Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Wishbonechair av Hans J Wegner är en designklassiker.Wishbonechair av Hans J Wegner är en designklassiker.Wishbonechair av Hans J Wegner är en designklassiker.
Wishbonechair av Hans J Wegner är en designklassiker. Foto: Shutterstock

Designklassiker som håller stilen i hemmet år efter år

Trender kommer och går, men designklassiker är något som består. För hållbar inredning, satsa på en klassiker som aldrig går ur tiden. Här är 29 designklassiker som håller stilen år efter år.

En designklassiker andas tidlöshet och elegans och är sällan särskilt komplicerad, vilket gör att den håller stilen år efter år. Här listar vi 29 ikoniska designklassiker som aldrig går ur tiden och som alla är värda sin vikt i guld. Köksstolar, matbord, soffor, soffbord, fåtöljer, belysning och sist men inte minst, detaljerna som gör det.

STOLAR

1. CH24, Hans J Wegner – ”wishbone chair”

Y-stolen, som både smälter in och sticker ut var den än befinner sig.Y-stolen, som både smälter in och sticker ut var den än befinner sig.Y-stolen, som både smälter in och sticker ut var den än befinner sig.
Y-stolen, som både smälter in och sticker ut var den än befinner sig. Foto: Svenssons i Lammhult/pressbild

Kärt barn har många namn, och danske arkitekten och möbelformgivaren Hans J Wegners absolut mest kända stol CH24, från 1949 inget undantag. Mest känd är den som ”Y-stolen” men även ”wishbone chair” förekommer.  Hur som helst är det en stol med klass som åldras med värdighet och behag.

2. Sjuan, Arne Jacobsen

Sjuan, enklare design än så här blir det knappast.Sjuan, enklare design än så här blir det knappast.Sjuan, enklare design än så här blir det knappast.
Sjuan, enklare design än så här blir det knappast. Foto: Pressbild

Under sin karriär hann danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen med att designa en mängd möbler som i dag är välkända designklassiker. En av den mest kända och älskade är stolen Sjuan i formpressad plywood. Stolen lanserades för första gången 1955 har varit en given inredningsdetalj i många hem och offentliga lokaler sedan dess.

3. Eames Fiberglass Chair, Charles och Ray Eames

Klassisk amerikansk design i form av Fiberglass Chair.Klassisk amerikansk design i form av Fiberglass Chair.Klassisk amerikansk design i form av Fiberglass Chair.
Klassisk amerikansk design i form av Fiberglass Chair. Foto: Pressbild

 

Året var 1948 och bröderna Charles och Ray Eames deltog i en tävling för lågprismöbler arrangerad av the New York Museum of Modern Art. Deras bidrag var en stol med ett gjutet skal i metall, och med ett antal olika underreden för att skapa variation. Det var originalet till ikoniska stolen Fiberglass Chair. Eftersom metall på den tiden var alldeles för dyrt att massproducera hamnade bröderna på andra plats i tävlingen. Jakten på ett alternativt material ledde dem slutligen till glasfibern, vilket möjliggjorde massproduktion. 1950 lanserades Eames Fiberglass Chair på marknaden, och efter en längre tids produktionsuppehåll är stolen åter på marknaden. Stolarna är tack vare sin tydliga form och mångsidighet mycket populär och finns i ett stort antal färger och utföranden. 

MATBORD

4. Bermuda, Asplund

Välkomna till bords, Bermuda tar emot många gäster.Välkomna till bords, Bermuda tar emot många gäster.Välkomna till bords, Bermuda tar emot många gäster.
Välkomna till bords, Bermuda tar emot många gäster. Foto: Pressbild

Matbordet Bermuda, formgivet av Tomas Eriksson för Asplund är en modern klassiker som inte lämnar någon besviken. Karaktäristiskt för bordet är de triangelformade benen i stål, vilket inte bara är en stilren och spännande detalj, utan också lämnar gott om benutrymme för alla. Bordet som lanserades 2006 finns vitt och grått, samt i tre olika storlekar. 

