Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sara Wimmercranz är en av Sveriges mäktigaste techinvesterare, och känd från tv-programmet Draknästet.Sara Wimmercranz är en av Sveriges mäktigaste techinvesterare, och känd från tv-programmet Draknästet.Sara Wimmercranz är en av Sveriges mäktigaste techinvesterare, och känd från tv-programmet Draknästet.
Sara Wimmercranz är en av Sveriges mäktigaste techinvesterare, och känd från tv-programmet Draknästet. Foto: Weronika Bela / Weronika Bela

Sara Wimmercranz: ”Att välja bort nyproducerat är det bästa som hänt min stil”

Sara Wimmercranz är en av Sveriges mäktigaste techinvesterare, och känd från tv-programmet Draknästet. Hållbarhet är en av hennes drivkrafter, vilket även lagt grunden för hennes stil. Trots att Sara har ekonomin att köpa exakt vad hon vill så väljer hon nästan bara second hand.

För sex år grundade Sara Wimmercranz och en kollega riskkapitalbolaget Backing Minds, ett bolag som letar efter entreprenörer och affärsområden som techbranschen missar. Med företagets grundande föddes också ett kall för hållbarhet hos Sara, och bland annat har hennes bolag investerat i företag som hjälper modebranschen med hållbarhetsarbetet.

Pärlhalsbandet är spårbart från Johanna Torell Jewelry, 40-talsblusen är ärvd från mormor, Tiger of Sweden-byxorna är upphittade i ett grovsoprum och mc-jackan har Sara fyndat på Sellpy.Pärlhalsbandet är spårbart från Johanna Torell Jewelry, 40-talsblusen är ärvd från mormor, Tiger of Sweden-byxorna är upphittade i ett grovsoprum och mc-jackan har Sara fyndat på Sellpy.Pärlhalsbandet är spårbart från Johanna Torell Jewelry, 40-talsblusen är ärvd från mormor, Tiger of Sweden-byxorna är upphittade i ett grovsoprum och mc-jackan har Sara fyndat på Sellpy.
Pärlhalsbandet är spårbart från Johanna Torell Jewelry, 40-talsblusen är ärvd från mormor, Tiger of Sweden-byxorna är upphittade i ett grovsoprum och mc-jackan har Sara fyndat på Sellpy. Foto: Weronika Bela / Weronika Bela

- För mig är hållbart mode varken ett intresse eller en hobby. Det är en insikt som jag bara var tvungen att agera på. Modeindustrin är en av de branscher som släpper ut mest koldioxid, kemikalier och mikroplaster. Innan modeföretagen skärpt till sig är det ungefär lika coolt att köpa nytt eller icke-spårbart mode som att blåsa rök i en bebis ansikte. Vi är inte slavar under konsumtion, vi är ju människor med frihet att välja. Tillsammans är vi konsumentmakten och det är den som styrs vad som produceras. 

Att välja bort att köpa nyproducerat är det bästa som har hänt min stil

Att konsumera medvetet har dessutom gett Sara en egen stil. 

– Att välja bort att köpa nyproducerat är det bästa som har hänt min stil. Först nu känner jag att jag har en egen och unik stil, och det har väckt modeintresset hos mig på nytt. 

Sara Wimmercranz

GÖR Entreprenör och riskkapitalist. Driver BackingMinds tillsammans med Susanne Najafi. De investerar i bolag som förbises av andra.

ÅLDER 42 år.

BOR Nacka utanför Stockholm.

FAMILJ Man och tre barn.

AKTUELL Är en av drakarna i SVT:s Draknästet.

Hur klär du dig på jobbet?
– Precis som jag vill och känner mig. Förra veckan hade jag ett möte med prins Daniel i ett par utsvängda svarta kostymbyxor. Han tyckte de var snygga och då berättade jag att jag har hittat dem i ett grovsoprum. 

Vi ser dig i tv-programmet Draknästet. Vad betyder det för dig?
– Det är ett sidogig. Men jag får varje dag återkoppling från massvis av människor som kommer i gång att förverkliga sina idéer nu. Det är fantastiskt för Sverige. Ägande och nycklar för att växa bolag är en maktfaktor som vi måste distribuera till fler än svenskfödda män i Stockholms innerstad. Kvinnor hade knappt tagit sig in på lönegapet innan vi förlorade slaget om kapitalet. På en livstid innebär det att kvinnor har sex miljoner mindre än män. Vad är det för medeltidsfasoner? För att lösa vår tids största problem behöver alla hjälpa till och då behöver vi peppa fler att starta företag och skapa innovationer och se till att tillgängliggöra möjligheterna att växa dessa, till exempel med kapital.

