Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Todor Tsvetkov

Du tjänar på att sticka ut – forskning visar att en egen stil ger status

Att bryta mot klädkoder kan öka din status och få dig att verka inflytelserik. Det visar forskning från Harvard Business School.

– Det finns fördelar med att våga sticka ut, säger Silvia Bellezza som har varit med och gjort studien till The Wall Street Journal.

Forskarna har bland annat undersökt hur människor uppfattar personer som avviker från den rådande klädnormen på arbetsplatser och i butiker. Resultatet visar att det lönar sig att ha en egen stil – i vissa situationer.

LÄS OCKSÅ: Därför tröttnar du på dina kläder – här är vetenskapliga förklaringen

För att en säregen klädstil ska få dig att verka viktig krävs att du i grunden anses tillhöra en viss grupp. Det krävs också att omgivningen vet att du sticker ut med flit, att det inte är ett misstag att du till exempel bär sneakers när alla andra bär finskor.

– För att anse att någon är en höjdare måste du förstå att personen medvetet avviker, säger Silvia Bellezza till The Wall Street Journal.

I ett av casen i studien lät forskarna förbipasserande bedöma personer som gick in i en lyxbutik i italienska Milano. De med tjusiga kläder ansågs av de förbipasserande vara mer sannolika kunder än de med träningskläder. Men butikspersonalen tänkte precis tvärtom – att gå in i en lyxbutik i träningskläder utstrålar ett sådant självförtroende att de personerna mycket väl skulle kunna vara kändisar.

Häng med på tjejweekend fylld av shopping till Palma!

Häng med på en härlig tjejweekend till Palma de Mallorca, en av Europas allra hetaste städer! Värmande sol, strandhäng, trendiga restauranger, lyxiga butiker, härliga tapasbarer, SPA och massor av rolig träning. Packa väskan för en lyxig weekend till Palma med guldkant – läs mer och boka här!