Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Uppdatera din inredning med härliga keramikföremål.
Uppdatera din inredning med härliga keramikföremål.
Uppdatera din inredning med härliga keramikföremål.
Uppdatera din inredning med härliga keramikföremål.

Dekorera med keramik – förnya ditt hem med heta trenden

Tidlöst, supertrendigt – och ett enkelt sätt att förnya och uppdatera din inredning. Keramik syns just nu i allt från stilrena bruksföremål till dekorativa inredningsdetaljer och konst. Damernas Värld väljer 10 favoriter som lyfter ditt hem.

Just nu böljar keramiken genom hela inredningsbilden – från det enkla och avskalade till de mest organiska och intrikata former. Vackra och praktiska bruksföremål får sällskap av statement-keramik i form av maffiga skulpturala vaser och skulpturer som sätter tonen i rummet.

Ytorna får gärna vara matta, men strukturkrockar mellan blankt och strävt är också välkommet. Att blanda texturer och färger känns helt rätt, och det gedigna hantverket har fått ett uppsving. Även fabriksgjord keramik har en handgjord känsla, där färg och finish kan variera mellan föremål i samma serie. 

Medelhavets färger och uttryck märks tydligt i hela inredningsvärlden för tillfället, och den perfekta känslan av rustikt Medelhav får du om du kombinerar dina älskade keramikpjäser med solitt trä – som råkar vara det material som dominerar på 20-talets hemmascen.

Här är keramik-favoriterna vi vill bjuda hem just nu: 

1. Väggvas från Dbkd

Väggvas i keramik från Dbkd

Gullig väggvas vars oregelbundna form ger en genuin känsla. Glasyren är reaktiv, vilket ger varje vas ett unikt utseende. Finns i flera färger och storlekar som är fina att kombinera. Mer info och köp här (länk till Designtorget). 

2. Citruspress av Anna Wadle

Foto: Citrusspress av Anna Wadle.

Anna Wadle är en av Sveriges mest intressanta formgivare och keramiker. Hennes smidiga citruspress i svart stengodslera ligger bra i handen och blir dessutom en vacker dekoration på köksbänken. Anna tillverkar sina produkter för hand i sin studio på Tjärhovsgatan i Stockholm. Finns i två storlekar. Mer info och köp här (länk till Designtorget) 

Skulptural vas, Cooee Design

Spännande vasen Walnut i design av Anders Pfeffer Gjengedal har precis den grova, sandiga yta som är så populär just nu. Finns i flera färger och utföranden. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

3. Uppläggningsfat av Frida Mälarborn Hoshino

Uppläggningsfat av Frida Mälarborn Hoshino, Cervera. Foto: Miki Anagrius

Frida Mälarborn Hoshino är nominerad till Cervera Hantverksstipendium 2021 för sin unika design. Varje fat är ett eget konstverk, som Frida skapar genom en japansk teknik som kallas för nerikomi. Mer info och köp här (länk till Cervera). 

4. Stilren ljusstake, Dbkd

Ljusstake från Dbkd.

Stilren ljusstake med den perfekt matt finish från träffsäkra Dbkd. Finns i flera färger som passar fint både i grupp och som solitärer. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

5. Sirlig skulptur från Bloomingville

Skulptur i keramik från Bloomingville.

Med sin böljande och skruvade form får den här skulpturen olika utseenden beroende på  vilket håll du ser den från. Passar lika bra i ett stilleben som på egen hand. Mer info och köp här (länk till Nordic Nest).

LÄS MER: Så inreder du med konst – vackrare hem med proffsens knep 

6. Ljushållare från Kähler

Ljushållare i keramik från Kähler.

Ljushållare som passar lika bra i hemmets alla rum. Den blå färgen skapar skön harmoni och hållaren finns i flera utföranden. Mer info och köp här (länk till Royal Design). 

7. Skulptur från Cooee Design

Skulptur i keramik från Cooee Design.

Skulptur Olufemi ingår i Cooee X Kristiina-kollektionen och lyfter vilket rum som helst – både i ensamt majestät och som del av ett stilleben. Anpassad för Cooees övriga produkter, så att du enkelt kan skapa fina grupper. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

8. Tallrik från Bloomingville

Tallrik i keramik från Bloomingville.

Ett lysande exempel på hur vardagsföremål kan bidra till en vacker helhet. Tallriken är ett litet konstverk i sig, som kan kombineras med andra delar i samma serie. Och, som här, med vackra trädetaljer. Handtillverkad i Portugal. Mer info och köp här (länk till Boozt).

9. Maffig vas i keramik från Jotex

Vas i keramik från Jotex.

Handgjord, pampig vas av med härligt livfull glasyr. Dekorativ även utan blommor i. Mer info och köp här (länk till Jotex). 

10. Skulptur, House Doctor

Skulptur i keramik, House Doctor.

Runda, mjuka linjer och skön ytfinish gör House Doctors skulptur perfekt i en sober inredning. Mer info och köp här (länk till Royal Design) 

LÄS MER: Höstens snyggaste inredningstrender – massor av härlig inspo för ditt hem