Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Charlotte Perrelli om passionen för racketsport: ”Mina bästa padeltips”

Förra året började schlagerdrottningen och DV-bloggaren Charlotte Perrelli spela padel, ett intresse som snabbt växte till en passion. I dag spenderar hon många timmar i veckan på padelbanan, iförd kjol och keps. 

Hur kom det sig att du började spela padel?
– Det var i samband med att pandemin startade. Eftersom varken jag eller mina kompisar som jobbar inom samma bransch hade speciellt mycket att göra bestämde vi oss för att börja spela. 

Har du spelat någon liknande racketsport tidigare?
– Nej, aldrig. Det tog faktiskt ett tag för mig att komma in i det, och jag tycker fortfarande att det är svårt. I dag har jag tagit hur många lektioner som helst, men ju bättre jag blir desto högre krav ställer jag också på mig själv. Till en början vill man bara få bollen över nätet. 

Charlotte Perrelli spelar padel hos NK i Stockholm 2021.Charlotte Perrelli spelar padel hos NK i Stockholm 2021.Charlotte Perrelli spelar padel hos NK i Stockholm 2021.
Charlotte Perrelli spelar padel hos NK i Stockholm 2021. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Hur ofta spelar du?
– I början spelade jag tre timmar om dagen, varje dag. I dag tar jag lektioner fyra gånger i veckan ensam med en tränare, och utöver det spelar jag ett par matcher och lite seriespel. I det stora hela blir det nog omkring tio timmar i veckan. 

Det är ju väldigt mycket, då måste du ha utvecklats snabbt?
– Absolut, det har varit en brant kurva eftersom jag lagt ner så fruktansvärt mycket tid. Som sagt, ens krav blir ju högre och högre men det är klart att jag har utvecklats mycket. 

Vad är det som du älskar så mycket med padel?
– Det är nog att kunna motionera på ett sätt som är roligt och att man inte bara mår fysiskt utan också psykiskt bra av det. Det är ju så viktigt att röra på sig. 

Varför tror du att padel har blivit så populärt de senaste åren?
– Padel kom ju till oss i ett läge där en del människor under pandemins start satt hemma och käkade praliner och en annan del bestämde sig för att ta den andra vägen. Många kände nog att det var viktigt att jag håller i gång för att må bra. Det finns säkert flera andra faktorer också, men pandemin tror jag är en av dem. 

Vilka spelar du helst med? 
– Det roligaste tycker jag är att ta lektioner, men jag spelar också mycket med kompisar. Ibland spelar jag och min man med andra par vilket är väldigt kul då det blir ytterligare en nivå med hårdare bollar och ett annat tempo när man spelar med killar. Min man har ju spelat racketsporter hela sitt liv så han är väldigt duktig. 

Ytan på racket har betydelse, vissa är sträva medan andra är glatta. Jag föredrar en mer sträv yta, den hjälper dig att få kontroll över bollen kan jag tycka.

Är det en social aktivitet också?
– Det tycker jag definitivt. Förutom att sitta och dricka vin med sina vänner är ju padel en väldigt kul aktivitet. Det är ett sätt att umgås på, skratta och ha kul. Och så blir det lite tävling vilket jag tycker om. 

Padelmode, finns det? 
– Ja men det gör det. Spelar du inomhus föredrar många tights och under sommartid tar jag gärna på mig en kjol. För mig handlar mycket om var fickorna sitter, det får inte bli knöligt. Det praktiska är väldigt viktigt. Sedan kör jag gärna linnen, långa ärmar tycker jag blir för varmt. Det ska också vara bra material som kroppen kan andas i. 

Finns det några andra accessoarer du tycker är viktiga? 
– Jag har alltid på mig en pulsklocka som är synkad med min telefon. Den tycker jag är bra, framför allt för att kunna gå tillbaka och se hur mycket jag har rört på mig och jämföra med andra veckor. När jag spelar i Spanien har jag alltid keps eller solskärm eftersom det är svårt att se bollarna när det är soligt.  

Charlottes bästa padeltips

Ta alltid med lindor. Byt om racketens grepp är dåligt. 

Byt bollarna ibland. Bättre studs!

Ta lektioner. Regelbundet.

Köp ett par bra padelskor. På så sätt minimerar du skador. 

Skor, är det viktigt när man spelar så mycket som du gör?
– Ja, en stabil padelsko är viktigt. Har du inte stabilitet i foten kan du sträcka dig jättelätt. Vanliga gympadojor är alldeles för sladdriga. 

Vad ska man ha för rack? 
– Det som kanske är allra viktigast är att hitta ett rack med rätt vikt, är det för lätt får du för mycket kraft i slagen. Fokusera på att hitta ett som du själv tycker känns bra. Sedan kan ytan på racket ha betydelse, vissa är sträva medan andra är glatta. Jag föredrar en mer sträv yta, den hjälper dig att få kontroll över bollen kan jag tycka. 

Vad tar du alltid med dig till padelbanan?
– Extra lindor är jätteviktigt, har du använt din racket mycket blir lindan glatt och då får du inte ett bra grepp. Sedan har jag alltid med mig bollar som jag försöker byta ut regelbundet, det är inte kul att spela med gamla bollar. 

Föredrar du att spela ute eller inne? 
– I dag har jag spelat ute eftersom det var fint väder, det är superhärligt. Så det föredrar jag absolut, i Spanien spelar vi ute hela tiden. 

Om det är någon som nu också känner för att börja spela, vad ska man främst tänka på?
– Något som jag tycker är viktigt är att man försöker vara rörlig, som nybörjare är det lätt att man blir stillastående vid baslinjen. Är du snabb och hinner möta bollen framme vid nätet eller bak vid glaset blir spelet bättre. 

LÄS MER: Så fyndar du lyxiga plagg i kashmir på rea - Damernas Värld listar bästa köpen! 

LÄS ÄVEN Charlotte Perrellis framgångsrika och välbesökta blogg hos Damernas Värld hittar du här!