5. Mi 359 Superellips, Bruno Mathsson

Superstiligt bord designat Bruno Mathsson.Superstiligt bord designat Bruno Mathsson.Superstiligt bord designat Bruno Mathsson.
Superstiligt bord designat Bruno Mathsson. Foto: Pressbild

Ytterligare ett matbord där det är underredet som sätter stilen. Superelipsbordet designades av svenska arkitekten och möbelformgivaren Bruno Mathsson 1964. Det är de kromade spännbenen som ger bordet dess karaktäristiska svävande uttryck. Spännbenen skapade Mathsson tillsammans med vetenskapsmannen Piet Hien.

6. 90A , Alvar Aalto

En äkta designklassiker, skapad 1935 och passar lika bra i ett hem 2020.En äkta designklassiker, skapad 1935 och passar lika bra i ett hem 2020.En äkta designklassiker, skapad 1935 och passar lika bra i ett hem 2020.
En äkta designklassiker, skapad 1935 och passar lika bra i ett hem 2020. Foto: Pressbild

Matbordet 90A formgivs av finländska arkitekten och formgivaren Alvar Aalto 1935. Det är ett nätt och rymligt matbord med ben i formpressad björk och en kraftig bordsskiva. Funktionalitet och tidlös estetik är centrala inslag i varje produkt som bär Alvar Aaltos namn, vilket gör hans möbler till allt annat än slit och släng. Bordet finns i tre olika utföranden, vit laminat, svart linoleum eller björkfanér. 

7. CH339 , Hans J Wegner

Den mjuka elipsformen är en vacker detalj.Den mjuka elipsformen är en vacker detalj.Den mjuka elipsformen är en vacker detalj.
Den mjuka elipsformen är en vacker detalj. Foto: Pressbild/Svenssons i Lammhult

Ytterligare en klassiker signerad Hans J Wegner. Bordet designades redan 1962, men lanserades inte förrän 2011. Det är ett gediget träbord med alla för dansk design typiska detaljer: Praktiskt, enkelt, stilrent och tidlöst.

SOFFOR

8. Soffa 703, Josef Frank

För den som tycker en vit soffa känns läskigt väljer ett mönstrat eller mörkare tyg.För den som tycker en vit soffa känns läskigt väljer ett mönstrat eller mörkare tyg.För den som tycker en vit soffa känns läskigt väljer ett mönstrat eller mörkare tyg.
För den som tycker en vit soffa känns läskigt väljer ett mönstrat eller mörkare tyg. Foto: Svenskt Tenn/pressbild

Soffmodellen är lång, rymlig och med enorm sittkomfort. Möbeln formgavs av Josef Frank under 1930-talets andra hälft, vars motto var att även det moderna hemmet skulle vara en plats för vila och bekvämlighet. Både motto och soffa håller till denna dag, och oändligt många dagar framöver.

9. Mags Soft, Hay

Stilig och robust på samma gång, modulsoffa från Hay.Stilig och robust på samma gång, modulsoffa från Hay.Stilig och robust på samma gång, modulsoffa från Hay.
Stilig och robust på samma gång, modulsoffa från Hay. Foto: Hay/pressbild

Ännu en modern klassiker, Danska Hay grundades 2002 och deras första kollektion kom året efter. Företagets ambition är att uppmuntra dansk möbeldesign, och att hitta tillbaka till den innovativa storhetsperioden som rådde under femtio- och sextiotalen i Danmark, men med ett moderniserat uttryck. Den stilrena och minimalistiska soffan Mags Soft har ett avslappnat och välkomnande uttryck, typiskt för 2000-talet och finns i ett stort urval av tyger och modeller.

10. Soffa 2213, Børge Mogensen

Børge Mogensen visste vad han gjorde när han ritade favoritsoffan.Børge Mogensen visste vad han gjorde när han ritade favoritsoffan.Børge Mogensen visste vad han gjorde när han ritade favoritsoffan.
Børge Mogensen visste vad han gjorde när han ritade favoritsoffan. Foto: Pressbild

Soffan som danske möbelarkitekten Børge Mogensen designade 1962 till sitt hem norr om Köpenhamn står fortfarande kvar på samma plats. Måttet på soffan bestämdes enligt uppgift av de två borden som han redan hade i rummet. Enkelheten och de rena linjerna har sedan dess gjort den till en av Mogensens mest kända, och erkända möbler.  

