Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dannie Larsson tillsammans med Lena Olin och Tora Hallström som bär smycken från nya Hilma-kollektionen.Dannie Larsson tillsammans med Lena Olin och Tora Hallström som bär smycken från nya Hilma-kollektionen.Dannie Larsson tillsammans med Lena Olin och Tora Hallström som bär smycken från nya Hilma-kollektionen.
Dannie Larsson tillsammans med Lena Olin och Tora Hallström som bär smycken från nya Hilma-kollektionen. Foto: Johan Annerfelt

Dannie Larsson om nya smyckeskollektionen inspirerad av Hilma af Klint

Inspiration och skapande är ingen bristvara hos designern Dannie Larsson som för sju år sedan grundade Rare Jewerly. Nu lanserar hon en helt ny kollektion, inspirerad av svenska konstnären Hilma af Klint. 

Efter många års erfarenhet av olika typer av hantverk lanserade designern Dannie Larsson Rare Jewerly 2015. Sju år och ett stort sortiment senare, är det svårt att greppa att det är Dannie ensam som ligger bakom varumärket och all dess design. Hennes smycken karaktäriseras av klassisk, men modern stil som har en viss djärvhet och attityd över sig. Nylingen började hon rita en helt ny kollektion inspirerad av den banbrytande konstnären Hilma af Klint. Vi fick äran att prata med Dannie om den nya Hilma-kollektionen och var inspirationen kommer ifrån. 

Dannie Larsson ligger bakom Rare Jewerly och all dess design.Dannie Larsson ligger bakom Rare Jewerly och all dess design.Dannie Larsson ligger bakom Rare Jewerly och all dess design.
Dannie Larsson ligger bakom Rare Jewerly och all dess design. Foto: Andrea Belluso

DANNIE LARSSON

Gör: Designer och Creative Director 

Ålder: 44 år

Bor: Stockholm 

Familj: Maken Olof och barnen Juliette 14 år och Leo 12 år. 

Aktuell: Med ny smyckeskollektion inspirerad av Hilma af Klint. Kollektionen lanseras den 26 september. 

När visste du att du ville jobba med smycken?

– Det visste jag när jag var mammaledig och började rita smycken 2008. Men jag har alltid älskat och varit fascinerad av hantverk.

Rare Jewelry har tre olika kollektioner: Rare Edge, Rare High och Rare Classic. Vem är de olika kollektionerna för?

– Jag ville ha olika stilar på kollektionerna så att det skulle kunna finnas något för alla och för olika tillfällen. Rare edge är för den som vill känna sig mer cool och som vill bära äkta till vardags utan att det känns för uppklätt. Rare classic är för den som inte vill sticka ut utan vill ha en mer nedtonad stil. Rare high är för den som gillar att synas och känner sig bekväm i större juveler.

Är vi inte alla lite rebelliska innerst inne?

Rare Edge-kollektionen har ett lite punkigt uttryck, har du en rebellisk personlighet?

– Haha, ja, är vi inte alla lite rebelliska innerst inne? När jag är i den skapande processen tänker jag att kombinationen av det ljuva och det lite hårdare är en skildring, eller tolkning av min egen person. Med det menar jag att jag har svårt att identifiera mig som det ena eller det andra. Jag tror att mitt inre är ett resultat av många olika intryck som format mig olika i olika perioder av livet. Och ja, en av dessa perioder var rebellisk! 

Rare Jewelry vann priset Årets Hantverk på NK-galan 2022.Rare Jewelry vann priset Årets Hantverk på NK-galan 2022.Rare Jewelry vann priset Årets Hantverk på NK-galan 2022.
Rare Jewelry vann priset Årets Hantverk på NK-galan 2022. Foto: Karin Törnblom/Vanessa Tryde

Dina smycken känns unika. Var hämtar du inspirationen ifrån?

– Jag hämtar oftast inspirationen från mina resor. Det kan vara allt ifrån byggnader, mönster, djur eller bakelser.

Inspirationen kommer ifrån Pyramiden utanför Le Louvre i Paris.
Armbandet Pax från Rare Jewelry som är inspirerat av Pyramiden utanför Le Louvre i Paris.Armbandet Pax från Rare Jewelry som är inspirerat av Pyramiden utanför Le Louvre i Paris.Armbandet Pax från Rare Jewelry som är inspirerat av Pyramiden utanför Le Louvre i Paris.
Armbandet Pax från Rare Jewelry som är inspirerat av Pyramiden utanför Le Louvre i Paris.

Vilket är ert signatursmycke?  

