave, och en för bästa biroll, som Leonardo DiCaprios sidekick i Quentin Tarantinos Once upon a time in Hollywood. Kommentar?

https://www.youtube.com/watch?v=ELeMaP8EPAA

– Om man gör en roll för att jaga en nominering, då är man färdig. Om man blir nominerad är det kul, och om inte så får man glädjas med de som blivit nominerade. Det är en otroligt stor ära att bli nominerad, det är väl det mest prestigefyllda i min bransch. Fast man kan inte jaga det, det vore fel. Men det är väldigt kul om det händer.

Närmast från Plan B kommer Marilyn Monroe-biografin Blonde och Sarah Polleys hett emotsedda Women talking med bland andra Frances McDormand, Jessie Buckley och Claire Foy. Brad Pitt själv får vi snart se i La La Land-regissören Damien Chazelles stjärnspäckade (Margot Robbie, Olivia Wilde, Tobey Maguire med flera) 30-talsskildring Babylon. Han ska också spela mot kompisen George Clooney i en ännu av hemlighet omgärdad film (det finns inte ens en titel).

Nej, det känns inte som om Brad Pitt är på gång att pensionera sig.

LÄS OCKSÅ Alexander Skarsgård: ”Jag får inga erbjudanden från Sverige längre” 

LÄS OCKSÅ Elisabeth Moss om den nya säsongen av The handmaid's tale