11. Klippan, Lars Engman

En klippa till soffa.En klippa till soffa.En klippa till soffa.
En klippa till soffa. Foto: Ikea/pressbild

 

Kanske en för många oväntad möbel i en lista om designklassiker, men stabila Klippan förtjänar sin plats. Modellen togs fram av produktutvecklaren Lars Engman och lanserades av Ikea 1980. Idag är den en av de mest populära och bäst säljande sofforna från Ikea med sin tidlösa design.

FÅTÖLJER

12. Lamino, Yngve Ekström

I Lamino sitter du bekvämt och snyggt.I Lamino sitter du bekvämt och snyggt.I Lamino sitter du bekvämt och snyggt.
I Lamino sitter du bekvämt och snyggt. Foto: Pressbild

När svenska möbelformgivaren, träsnidaren, skulptören och arkitekten Yngve Ekström ritade fåtöljen Lamino 1956, gjorde han det med människan som utgångspunkt. Resultatet blev en ergonomisk möbel, som inte bara är bekväm, utan också vacker att vila ögonen på. Möbeln är ett typexempel på tidlös formgivning, med sina rena linjer och mjuka former, en möbel som är lika attraktiv i dag som den var på femtiotalet.

13. Karin 73, Bruno Mathsson

Karin, formgiven 1973.Karin, formgiven 1973.Karin, formgiven 1973.
Karin, formgiven 1973. Foto: Pressbild

Bruno Mathsson ligger bakom formen på fyra klassiska fåtöljmodeller under sextio- och sjuttiotalen, Pernilla 69, Jetson, Ingrid och Karin. Först ut var Karin, som kom 1969, och som namngavs efter hans hustru. Fyra år senare lanserades en ny modell av fåtöljen som fick namnet Karin 73. Till skillnad från ursprungsfåtöljen, som har knappar i rygg och sits, var den nya modellen i stället tätt häftad. 

14. Fåtölj 400, Alvar Aalto

En milstolpe i modern funktionalistisk möbeldesign.En milstolpe i modern funktionalistisk möbeldesign.En milstolpe i modern funktionalistisk möbeldesign.
En milstolpe i modern funktionalistisk möbeldesign. Foto: Pressbild

”Tankstolen” från 1936 är signerad Alvar Aalto och har ett för Aalto karateristiskt utseende med den kraftiga sitsen och de breda, böjda armstöden i björk. Det kända zebratyget tillför ikonstatus. Fåtölj 400 är en milstople i modern funktionalistisk möbeldesign, och är en av Aaltos allra främsta verk, och återfinns i Museum of Modern Arts permanenta utställning i New York. 

15. Ägget, Arne Jacobsen

Ägget i rött, en klassiker av rang.Ägget i rött, en klassiker av rang.Ägget i rött, en klassiker av rang.
Ägget i rött, en klassiker av rang. Foto: Pressbild

Det går inte att prata designklassiker i allmänhet och inom fåtöljkategorin i synnerhet utan att nämna ikoniska Ägget från 1958. Den iögonfallande fåtöljen designades av Arne Jacobsen, ursprungligen för lobbyn på SAS Royal Hotel i Köpenhamn, och har ända sedan betraktats som en högstatussymbol i inredningskretsar.

SOFFBORD

16. Coffee Table, Isamu Noguchi 

Konstnärlig elegans signerat Isamu Noguchi.Konstnärlig elegans signerat Isamu Noguchi.Konstnärlig elegans signerat Isamu Noguchi.
Konstnärlig elegans signerat Isamu Noguchi. Foto: Pressbild

När japansk-amerikanske konstnären, landskapsarkitekten och möbeldesigner Isamu Noguchi var i full färd med att ta ta fram en prototyp till sitt (numera) världsberömda soffbord, blev han kopierad innan det togs i produktion. Han hämnades då genom att göra en egen variant av det som i dag är en äkta designklassiker. 1944 såg det eleganta och mycket konstnärliga bordet dagens ljus.

