Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: JASON LLOYD-EVANS

Chefredaktören: ”Shoppar du av rätt anledning – eller är det självmedicinering?”

En vän säger att hon har haft bättre dagar. Bättre veckor. Ja, faktiskt bättre månader. Hon är framgångsrik i sitt arbete, hon deltar i det sociala och hennes yttre bär inte några spår, så vitt jag kan uppfatta, av att hon är låg. Men ångest kring stressen, kraven och en känsla av meningslöshet fyller hennes inre. Hon berättar att hennes garderob har utökats enormt sedan hon började känna så här. Shopping har blivit hennes sätt att dämpa ångest. En tur på stan eller klick klick på valfri sajt får allt att kännas bättre. En kort stund bara, men ändå.

En ovetenskaplig enkät bland vänner och bekanta stärker bilden av shopping som självmedicinering – shopping är en ångestdämpare.

”Tio procent av min garderob består av plagg och accessoarer jag aldrig skulle köpt om jag inte ångestshoppade”, uppskattar en vän. ”Visst, några av de saker jag ångestshoppat använder jag en hel del, men den övervägande delen är ju inget jag köpt för att jag vill ha dem egentligen, eller behöver dem. I dag är de mest ett dåligt samvete i garderoben, som ironiskt nog bara ger mig mer ångest.”

Tio procent hos en enda person ... Jag vågar inte tänka på hur stor del av den modekonsumtion som görs i världen som direkt kan härledas till ångestshopping – stress som ska kanaliseras, ångest som ska dämpas, tristess som ska stävjas, tankar som ska skingras.

Handen på hjärtat tror jag att vi ägnar oss åt detta lite till mans. Jag vet att jag stundtals använder shopping som snuttefilt. En oro över pressen på jobbet, status i relationer eller, i dessa oroliga dagar, världsläget kan dämpas lite genom en påse från shoppinggatan eller klick i webbshoppen. En ångestshoppad tröja är som socker – en snabb kick av energi och välbefinnande, men som dessvärre väldigt snart tappar effekten och lämnar dig med samma innehållslöshet som innan och som bara blir ytterligare ett dåligt samvete.

Nästa gång du shoppar, tänk efter: Är ditt köp genomtänkt – eller är det socker?

Jag har flera gånger varit gäst på Global Change Award, en tävling i innovation som instiftats av H&M Foundation med uppgift att lyfta fram och stödja idéer som ska hjälpa till att få bukt med den åverkan klädproduktion har på miljön. Fantastiska uppfinningar har presenterats: Vegetariskt läder gjort av överblivet druvskal från vinindustrin! Tyg framställt av komockor! Och så vidare. Fantastiskt alltihop, i publiken häpnade jag och känner stor tillförsikt inför framtiden.

Vår jord och vi som bor här har många, stora problem i dag. Det allmänna tillståndet av oro, stress och psykisk ohälsa är ett av dem som blir allt mer tydligt här i Sverige. Och när jag satt där på Global Change Award och applåderade alla nya uppfinningar så funderar jag på om inte ett av sätten att få bukt med den rådande konsumtionstakten – som vi alla är medvetna om att vi måste förändra om miljön ska förbättras och jordens tillgångar ska räcka till i framtiden – är just att få bukt med vårt mindset. Att minska behovet av ångestshopping skulle ge ett enormt utslag på kortsiktig och meningslös konsumtion. Att självmedicinera jobbiga känslor och stress med sitt kreditkort är fel väg att gå. Så nästa gång du shoppar, tänk efter: Är ditt köp genomtänkt – eller är det socker? Fråga dig själv om tröjan går att byta ut mot ett samtal med en vän, kjolen mot en promenad eller jeansen mot ett besök på gymmet? Min utmaning till dig: Hitta ett annat sätt att hantera ångest och stress än att skaffa ytterligare en för snabbt shoppad klänning som försvinner in i garderobens horisont.

LÄS MER: Psykologen: ”Så lyckas du med ett köpstopp – vanliga misstagen att undvika” 

LÄS MER: Eko-stylisten Sophie Tillquist: ”Så rensar du garderoben med hållbarhet i fokus”