Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Cassandra Rhodin på plats i Zimbabwe för att fotografera sin kollektion Mini Rodini 4Elephants.Cassandra Rhodin på plats i Zimbabwe för att fotografera sin kollektion Mini Rodini 4Elephants.Cassandra Rhodin på plats i Zimbabwe för att fotografera sin kollektion Mini Rodini 4Elephants.
Cassandra Rhodin på plats i Zimbabwe för att fotografera sin kollektion Mini Rodini 4Elephants. Foto: Cassandra Rhodin

Designern Cassandra Rhodin: ”Framtiden måste bli grön och rättvis”

Hos Zimbabwes kvinnliga parkvakter hittade Cassandra Rhodin, bakom barnklädessuccén Mini Rodini, ett hopp om en bättre värld. 

BERÄTTAT FÖR NINA HAMPUSSON

Det är natt i Zimbabwe. Utanför tältet hör jag ljud från lejon och hyenor som är ute på jakt. Ja, det känns rätt läskigt, men jag går ändå ut i den nattsvarta bushen, ensam, för att kissa.

Jag är här tillsammans med ett gäng sanslöst coola kvinnliga parkvakter, som skyddar landets elefanter från tjuvjägarna som i snabb takt håller på att utrota dem. Härom dagen arresterade vakterna flera personer och beslagtog en stor mängd cyanid, som används för att förgifta savannens vattenhål.

Det dödas i snitt en elefant i halvtimmen av tjuvjägare, och om det får fortsätta kommer det inte att finnas några elefanter kvar när våra barn växer upp. Låter vi det hända kommer hela ekosystem att slås ut här i Zimbabwe – något som i förlängningen påverkar hela vår planet.

Jag är här för elefanternas skull, för parkvakternas skull, och för att fota kollektionen Mini Rodini 4Elephants, som jag skapat för att stötta non-profitorganisationen Wildhood Foundation. Utan dem hade tjuvjakten fått rasa fritt här, och de här kvinnorna hade inte kunnat försörja sig själva och sina barn. 

De kvinnliga parkvakterna i Akashinga – ”De modiga”, får samma utbildning som arméns specialstyrkor.De kvinnliga parkvakterna i Akashinga – ”De modiga”, får samma utbildning som arméns specialstyrkor.De kvinnliga parkvakterna i Akashinga – ”De modiga”, får samma utbildning som arméns specialstyrkor.
De kvinnliga parkvakterna i Akashinga – ”De modiga”, får samma utbildning som arméns specialstyrkor. Foto: Cassandra Rhodin

Tack vare Akashinga Project, som Wildhood är med och finansierar, har arbetslösa mammor, övergivna fruar, änkor och kvinnor som utsatts för sexuella och fysiska övergrepp fått en utbildning och en andra chans – samtidigt som elefanternas liv räddas. Akashinga betyder ”De modiga”, och dessa kvinnliga parkvakter lever verkligen upp till det.

LÄS MER: 7 svenska designer guidar dig: ”Håll stilen – och klä dig hållbart” 

Ända sedan jag startade mitt barnklädesmärke Mini Rodini har mitt mål och min drivkraft varit att göra så bra barnkläder som möjligt, med så liten påverkan på miljön som möjligt. För både barnens och världens skull.

Cassandra Rhodin

GÖR: Designer och grundare av barnklädesmärket Mini Rodini.
ÅLDER: 41 år.

BOR: Nacka, utanför Stockholm.
FAMILJ: Man och tre barn.
MINI RODINI 4ELEPHANTS: Kollektion där 20 procent av priset för varje plagg går till Wildhood Foundation för att stötta utbildningen av kvinnliga parkvakter. 

Med åren har mitt engagemang utvecklats och vuxit, men min övertygelse är densamma: när vi brinner för något kan vi – både enskilt och tillsammans – göra en enorm skillnad. Det är Akashinga-kvinnorna levande bevis på.

Cassandra Rhodin: ”Mitt mål är att göra kläder med så liten miljöpåverkan som möjligt”

Allt började när jag var 23 år och min äldste son Zed föddes. Jag upptäckte snabbt att det var nästan omöjligt att hitta bra kläder till honom. Var fanns de giftfria, sköna och fina unisexplaggen? På pojkavdelningen hängde det bara fula flames-tryck, och för flickor gällde rosa fjärilar och puffärmar. Och allt var fullt av kemikalier, farliga för både barnen och naturen.