17. Tavolo Con Ruote, Gae Aulenti 

Glasskiva och hjul, varken mer eller mindre.Glasskiva och hjul, varken mer eller mindre.Glasskiva och hjul, varken mer eller mindre.
Glasskiva och hjul, varken mer eller mindre. Foto: Pressbild

Enklare än så här kan ett soffbord knappast bli, Tavolo Con Ruote är formgivet 1980 av italienska arkitekten och formgivaren Gaetana Aulenti. I all sin enkelhet består bordet av en tjock glasskiva och ben i form av hjul, fastsatta med rejäla skruvar. Varken mer eller mindre. Stilrent med en industriell touch som inte sitter fel någonstans.

18. Karin, Bruno Mathsson

Soffbord på hjul.Soffbord på hjul.Soffbord på hjul.
Soffbord på hjul. Foto: Pressbild

Bruno Mathssons vackra och tidlösa soffbord från 1977 besitter precis så stram och elegant design som behövs för att hålla år efter år. En klassisk och användbar investering till hemmet som är svår att tröttna på. 

19. Soffbord 2139, Josef Frank

Typiskt Josef Frank.Typiskt Josef Frank.Typiskt Josef Frank.
Typiskt Josef Frank. Foto: Pressbild

Josef Frank designade det klassiska Soffbord 2139 för Svenskt Tenn 1952. Den runda skivan i almrotsfaner, sargkanten som en vacker detalj, samt benens stiliserade tassavslutningar är typiskt för Josef Franks design.

BELYSNING

20. Flos 2097, Gino Sarfatti

Flos 2097/30, med 30 ljuspunkter.Flos 2097/30, med 30 ljuspunkter.Flos 2097/30, med 30 ljuspunkter.
Flos 2097/30, med 30 ljuspunkter. Foto: Pressbild

Nej inredningsvärlden har inte, och kommer (nog) aldrig tröttna på det som troligtvis är världens mest ikoniska designlampa, Flos 2097 men i folkmun ”Sarfatti” efter den italienska formgivaren Gino Sarfatti. Lampan ritade han i början av 1960-talet.

21. Bumling, Anders Pehrson 

Bulliga, balla Bumlingen.Bulliga, balla Bumlingen.Bulliga, balla Bumlingen.
Bulliga, balla Bumlingen. Foto: Pressbild

Bumlingen som är designad av formgivaren Anders Pehrson lanserades för första gången i samband med belysningsmässan i Göteborg 1968, och blev en omedelbar succé. Den bulliga och klumpiga formen är tidstypisk för sent sextiotal, men håller än i dag som en pikant detalj över både moderna och lantliga köksbord.

22. Panthella, Verner Panton 

Panthellas smarta design gör att både foten och skärmen reflekterar ljuskällan.Panthellas smarta design gör att både foten och skärmen reflekterar ljuskällan.Panthellas smarta design gör att både foten och skärmen reflekterar ljuskällan.
Panthellas smarta design gör att både foten och skärmen reflekterar ljuskällan. Foto: Pressbild

1971 kom den ikoniska bordslampan i formgjuten akrylplast som ett samarbete mellan danska inredningsdesignern och färgteoretikern Verner Panton och danska belysningsföretaget Louis Poulsen. Lampans finurliga design gör så att både lampans skärm och trumpetformade fot agerar som ljuskällor, vilket ger en spännande och effektfull ljuskälla.

23. Arco, Achille Castiglioni och Pier Giacomo Castiglioni

Industriell design när den är som bäst.Industriell design när den är som bäst.Industriell design när den är som bäst.
Industriell design när den är som bäst. Foto: Pressbild

Golvlampan Arco, från 1962, med sin funktionella elegans är en av de mest kända produkterna inom industriell design. Med en massiv fot i marmor ser den i övrigt kromade lampan ut att sväva fritt över rummet. Mästerverket är signerat italienska arkitekterna Achille och Pier Giacomo Castiglioni. Lampans ikoniska status har placerat den på en permanent plats på Museum of Modern Art i New York.