– Pax armbandet. Från Edge-kollektionen. Inspirationen kommer ifrån Pyramiden utanför Le Louvre i Paris. I niten har jag vänt upp och ner på en diamant så att det ser ut som en glaspyramid.

Tora Hallström, Dannie Larsson och Lena Olin i smycken från Hilma-kollektionen.Tora Hallström, Dannie Larsson och Lena Olin i smycken från Hilma-kollektionen.Tora Hallström, Dannie Larsson och Lena Olin i smycken från Hilma-kollektionen.
Tora Hallström, Dannie Larsson och Lena Olin i smycken från Hilma-kollektionen. Foto: Johan Annerfelt

Du har ritat en ny smyckeskollektion inspirerad av konstnären Hilma af Klint som ofta beskrivs som pionjär inom abstrakt konst. Hur kommer det sig att just Hilma blev inspiration för en ny kollektion?

– Jag tycker Hilma var en fascinerande person och konstnär. Jag har alltid inspirerats av hennes tavlor och tycker hennes livshistoria är intressesant. Hon var speciell och en annorlunda konstnär som i mångt och mycke var före sin tid. Hennes tavlor har varit grunden för mina tre serier i Hilma-kollektionen som är döpta till Triangle series, Spiral series och Swan series. Sen när jag fick höra att Lasse Hallström höll på att göra en film om Hilma med Lena Olin och Tora Hallström som huvudrollsinnehavare väcktes ett intresse som jag vill veta mer av. Så en vän presenterade oss för varandra. Det blev en början till vårt samarbete...

Ett av Hilma af Klints mest kända konstverk The Ten Largest, No. 6 (1907).Ett av Hilma af Klints mest kända konstverk The Ten Largest, No. 6 (1907).Ett av Hilma af Klints mest kända konstverk The Ten Largest, No. 6 (1907).
Ett av Hilma af Klints mest kända konstverk The Ten Largest, No. 6 (1907). Foto: Alamy / https://www.alamy.com

Berätta mer om samarbetet med Lena Olin och hennes dotter Tora Hallström, de verkar ha varit delaktiga i designprocessen!

– Samarbetet var otroligt spännande. Och ja, både Lena och Tora har varit delaktiga under hela processen. De kommer ha på sig smyckena på världspremiären av filmen Hilma och det är viktigt för mig att de gillar designen och vill bära dem. Förutom inspirationen från Hilmas tavlor har även de varit inspiration för kollektionen. Jag har ritat ”high end” smycken som är maffiga till Lena och de mer ungdomliga och lite rockigare till Tora. I Spiral series har jag till exempel ritat en tunn spiralring till Tora som klättrar längs fingret och sen en tyngre ring med högre carat till Lena. 

Den tunna spiralringen som ritats till Tora.Den tunna spiralringen som ritats till Tora.Den tunna spiralringen som ritats till Tora.
Den tunna spiralringen som ritats till Tora.

Vilka smycken kommer de bära på premiären?

– Det är inte bestämt än men skulle tro att det blir stora Swan Necklace och Swan Earrings till Lena. Och Spiralserien i gulguld till Tora. 

Några av smyckena från från Hilma-kollektionen.Några av smyckena från från Hilma-kollektionen.Några av smyckena från från Hilma-kollektionen.
Några av smyckena från från Hilma-kollektionen. Foto: Johan Annerfelt

Kommer man kunna köpa designen? 

– De går att köpas från och med 26 september.

Hilma-kollektionen kommer kunna köpas från och med 26e september.Hilma-kollektionen kommer kunna köpas från och med 26e september.Hilma-kollektionen kommer kunna köpas från och med 26e september.
Hilma-kollektionen kommer kunna köpas från och med 26e september. Foto: Johan Annerfelt

Har du ett favoritsmycke från Hilma-kollektionen? 

– Helt klart Svanhalsbandet som har över 600 briljantslipade diamanter. Den följer halsen så vackert.

Dannies favoritsmycke är Svanhalsbandet som har över 600 briljantslipade diamanter.Dannies favoritsmycke är Svanhalsbandet som har över 600 briljantslipade diamanter.Dannies favoritsmycke är Svanhalsbandet som har över 600 briljantslipade diamanter.
Dannies favoritsmycke är Svanhalsbandet som har över 600 briljantslipade diamanter.

Om man ska investera i ett nytt smycke, vad ska man tänka på?

– Tänk på att du ska kunna ha den under lång tid. Tänk kvalitet framför kvantitet. Tänk på att den ska vara bekväm att använda och lätt att tvätta.

LÄS MER: Lena Olin & Tora Hallström om familjen, uppväxten och rollen som Hilma af Klint