Foto: ÅF:s bildarkiv

Charlotte Kalla om sin träning: "Jag kör tolv pass i veckan"

Charlotte Kalla har vunnit OS, VM och världscupen och tränar för fullt inför vinter-OS i Pyeongchang. Vi pratar boksläpp, träning och hudvård med hela Sveriges skiddrottning.

Snön har inte lagt sig på marken än, men 

Charlotte Kalla tränar för fullt inför den stundande skidsäsongen. När Damernas Värld pratar med henne har hon precis avslutat dagens andra konditionspass på träningslägret i Italien.

CHARLOTTE KALLA

ÅLDER 30 år.

GÖR Längdskidåkare.

BOR Sundsvall.

BAKGRUND Började med skidåkning som sjuåring i norrbottniska Tärendö.

Har sedan dess vunnit både individuella guld och lagguld i OS, VM och världscupen samt tilldelats Jerringpriset och Bragdguldet.

AKTUELL Med boken Charlotte Kalla – styrka, teknik och pannben. Tränar inför världscupen samt vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea 9-25 februari.

För Tärendödottern, som är en av Sveriges mest framgångsrika längdskidåkare – med två OS-guld, två VM-guld och nio vinster i världscupen – blir det inte mycket ledigt. Som tur är älskar hon att åka skidor, och i nya boken Charlotte Kalla – styrka, teknik och pannben vill hon dela med sig av sina bästa träningstips för att komma i bättre form, både i och utanför skidspåret.

Hur kom boken till?

– Det känns som om friluftsliv över huvud taget är trendigare än någonsin, och folk har upptäckt hur härligt det är att vara ute i naturen. Många vill lära sig hur man blir bra på skidor, men vet kanske inte riktigt hur de ska komma i gång. Jag får ofta frågor om teknik och liknande, så det kändes superkul att få dela med mig av det i bokform.

Vilket är ditt bästa tips för att lyckas i spåret?

– Det bästa är att skapa kontinuitet i det man gör. Det är inte själva loppet som är den stora utmaningen, det är förberedelserna. Det blir en mycket härligare upplevelse om du har tränat ordentligt än om du inte har byggt upp konditionen och knappt har några skidmil under bältet. Jag hoppas att många känner sig peppade att se längre än ett visst lopp och vill skapa hälsosamma och hållbara vanor.

När det kommer till träning, hur mycket tränar du egentligen?

– En tuff dag blir det fyra-fem timmar träning, totalt tolv pass i veckan. Vill du bli bättre på skidor gäller det att få hjärtat att slå, så min träning är 97 procent kondition och tre procent styrka. Vi elitåkare tränar som mest när det är snöfritt – rullskidor är toppen för överkroppsstyrka och kondition.

Är det någonting som du tycker är riktigt jobbigt?

– Visst känns det tungt när jag ska ut på riktigt tuffa intervaller – men samtidigt kan jag längta till det. Inte till stunden när det gör som ondast och jag har mest mjölksyra, men känslan efter är riktigt go'!

Res tillsammans med Damernas Värld! Häng med oss på en träningsresa till Mallorca – läs mer här!

Hur kopplar du av?

– Skidåkning är ju en stor del av mitt liv, men jag är så mycket mer än bara skidåkare. Jag försöker göra saker som jag vet att jag mår bra av och leva så vanligt som möjligt. Jag trivs när jag umgås med familj och vänner, även fast det är svårt att skapa en riktig vardag då jag reser så mycket.

Vad tar du med dig på dina resor?

– Jag har ofta med mig böcker, och nu är jag tacksam att det är så smidigt att kolla på serier även utomlands. Den senaste serien jag kollade på var Kalle Zackari Wahlströms Kalles sex liv.

Hinner du resa privat? Vart skulle du vilja åka?

– Jag vill bila i USA, åka på safari i Afrika, åka till Maldiverna ... Det finns mycket jag vill göra, men jag har inte tid att göra det just nu. Sen så!

Vad har du alltid med dig i necessären?

– Den är alltid överfull! Jag duschar två gånger om dagen och tränar utomhus i sol, vind och snö. Solskyddsfaktor, rengöring och fukt är jätteviktigt för min hy. Och så unnar jag mig en riktigt bra och skön duschcrème och lotion ... Sen spelar såklart kosten stor roll. Näringstät mat och sömn är viktigt för mitt jobb – så det blir en bonus för huden.

Jag har alltid inspirerats av starka kvinnor

Vi ser ju dig allt som oftast i idrottskläder. Men har du någon favoritdesigner när du ska klä upp dig?

– Det finns så många fina svenska märken. Jag känner mig alltid bekväm i Filippa K, det är stilrent och kläderna har en fantastiskt fin passform.

Är du intresserad av mode?

– Jag är väl så där mellanintresserad. Jag blir glad när jag får ta på mig fina kläder, det blir ju stor skillnad mot min vardagsuniform. Men jag tycker också att det är väldigt kul med nya träningskläder.

Vem är din största förebild?

– Jag har inte haft någon idol, men jag har alltid inspirerats av starka kvinnor i min närhet. Jag blir starstruck ofta. Senast blev jag det när jag träffade Susanna Kallur.

Hur ser framtiden ut?

– Jag vill fortsätta utvecklas som skidåkare och se hur långt jag kan pusha mig själv. Den dagen det är dags att lägga av hoppas jag att jag hittar något annat jag inspireras av – men det får jag ta då.