Jag ville ge Zed hela utbudet – från brunt till rosa. Jag ville ha kläder som mitt barn kunde använda länge, som kunde hålla för flera barn och skänkas eller säljas vidare. Så jag bestämde mig för att göra det själv.

LÄS MER: Hållbarhetsexperten Emma Elwin: ”Jag inspireras av äldre kvinnor

Från början var det tufft, jag hade ingen aning om vad jag höll på med. Jag och min man Jon hade investerat alla våra pengar i företaget och många nätter hade jag svårt att sova när jag drömde mardrömmar om att det inte skulle gå vägen.

Jag drömde mardrömmar om att det inte skulle gå vägen

Att hitta bra ekologisk bomull var svårt, och eftersom jag inte ville kompromissa med något åkte jag till Turkiet, där jag till slut fick tag på en leverantör. Då var jag en jätteliten kund för dem, men vi har vuxit tillsammans och nu är Mini Rodini en av deras viktigaste samarbetspartner. De skrattar fortfarande åt hur skeptiska de var till mig från början.

Det dödas i snitt en elefant i halvtimmen av tjuvjägare.Det dödas i snitt en elefant i halvtimmen av tjuvjägare.Det dödas i snitt en elefant i halvtimmen av tjuvjägare.
Det dödas i snitt en elefant i halvtimmen av tjuvjägare. Foto: Cassandra Rhodin/ Mini Rodinin

Väldigt snart var alla kläder vi gjorde eko- och GOTS-certifierade (Global Organic Textile Standard). Och efter det har vi tagit steg för steg, med till exempel återvunnen polyester och badkläder tillverkade av plast och skräp som flyter runt i våra världshav, som pet-flaskor och övergivna fisknät.

Cassandra Rhodin om resan med Mini Rodini

Min familj har gjort det här tillsammans, jag och min Jon har levt med och i vårt företag dag och natt. Det är klart att det har varit väldigt mycket jobbsnack hemma - vår yngste son presenterade sig till och med som Louie Mini Rodini på förskolan. Men när man båda är lika engagerade i något blir man också generösare mot varandra. Det har varit fantastiskt roligt att driva företaget ihop, och det började snabbt gå bra för oss också. Att folk klär sina barn i hållbar kvalitet är den bästa belöningen för vårt slit.

Självklart har det också varit motgångar, som den gången en hel kollektion kom från fabriken felsydd. Vi packade upp leggings med jättelånga, supersmala spaghettiben som inget barn i världen skulle kunna få in sina stackars ben i. 

LÄS MER: Vad är upcycling? Allt du behöver veta om hållbara trenden 

Men de här svackorna har gjort det desto härligare när kändisar som Beyoncé och systrarna Kardashian visat upp sina barn i våra kläder på sociala medier. Och det viktigaste med det är så klart att vi når ut till ännu fler med vårt budskap om att konsumera mindre och bättre, och ta ansvar för en hållbar värld.

Desto härligare när Beyoncé visar upp sina barn i våra kläder

Det är väldigt känslomässigt att jobba med något man brinner för. Jag vill göra något bra, men hur hårt jag än arbetar så påverkar jag alltid miljön på något vis. Men det har hänt väldigt mycket med konsumenterna sedan jag började. Då var det lite fult att ha ekologiska kläder. Det sågs nästan som ofräscht och som dålig kvalitet. Vi berättade inte ens att vi jobbade med eko-bomull. I dag efterfrågas ekologiska produkter och allt fler förstår att det inte går att kompromissa med kvalitet – det kostar.

Parkvakten Primrose Mazuru, 23 år, med treåriga dottern Locadiah. Primrose har jobbat som ranger i två år.Parkvakten Primrose Mazuru, 23 år, med treåriga dottern Locadiah. Primrose har jobbat som ranger i två år.Parkvakten Primrose Mazuru, 23 år, med treåriga dottern Locadiah. Primrose har jobbat som ranger i två år.
Parkvakten Primrose Mazuru, 23 år, med treåriga dottern Locadiah. Primrose har jobbat som ranger i två år. Foto: Cassandra Rhodin / Mini Rodini

Samtidigt är det sorgligt att se hur många av jättarna inom klädbranschen fortfarande driver på slit- och slängkulturen. Det finns oroande mycket greenwash, och stora kedjor kommunicerar väldigt mycket kring sina små hållbara kollektioner medan den stora massan av kläder är skräp. 

