Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Dröm dig bort i jul - redaktionens bästa tips på böcker, serier och filmer från drömmiga platser

Känner du som vi att julen hemma förvisso är mysig men ändå lite grå? Vad passar bättre än att använda jul- och nyårsledigheten till att drömma dig bort? Här har vi på Damernas Världs redaktion samlat tips på bra böcker, serier och filmer från andra länder, underbara platser och städer vi drömmer om att få besöka igen i framtiden. 

Man måste inte alltid resa fysiskt för att ”uppleva” nya platser, man kan också resa i tankevärlden. Billigt och bra för kreativiteten! Så här våra bästa tips på bra böcker från annorlunda miljöer, filmer från härliga platser och serier från städer vi och länder vi drömmer om att få besöka. Ha en härlig julledighet! 

Serie: The Great, om Katarina den storas äventyr i St Petersburg 

En flykt i både tid och rum blir det när jag drömmer mig bort till pampiga palatsmiljöer, furstliga trädgårdar och vacker natur i 1700-talets Ryssland. I HBO:s The Great följer vi underbara Elle Fanning i rollen som Katarina den stora när hon festar, planerar statskupper och roar sig med sin älskare i historiskt vackra miljöer. 

Jag har själv bott i Ryssland och fick ställa in en efterlängtad resa till S:t Petersburg i höstas – så det här blir lite plåster på såren. Dessutom knivskarp och galet underhållande satir. Nina Hampusson, redaktör.

Mer info här - (länk till HBO Nordic.)  

Ellen Fanning i HBO-serien The Great.Ellen Fanning i HBO-serien The Great.Ellen Fanning i HBO-serien The Great.
Ellen Fanning i HBO-serien The Great. Foto: Ross Ferguson

Filmtips: Crazy rich asians - en visit in i Singapores jetset 

Filmen kom 2018 men gick aldrig upp på svenska biografer men i USA blev den en succé; ingen annan romantisk komedi har spelat in lika mycket pengar på hela 2010-talet. Nästan hela rollistan består av asiatiska skådespelare vilket gör den här filmen ännu mer unik. Crazy rich asians är baserad på romanen med samma namn, skriven av den singaporiansk-amerikanska författaren Kevin Kwan

Den utspelar sig i Malaysia, New York och allra mest i metropolen Singapore. I filmen får man vila ögonen på lyxiga hotell, vackra gröna trädgårdar, hänförande skylines och vackra hemmiljöer i typisk ”british colonial”-stil. Och dessutom OFANTLIGA mängder dyra kläder, smycken och skor. En klassisk ”fattig flicka möte rik pojke”-rulle med en ny Hollywoodhunk att hålla ögonen på, Henry Golding. Hannah Sjöström, tf digital chef. 

Mer info och hyr filmen här (länk till Viaplay.) 

Romantik i Singapore levereras i form av filmen Crazy rich asians.Romantik i Singapore levereras i form av filmen Crazy rich asians.Romantik i Singapore levereras i form av filmen Crazy rich asians.
Romantik i Singapore levereras i form av filmen Crazy rich asians.

 

Boktips: böcker som utspelar sig i Norrland 

I tider av trängselrädsla och reserestriktioner längtar jag bort från gråblaskiga Stockholm till vita vidder och höga fjäll. Annika Norlins bokdebut Jag ser allt du gör bjuder på allt från aliens vid Piteälven till en lång vandring genom Västerbottens och Jämtlands inland – en fullkomlig dröm för vildmarksromantikern. Nina Hampusson, redaktör. 

Mer info och köp här (länk till Adlibris.)  

Annika Norlins debutbok Jag ser allt du görAnnika Norlins debutbok Jag ser allt du görAnnika Norlins debutbok Jag ser allt du gör
Annika Norlins debutbok Jag ser allt du gör

En annan skön glesbygdstripp hittas i min egen bok Slutspel (finns som e- och ljudbok på Storytel). En humoristisk feelgood om hur rookien Niklas tar jobb som kommunreporter i en norrländsk stad i hopp om det stora scoopet, men mest får bevaka kalvfödslar och väckelsemöten. Dessutom skaffar han sig snabbt mäktiga fiender ... 

Berättelsen har inspirerats av min egna upplevelser som lokalreporter, och ljudboken är inläst av Elias Dahlgren på den vackraste västerbottniska – som placerar lyssnaren på precis rätt plats geografiskt. Nina Hampusson, redaktör. 

Mer info här (länk till Storytel).  

Slutspel, en komedi om lokalreportern Niklas.Slutspel, en komedi om lokalreportern Niklas.Slutspel, en komedi om lokalreportern Niklas.
Slutspel, en komedi om lokalreportern Niklas.

Filmtips: Njut av Italien i A bigger splash 

En film där vackra, lyxbohemiska människor har bakåtlutad semester på en soldränkt ö i södra Italien – det är precis vad vi behöver nu. I A bigger splash bjuds vi dessutom på ett saftigt relationsdrama och ett mord, plus magnifika Tilda Swinton i rollen som rockstjärna och ögongodiset Matthias Schoenaerts som hennes betydligt yngre pojkvän. Man kan riktigt känna den dallrande solvärmen genom rutan och doften av den italienska maten. Jenny Bergquist, redaktionschef. 

Mer info här (länk till Netflix).  

Tilda Swinton i filmen A bigger splash.Tilda Swinton i filmen A bigger splash.Tilda Swinton i filmen A bigger splash.
Tilda Swinton i filmen A bigger splash.