DETALJER

24. Hang-It-All, Charles och Ray Eames

Här kan man hänga allt man vill, även om det nästan är synd att dölja den fina inredningsdetaljen.Här kan man hänga allt man vill, även om det nästan är synd att dölja den fina inredningsdetaljen.Här kan man hänga allt man vill, även om det nästan är synd att dölja den fina inredningsdetaljen.
Här kan man hänga allt man vill, även om det nästan är synd att dölja den fina inredningsdetaljen. Foto: Pressbild

Den lekfulla och färgglada klädhängare Hang-It-All designades 1953 av bröderna Charles och Ray Eames. Och i ärlighetens namn, ingen hall känns sedan dess komplett utan dess effektfulla välkomnande.

25. Dagg, Carina Seth Andersson

Dagg, vasen alla vill ha.Dagg, vasen alla vill ha.Dagg, vasen alla vill ha.
Dagg, vasen alla vill ha. Foto: Pressbild

Carina Seth Anderssons vas, Dagg för Svenskt Tenn lanserades redan 2009, men fick ett uppsving utan dess like under 2012. Sedan dess är den en ständigt återkommande detalj som som både skänker stil och medvetenhet. Vasen är stor, och inte helt okomplicerad när det gäller blomsterarrangemang. Men vad gör väl det när den runda, bubbliga glasdetaljen är formfulländad perfektion? Idag förtjänar den verkligen sin plats som en modern designklassiker.

26. Margretheskålen, Sigvard Bernadotte

Kunglig skål i köket.Kunglig skål i köket.Kunglig skål i köket.
Kunglig skål i köket. Foto: Åhléns/pressbild

Formgivaren, illustratören och industridesignern prins Sigvard Bernadotte designade den stilrena och praktiska melaminskålen 1950. 1953 fick den sitt namn, Margrethe efter prinsessan Margrethe, nuvarande drottning av Danmark. Margretheskålen skänker inte bara en kunglig designtouch till köket, den gör hushållsarbetet så mycket flärdfullare och bättre. Skålen är särskilt lämplig för tillredning, men är så pass fin i sin form att den även håller för servering. Mer info och köp här (länk till Åhléns).

27. Apan, Kay Bojesen

Foto: Pressbild

En av de mest kända klassikerna inom inredningsdetaljer är förmodligen danska silversmeden och formgivaren Kay Bojesens Apa. Apan kom 1951 och var från början tänkt som en lekfull klädhängare till barnrummet. Nu blev det inte riktigt så, och i dag är apan en älskad inredningsdetalj världen över. Mer info – köp här (länk till Cervera).

28. Bourgie, Ferruccio Laviani 

Klassisk stil + tradition + uppfinningsrikedom + ironi = legendarisk inredningsdetalj från Kartell.Klassisk stil + tradition + uppfinningsrikedom + ironi = legendarisk inredningsdetalj från Kartell.Klassisk stil + tradition + uppfinningsrikedom + ironi = legendarisk inredningsdetalj från Kartell.
Klassisk stil + tradition + uppfinningsrikedom + ironi = legendarisk inredningsdetalj från Kartell. Foto: Pressbild

En inredningsdetalj som kanske egentligen skulle ligga under belysning, men Bourgie är så mycket mer än en bara en lampa. Här mixas klassisk, traditionell stil med uppfinningsrikedom och en stor mängd ironi. Den i hårdplast formade designen är hämtad ur den svulstiga barockepoken vilket lämnar en spännande och intressant stilkrock som inte går någon förbi. Lampan som såg dagens ljus 2004 är signerad Italienska designern Ferruccio Laviani för Kartell, och är lika uppseendeväckande tänd som släckt.

29. Liljan, Ivar Ålenius Björk, Skultuna

Liljan, vacker som den är.Liljan, vacker som den är.Liljan, vacker som den är.
Liljan, vacker som den är. Foto: Cervera/pressbild

Den polerade mässingssljustaken Liljan designades av skulptören Ivar Ålenius Björk inför världsutställningen i New York 1939. Från början producerades Liljan för Ystad-Metall, och slutade således tillverkas när företaget lades ner 1969.  I samarbete med Ivar Ålenius Björks anhöriga har Skultuna nu börjat producera Liljan igen, och har sedan dess fortsatt pryda både slott och koja som den moderna designklassikern den eleganta ljusstaken är. Ljusstaken finns även i silver. Mer info och köp här (länk till Cervera).