Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Må bästa quinna vinna” – Robert Fux är enväldig domare och programledare för Dragrace Sverige på SVT.
”Må bästa quinna vinna” – Robert Fux är enväldig domare och programledare för Dragrace Sverige på SVT.
”Må bästa quinna vinna” – Robert Fux är enväldig domare och programledare för Dragrace Sverige på SVT.
1 AV 2
Makeupartisten William Värnild ger sina bästa tips
2 AV 2
”Må bästa quinna vinna” – Robert Fux är enväldig domare och programledare för Dragrace Sverige på SVT.

Dragrace-programledaren Robert Fux: ”Glitter måste komma inifrån”

Han startade Sveriges första öppna scen för dragartister. Nu programleder han Dragrace Sverige på SVT där dragqueens kämpar om den glamorösa drottningtiteln. Damernas Värld pratar beautyförebilder, smärta och sminkborttagning med skådespelaren Robert Fux.

Du är välkänd i dragkretsar, har startat flera projekt för dragscenen och nu leder du den svenska versionen av succéprogrammet Rupaul's Drag RaceDragrace Sverige i SVT. Hade du själv kunnat ställa upp som en av deltagarna?
– Jag kommer nog bäst till min rätt som reseledare. I år har jag jag hållit på med drag i 25 år och jag älskar att upptäcka nya generationers dragqueens och blanda gammalt med nytt, svenskt med internationellt. Det känns fantastiskt att få skaka ihop en showcocktail med så många spännande smaker på bästa sändningstid!

Robert Fux

Ålder: 43

Gör: Skådespelare, dragartist och programledare Dragrace Sverige.  

Aktuell: På SVT och som Puck i En midsommarnattsdröm som har premiär på Kungliga Operan 29/4.

Robert Fux och deltagarna i Dragrace Sverige som gör sin första säsong på SVT. Foto: Karl Nordlund /SVT

Vad betyder drag för dig?
Drag är att gå igenom smärta, hantera smärta och förvandla smärtan till glitter och scenkonst. Strålkastarljus och mörka hörn hör ihop och för mig handlar drag om att inte vara rädd. Stå för den man är och förvandla sig själv till extra allt utan att be om ursäkt. Oavsett om jag arbetar på Stadsteatern, Kungliga Operan eller en nattklubb kan jag hämta mod och kraft ur detta stora drottningdöme.

För mig handlar skönhet om mer än rätt mascara

Vilka beauty-förebilder har du?
– Det finns många, men skulle jag välja ur min närhet säger jag Ewa Fröling, Tone Schunnesson och Kayo Shekoni. En strålande trio! Innan jag utbildade mig till skådespelare arbetade jag länge som makeupartist och jag har sminkat alltifrån modeller på catwalken till vinterbleka vanlisar på varuhus. 

– För mig handlar skönhet om mer än rätt mascara. Människor som strålar inifrån blir oerhört vackra, det handlar om blick och stegriktning, precis som hos deltagarna i Dragrace. Många tror att jag är besatt av att bedöma deltagarnas eyeliner, som visserligen kan vara en viktig detalj, men den överskuggar aldrig självsäkerheten. Glitter måste komma inifrån!

Kayo Shekoni sitter i juryn i Dragrace Sverige tillsammans med Farao Groth och är en av Robert Fux beauty-förebilder. Foto: Foto: Karl Nordlund /SVT

Sminkar du dig även till vardags?
– En lätt foundation kan vara toppen för både fukt och lyster, men jag har alltid haft turen att ha bra hy så jag sparar på krutet till jag står på scen. Har ofta så lite tid att det blir max fem minuter på morgonen. Parfymer har jag dock runt 70 stycken och de väljer jag efter kläder, humör och känsla inombords. 

Vad kan dragshowartister lära kvinnor när det gäller makeup tycker du?
– Drag är ju egentligen scenmakeup, men eftersom contouring tog sig in i badrummen hos många så kan väl nästa steg bli trippla lösögonfransar och läppkontur upp till näsan? Skämt åsido, jag tror att många dragartister kan inspirera med att våga leka med färger, konturer och lusten att experimentera. Makeup ska kännas kravlöst och lustfyllt!

Tycker du att svenska kvinnor generellt är duktiga på att sminka sig?
Det jag ser är överlag på stan är absolut ”Sashay – jag vill se mer av dig”! Den heltäckande trenden med underlag som känns alldeles för kompakta i kombination med väldigt pigmenterade och satinmatta läppfärger verkar som tur var börja ebba ut. Många behöver mindre av allt och i stället jobba på tekniken. Den tar tid att öva upp. Med rätt produkter och bra hantverk kan man skapa stor glamour!

Jag borde ta patent på ögonbrynstupéer!

Vad är din största skönhetsmiss?
När jag för länge sedan rakade av halva ögonbrynen i tron att det skulle bli lätt att sminka tillbaka dem till vardags. Det är en klassiker bland dragartister för att kunna måla upp ögonbrynen snabbare vid gig. Men vilken mardröm, den blanka rakade hudytan blev väldigt svår att maskera med en ögonbrynspenna i grällt solljus. Jag borde ta patent på ögonbrynstupéer!

Rengöring är ju hudens bästa vän – vad är dina bästa tips när man har mycket makeup?
– Stegvis är bäst, och att inte använda för starka produkter. Olja löser den feta ytan först, sen kan man gå på löddrande rengöring och en kompletterande ögonmakeupremover. Allra sist ett bra ansiktsvatten som tar de sista pigmenten och jobbar med hudytans struktur. Inte för mycket syror och exfoliering i rengöringen, det kan man ägna sig åt separat några gånger i veckan för att inte stressa huden alltför mycket. 

Robert Fux var med och skapade barnboksprojektet Bland drakar och dragqueens, som har besökt bibliotek från Sverige till New York, och driver podcasten ”Drottningmötet” där han kartlägger svensk drag. Foto: Eva Tedesjö / DN TT NYHETSBYRÅN

Hur ser ditt modeintresse ut utanför dragscenen?
Jag blandar små designerfynd med second hand och återbruk. Älskar att se vad modestundenter skapar och drömmer om! Vi kan våga mer, leka med siluetter och blanda stilar. Inte ta allt så himla gravallvarligt när det kommer till kläder, kropp och yta. 

Vilket är det bästa rådet du fått genom livet?
”Alltid retar det nån, fortsätt!”

LÄS MER Bäst i test av cleansing balms – återfuktande & effektiv rengöring

LÄS MER Shima Niavarani om nya showen ”Shima is a punkrocker”, hjärtrusningar och nepo babies