Boktips: Frida Kahlos hemliga anteckningar - och mexikanska recept

I F G Haghenbecks bok The Secret book of Frida Kahlo får vi följa den berömda konstnären utifrån hennes egna anteckningsböcker som hittats i hennes hem i den bohemiska stadsdelen Coyoacán i Mexico City, Mexiko. I en av anteckningsböckerna, The Hierba Santa Book (de heliga örternas bok) får vi inte bara otroligt intima inblickar i hennes liv, hon bjuder också på fantastiska recept, så resan sker även med smaksinnet. Vad sägs om Fridas egna recept på mango tepozteco ice cream, tamales de frijol eller klassiska huevos rancheros? Men här avhandlas också Frida Kahlos trafikolycka, äktenskapen med Diego Rivera, feminism, konst, vännerna Georgia O'Keeffe, Leon Trotski med flera - och kärleken till hemlandet Mexiko. Hannah Sjöström, tf digital chef.

The Secret Book of Frida Kahlo. Mer info och köp här (länk till Adlibris.) 

Filmtips: Mamma Mia - dröm dig bort till Grekland 

Ett lyckopiller utöver det vanliga när det kommer till allt från musik, vacker miljö och kostym är filmen Mamma Mia. För en Greklands fantast som mig som saknar att få resa till till detta vackra land där solen alltid skiner, kristallklart vatten och mat som lagas med kärlek så drömmer jag mig bort i vinter till den vackra ön Skopelos i ögruppen Sporaderna där de flesta scenerna utspelar sig. Den här filmen kan jag se om och om igen och jag sjunger gladeligen med i alla låtar. Lisa Pettersson, modechef.

Mamma Mia - mer info och hyr här (länk till Viaplay)   

Foto: PHOTO CREDIT: PETER MOUNTAIN / PETER MOUNTAIN

Boktips: Sätt att se – en guide till Capri och till livet

Att skriva annorlunda guideböcker är det många som försökt med – här är ett lyckat exempel som du egentligen inte alls måste vara på väg till Capri för att uppskatta. Vilket ju är själva poängen med läsandet just nu när vi får nöja oss att resa inuti huvudet. Då är den här boken, Sätt att se - En guide till Capri och till livet, perfekt. Philip Warkanders texter om den italienska ön och om livet tillsammans med hans man Tomas Falmers makalösa bilder lyckas med just det – du känner dofter, hör havet, kan nästan ta på miljön. Det här är inte en guidebok bara till Capri, utan till själva livet. Precis exakt vad man behöver just nu. Och en perfekt present till alla som älskar Italien. Jonna Bergh, chefredaktör. 

Sätt att se, mer info och köp här (länk till Papercut.)  

Filmtips: Call me by your name - om kärlek i Norra Italien 

Precis som i filmen A bigger splash är det italienaren Luca Guadagnino som står för regin, och den blev en kritikersuccé med flera Oscarsnomineringar 2018. Timothée Chalamet får sitt stora genombrott i rollen som den 17-årige Elio som bor i den pittoreska staden Crema i norra Italien. Sommaren 1983 kommer en charmig amerikan på besök och man får följa de två när de cyklar omkring på landsbygden, badar i den lokala sjön men även när de besöker Sirmione vid den vackra Gardasjön. Fantastiska somriga vyer som verkligen väcker reslusten i en! En härlig sommar av kärlek, mat och musik bland annat signerad Sufjan Stevens. Camilla Samuelsson, ansvarig formgivare. 

Call me by your name - mer info och hyr här (länk till Viaplay.)  

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Boktips: Upplev 70-talets New York med Patti Smith 

I boken Just kids får vi följa en 20-årig Patti Smith som lämnar hemmet i New Jersey för mer äventyr i stora spännande New York. Boken skildrar ett konstnärligt New York i slutet av 60- och början av 70-talet och där Patti möter aspirerande konstnären och fotografen Robert Mapplethorpe. De flyttar ihop och hänger med samtida musiker och konstnärer som Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan... Det är en fantastisk skildring av det avantgardisktiska och konstnärliga livet i det stora äpplet. Och självklart bor Patti och Robert ihop en tid på legendariska Chelsea Hotel, dansar på CBGB:s, jobbar och besöker olika bokhandlare, bland annat The Strand inte långt från Union Square, och bor även på Lower East Side och i Brooklyn. Inte bara en resa till en av världens mest bubblande städer - en resa också till en otroligt spännande kulturell tid. Hannah Sjöström, tf digital chef.

Just kids, mer info och köp här (länk till Adlibris).

Serie: Sex Education – skratt och hisnande vyer från Wales utlovas

I Sex Education får vi följa ett gäng tonåringar när de parerar genom puberteten och den medföljande upptäckten av sexlust. En humoristisk serie som kommer få dig att sätta i halsen av skratt ungefär var tionde minut, men också att reflektera, gråta och drömma dig tillbaka till ungdomsåren. I Sex Education varvas skratt med de tunga utmaningarna som de allra flesta tonåringarna får tacklas med under uppväxten: utanförskap, ensamhet, att hitta sig själv... 

Pluspoäng nummer ett är att Mikael Persbrandt medverkar i Netflix-serien och pluspoäng nummer två är de otroligt pittoreska vyerna i den lilla byn Wye Valley, Wales, Storbritannien, som serien utspelas i (vilka bara i sig gör serien sevärd!). Gröna skogar, kullerstensgator, gamla vackra byggnader.. Googla och bli sugen på att boka nästa resa redan nu! Marika Cederlund, moderedaktör. 

Mer info och streama serien här (länk till Netflix.) 

Netflix-serien Sex Education är sevärd både tack vare vyerna och karaktärerna.Netflix-serien Sex Education är sevärd både tack vare vyerna och karaktärerna.Netflix-serien Sex Education är sevärd både tack vare vyerna och karaktärerna.
Netflix-serien Sex Education är sevärd både tack vare vyerna och karaktärerna.