LÄS MER: Modellen Arizona Muse: ”Jag insåg att jag inte visste något alls om kläderna som jag gjorde reklam för” 

Det som behövs för att göra verklig skillnad är globala regler för produktionen och kemikalierna, och lagar mot vad som i princip är slavarbete. Det behöver investeras pengar i forskning och innovativa material, så att vi kan använda gamla kläder igen och igen. Och så vore det fantastiskt med ett förbud mot riktigt usel kvalitet, som bidrar så mycket till slit-och-slänget och innehåller så mycket skit!

Cassandra Rhodin: ”Väldigt många jobbar för det goda”

Ända sedan jag startade Mini Rodini har jag också varit medveten om att kampen för miljön går hand i hand med ett socialt ansvar. Vi måste försöka bidra till att människor i utsatta områden kan leva bättre liv, för en rättvisare värld är en mer hållbar värld. 

Så när Filippa Tarras-Wahlberg som driver Wildhood Foundation kontaktade mig och berättade om organisationens stöd till kvinnliga parkvakter kände jag på en gång att det här var ett klockrent projekt att stödja. Det innehöll allt jag tror på.

Sjuåriga Stabios Enock i tröja ur Mini Rodini 4Elephants-kollektionen.Sjuåriga Stabios Enock i tröja ur Mini Rodini 4Elephants-kollektionen.Sjuåriga Stabios Enock i tröja ur Mini Rodini 4Elephants-kollektionen.
Sjuåriga Stabios Enock i tröja ur Mini Rodini 4Elephants-kollektionen. Foto: Cassandra Rhodin/ Mini Rodini

Jag imponerades av Filippas glöd och förmåga att göra skillnad. Jag vet att när man hjälper kvinnor hjälper man hela samhällen, för de försörjer ofta hela sin familj – ja, ibland hela byar. Det var ett projekt som värnade människorna, djuren, naturen, miljön ... Dessutom känner jag lite extra för elefanter. Min familj är en cirkusfamilj, och som barn red jag på elefanter från just Zimbabwe. Då förstod jag inte hur hemskt det var, men i dag är jag stolt över att Cirkus Brazil Jack inte längre har några vilda djur i sin föreställning, och är världens första veganska cirkus.

Varje dag tar vi steg i rätt riktning för en mer hållbar värld

Mötet med de kvinnliga parkvakterna berörde mig djupt - och gjorde mig samtidigt väldigt glad. Att uppleva hur de älskar sina jobb, hur de gått från att vara samhällets mest utsatta till att ha status som rockstjärnor, och hur deras arbete gör så mycket för så många. Att få se de här resultaten på nära håll, att nästan kunna ta på förändringen – det fyller mig med hopp. 

För även om situationen ibland kan kännas mörk och kampen tuff, finns det ju väldigt många som jobbar för det goda. Varje dag tar vi steg i rätt riktning för en mer hållbar värld.

Framtiden är på väg, och den behöver vara både grön och rättvis.

 

DET HÄR ÄR AKASHINGA PROJECT

Akashinga är världens första fullt beväpnade helkvinnliga anti-tjuvjaktsenhet. De skyddar en av Afrikas största elefantpopulationer, i Zimbabwe, som förlorat 40 procent av sina elefanter på 16 år. 

Vakterna får samma träning som soldater i specialstyrkor. Det har visat sig att kvinnliga parkvakter är bättre på att lösa konfrontationer utan våld, samt mindre mottagliga för mutor än sina manliga kollegor.

I arbetet ingår att upptäcka och gripa misstänkta tjuvjägare och att identifiera och hjälpa djur som dödats eller skadats. Det är ett tufft jobb både fysiskt och psykiskt. Kvinnorna är ute i fält i långa perioder, borta från sina familjer i veckor, och riskerar sitt liv för att skydda djuren.

Kvinnorna kommer från den lokala landsbygden, har levt utsatta liv och ofta förlorat vårdnaden om sina barn - som de nu kunnat få tillbaka. Att de nu får lön bidrar till att bygga ekonomin i samhället och på sikt minska behovet av tjuvjakt.

Studier visar att stöd till kvinnor är den effektivaste metoden för positiv samhällsutveckling i dag. En kvinnlig parkvakt investerar upp till tre gånger så mycket av sin lön i hushåll och familj som en manlig. Det utvecklar samhällen, minskar fattigdom, ger bättre tillgång till vård och höjd utbildningsnivå. Win-win för människor och djur!

 

LÄS MER: Guide: Appar, poddar och böcker som lär dig mer om hållbarhet