Har du en tydligt ”vändpunkt” i din egen karriär?
– Vissa barn känner starkt att de kan förändra världen. För mig har det aldrig växt bort. Insikten av de problem som hopar sig vid horisonten blev min vändpunkt, och jag har blivit närmast besatt av att se till att så många som möjligt av mina timmar och kronor går till att lösa dem. Jag ligger inte vaken och har ångest, jag kavlar upp armarna som smålänningarna gjort i alla tider. Alla kan göra skillnad.

Collegejackan med skinnärmar är ur svågerns garderob.Collegejackan med skinnärmar är ur svågerns garderob.Collegejackan med skinnärmar är ur svågerns garderob.
Collegejackan med skinnärmar är ur svågerns garderob. Foto: Weronika Bela / Weronika Bela

Vilka egenskaper har du som gör att du passar bra där du är?
– Ett kall att lösa komplexa problem, ett mod i världsklass, ett stort hjärta och en förmåga att hitta bra team.

Vilka är dina bästa tips till kvinnor som vill starta företag och göra sin affärsidé till verklighet?
– Kör, bara kör. Det är inte svårt, utan kanske det bästa sättet att driva positiv förändring antingen i ditt eget liv eller för väldigt många fler. Framtidens superhjältar är medvetna människor som gör goda val och entreprenörer. Vem vill inte vara en superhjälte?

Klär du dig helt eller delvis annorlunda på jobbet än vad du gör privat?
– Jag vill sätta standarden för det nya näringslivet där vi också vågar tillåta oss att vara människor, annars kommer vi aldrig få alla människor att förstå att det livet också är för dem. Då är ens egen stil det som fungerar även för affärslivet.

Ett av Saras bästa second hand-köp: en vintage-shearlingjackan från Acne Studios.Ett av Saras bästa second hand-köp: en vintage-shearlingjackan från Acne Studios.Ett av Saras bästa second hand-köp: en vintage-shearlingjackan från Acne Studios.
Ett av Saras bästa second hand-köp: en vintage-shearlingjackan från Acne Studios. Foto: Weronika Bela / Weronika Bela

Påverkar kläder din sinnesstämning och hur använder du i så fall detta i ditt dagliga liv?
– Jag sticker gärna ut så att folk, och jag själv, påminns om att förändring är på väg.

Omedvetenhet är passé och skitfult

Har sättet du klär dig på ändrats med åren?
– Självkänsla är något som växer med åren och nu är det jag som bestämmer. Det bästa jag har gjort är att göra mig fri från allt modeindustrin försöker få oss att tro att vi behöver för att vara inne. Det som först var en begränsning i att inte köpa nytt blev plötsligt en frihet att ha en helt egen unik stil. Omedvetenhet är passé och skitfult.

Vad tycker du är svårt med att bygga en garderob?
– Det var att börja återälska det jag redan har, för det är det allra viktigaste. Det löser jag genom att inför varje säsong lägga fram typ allt i min garderob, och gärna bjuda hem några av mina vänner så att vi kan hjälpas åt att kombinera om och hitta nya sätt att bära kläderna. Skitkul, verkligen. Det jag inte tror jag kommer använda brukar någon av dem ta med sig hem. Eller så skänker jag bort det.

Sara i en tweedkappa som hennes mamma sydde på 80-talet. Jeansjackan från Levi's är hennes brors gamla.Sara i en tweedkappa som hennes mamma sydde på 80-talet. Jeansjackan från Levi's är hennes brors gamla.Sara i en tweedkappa som hennes mamma sydde på 80-talet. Jeansjackan från Levi's är hennes brors gamla.
Sara i en tweedkappa som hennes mamma sydde på 80-talet. Jeansjackan från Levi's är hennes brors gamla. Foto: Weronika Bela / Weronika Bela

Vilka är dina bästa tips om man vill konsumera mer hållbart men är osäker på hur man ska börja?
– Börja i dag och börja smått, sen kommer du vara fast. Att välja att köpa en av två tröjor begagnat är att halvera utsläppen. Det är superlätt och roligt och det fylls på med nya ton second hand-kläder varje vecka. Via mobilen finns hundratals digitala aktörer, och bara i Sverige finns tusentals fysiska butiker som säljer second hand. Förstå vad du saknar i din garderob, var öppen för nya stilar och titta noga på allt på stången för det orkar nästan ingen annan. Voilà, du har en egen stil!

