Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Denise Rudberg med sin hund Stina.
Denise Rudberg med sin hund Stina.
Denise Rudberg med sin hund Stina.
Denise Rudberg med sin hund Stina. Foto: Nadja Endler

Denise Rudberg om sin passion för hundar: ”Det gör underverk för kreativiteten”

Författaren Denise Rudberg har alltid varit en hundmänniska. Labradoren Stina – som hon pratar med hela tiden – beskriver hon som ett geni.
– Jag hade en pojkvän en gång som sa att hunden är den enda jag kan ha en vettig relation med, säger hon.

Denise Rudberg är författare, krönikör och poddare. Sommaren 2021 var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1. Denise har sålt miljontals böcker av ett totalt 30-tal romaner – böcker som bland annat handlar om relationer och hennes oförmåga att förstå sig på dem.

Varför är du så förtjust i hundar?
– Jag är och har alltid varit en hundmänniska. När jag flyttade hemifrån som 20-åring köpte jag en egen hund direkt. Vem gör det liksom? När det var dags för mig att bilda familj, tog jag en hundpaus. Som varade i 18 år. Hundar, precis som barn, kräver ju engagemang. Det är inget man bara skaffar. 

Vad har du för hund i dag?
– Jag har en stor labrador på 3,5 år som heter Stina – en fredlig men också väldigt beskyddande hund. Hon är väldigt väluppfostrad – jag kan gå med henne lös i stan. Sen tycker jag att hon är ett geni också. Och det är inte tack vare vårt DNA eller uppfostringsteknik som hon är det med tanke på att hon ju redan var vuxen när hon kom till oss. Innan vi skaffade henne, skrev jag boken Under nio nätter i vilken jag beskriver att en av karaktärerna har en väldresserad, tvåårig vuxenlabrador – precis som Stina. 

Foto: Nadja Endler

Föredrar du någon särskild typ av hund?
– Stora hundar är min grej. Jag är inte så förtjust inte små hundar – med undantag för taxar – eftersom de är så ouppfostrade. 

Vad är det bästa med att ha hund? 
– Jag älskar att gå långa promenader med Stina. Det gör underverk för kreativiteten eftersom man hinner samla tankarna. Dessutom uppskattar jag kontakten med andra hundägare – den är inte lika stigmatiserande som det kan vara i föräldragrupper. 

Något du gör med din hund som du skäms för? 
– Ja. Att att jag pratar med henne hela tiden, det är helt stört. Det är ju på basal nivå typ om vädret och så. Och när jag pratar med henne så blir det ofta på en dialekt som är en blandning av finlandssvenska och dalmål, stackaren.

Är hunden verkligen människans bästa vän?
– Det kanske är lite hårt mot ens vänner att säga det men jag tycker absolut att en hund är en väldigt god vän. Hundar är väldigt läkande för människans känsloliv och de är bra på att läsa av känslor och stämningar. 

Hur mår du när du är med din hund? 
– Att vara med Stina är alltid en upphöjning av allting. Allt blir lite roligare. Det är roligt att gå upp på morgonen och mötas av henne. 

Hur har det förändrat dig att ha hund?
– Egentligen är jag väldigt pedantisk lagd men när det gäller hundhår i soffan, så är min pedantiska sida ett minne blott. Det har helt spårat ur.

Hur är det tydligt att du är en hundälskare?
– Jag hade en pojkvän en gång som sa att hunden är den enda jag kan ha en vettig relation med, haha.   

LÄS MER: Jessica Frej: ”Så bär du klänning på hösten och vintern utan att frysa”