Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cava, prosecco eller champagne? Här är skillnaden!

Alla vet att mousserande vin är festligheternas dryck! Men det är lätt att bli förvirrad av de olika bubbelsorterna. Därför har vi rett ut skillnaden mellan cava, prosecco och champagne – så att du aldrig behöver undra igen när bartendern frågar.

Det är inte alltid lätt att veta skillnaden på olika mousserande viner. Platsen, tillverkningen, druvorna och lagringstiden är de fyra viktiga skillnaderna att hålla koll på.

Cava

Cava produceras på flera olika platser i Spanien och är inte lika geografiskt bundet som champagne är. Bubblet tillverkas på ett traditionellt sätt och jäses sedan en andra gång på flaska. Cava har länge gjorts på spanska druvor som xarel-lo, macabeo, parellada, garancha tinta och monastrell. Numera görs även cava på druvorna chardonnay och pinot. Krav för att det spanska vinet ska leva upp till namnet är till exempel att det ska vara producerat på vissa sorters vindruvor som kommer från godkända kommuner. Cava lagras i minst nio månader.

Prosecco

Prosecco odlas i nordöstra Italien och är landets mest kända bubbel. Vid tillverkningen används charmametoden, då man framställer vinet genom en andra jäsning i en ståltank. Prosecco görs på druvan glera och lagras i 18-24 månader innan det hälls över på flaska. Bubblet är torrt i sin smak och finns i varianterna brut, dry och extra dry.

Foto: Getty Images/iStockphoto / MarkSwallow

Champagne

Champagne är det mest kända mousserande vinet och får bara bära etiketten om de kommer från distriktet Champagne i norra Frankrike. Precis som cava framställs champagne genom en andra jäsning på flaska, något som kallas för champagnemetoden. Champagne görs på tre olika druvor: pino noir, chardonnay och pinot meunier. En årgångschampagne kräver minst 36 månader lång lagring.

Ps. Här hittar du recept på goda snittar och tilltugg att servera till champagne.