SARAS 3 VINTAGETIPS

1. RELOVE Börja med att återälska din befintliga garderob och få den att snurra. Det du inte använder kan du skänka vidare. Glöm inte alla fantastiska skräddare som kan uppdatera och förlänga livet på dina plagg.

2. PRELOVE Du blir ett second hand-proffs genom att öppna ögonen för nya stilar och ha koll på vad som behövs i din garderob. Det finns tusentals second hand-aktörer, både digitala och fysiska, som utökar sitt sortiment med ton av kläder varje vecka.

3. RECYCLE I dag köper den genomsnittlige svensken årligen 15 kilo kläder, skänker tre och slänger åtta kilo rätt i soporna. Skänk eller sälj det du inte använder så blir vi alla snyggare.

Foto: Weronika Bela / Weronika Bela

Hur tycker du att det hållbara modets status förändrats de senaste åren?
– Det börjar bli mer och mer passé och fult att vara omedveten. Stil går aldrig ur tiden men mode som måste vara nytt kommer att göra det. Det har till och med modejättarna förstått, som nu med stor brådska sätter upp teknik för att förstå och minska avtrycken i hela produktionskedjan. De som är mest i framkant förstår att det här är en överlevnadsfråga.

Lyx för mig är att kunna bära snygga plagg utan att bidra till utsläpp

Vilket är ditt lyxigaste moderelaterade köp?
– Lyx för mig är att kunna bära snygga plagg utan att bidra till utsläpp. Med det sagt, ett lyxigt köp är en Celine-kappa som jag fyndade för 250 spänn på en second hand-butik.

Favoritdesigner?
– Dior och det köper jag gärna begagnat. Jag älskar också Rave Review som gör high-end-remake i punkig stil av gamla hemtextilier.

Vintage-kavajer i oversizemodet som finns i alla second hand-butiker just nu. Sjalen har Sara ärvt av sin mormor.Vintage-kavajer i oversizemodet som finns i alla second hand-butiker just nu. Sjalen har Sara ärvt av sin mormor.Vintage-kavajer i oversizemodet som finns i alla second hand-butiker just nu. Sjalen har Sara ärvt av sin mormor.
Vintage-kavajer i oversizemodet som finns i alla second hand-butiker just nu. Sjalen har Sara ärvt av sin mormor. Foto: Weronika Bela

Vem är din stilinspiratör?
– Det ändrar sig över tid och det är jag öppen för. Just nu klär jag mig som en hybrid mellan Kurt Cobain och Lady Diana.

Vad skulle du aldrig sätta på dig?
– Nya, icke-spårbara kläder som producerats av barn.

Har du några privatekonomiska råd till dem som konsumerar för mycket?
– Allt du betalar för kommer produceras. Du är inte slav under konsumtionen utan en människa med ett eget fritt val. Se till att så många som möjligt av dina kronor går till de företag som gör skillnad så att de kan konkurrera mot de stora bovarna.

SARAS 5 BÄSTA VINTAGEKÖP

Oversize Celine-kappa för 250 spänn som är to die for.

 

Shearlingjacka från Acne Studios som jag använder hela vintern.

 

Kadettbalsklänning som är ett mästerverk i sömnad.

 

Rottingväska från Palmgrens på ett loppisbord i Mönsterås. Den kostade 20 spänn, och jag har själv använt den varje sommar i 15 år.

 

Vinröda, randsydda loafers med tassles från Bass Weejuns för 30 spänn hos Röda Korset.

Dessa vinröda loafers från Bass Weejuns är fyndade för 30 kronor hos Röda Korset.Dessa vinröda loafers från Bass Weejuns är fyndade för 30 kronor hos Röda Korset.Dessa vinröda loafers från Bass Weejuns är fyndade för 30 kronor hos Röda Korset.
Dessa vinröda loafers från Bass Weejuns är fyndade för 30 kronor hos Röda Korset. Foto: Weronika Bela / Weronika Bela

LÄS MER: DEN TOTALA GUIDEN: Så köper och säljer du bäst second hand – i butik och online 

LÄS MER: Programledaren Malin Olsson: ”Jag vill att saker ska ha en lång livslängd” 

LÄS MER: Eko-stylisten Sophie Tillquist: ”Så rensar du garderoben med hållbarhet i fokus”