Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: orbandomonkos

Forskare är överens: Ett krossat hjärta gör dig starkare (och lyckligare)

”What doesn’t kill you make you stronger” är kanske det tröttaste råd vi får när en relation tar slut. Men faktum är att det stämmer! Uppbrott är rent ut sagt jävliga. De kan få oss att börja tvivla på oss själva. Och ett liv utan partnern känns hopplöst och tomt. Men det finns tröst i mörkret.

Forskning visar, att när du tagit dig ur det här (och ja, det kan få ta lite tid) så kommer du att bli starkare och lyckligare. Och det förtjänar du. Så, nu när det är dags att torka tårarna kan vi ta hjälp av forskningen:

1. Att behöva utforska vem du är gör dig starkare och lyckligare

Ett uppbrott leder ofta till frågor kring din egen person. ”Vem är jag, utan partnern?” Att ställa sig den frågan och att verkligen fokusera på att hitta sin plats utanför relationen så snart som möjligt hjälper dig att hitta tillbaka till en starkare och lyckligare självbild. Det visar en studie publicerad i The Science of Relationsships. Deltagarna i studien som fokuserade på sin egen självbild snarare än partnern var mer avslappnade och rapporterade mer positiva resultat till studien.

2. Att formulera dina känslor högt hjälper dig att lära känna dig själv

En studie, publicerad i New York Times, visar att det faktiskt hjälper att både skriva ned och att formulera sina känslor högt. I studien arbetade man med par i åldrarna 17-29 år, som gick igenom en separation. De delade upp gruppen, och den del som fick ventilera sina känslor högt och formulera sina tankar hade lättare att se ljuset i tunneln. Och att hitta en kärlek till sig själv. Så – prata av dig!

3. Vi är byggda för att gå vidare

Att resa sig upp, borsta av sig och så småningom gå vidare är en del av hur vi är som människor. ”Fall out of love” är alltså ett begrepp som stämmer överens med verkligheten. Det har forskare vid Saint Louis University konstaterat. Att ta sig ur en relation går att jämföra med att sluta med en drog. Smärtan är som störst i början, men hjärnan kommer aktivt att jobba för att gå vidare med tiden.

Det är kanske en föga tröst precis när det händer, men om du just nu går igenom en tuff separation så kan det vara bra att veta, att det kommer att bli bättre. På riktigt.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook. 

Du kanske också vill läsa

9 saker som forskningen bevisat gör oss lyckligare – gör du redan dem?

10 fantastiska Coco Chanel-citat som kommer att göra din dag lite mer fabulous