Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Här får du alla tipsen för hur du lyckas med en riktigt vacker och proffsig festdukning.Här får du alla tipsen för hur du lyckas med en riktigt vacker och proffsig festdukning.Här får du alla tipsen för hur du lyckas med en riktigt vacker och proffsig festdukning.
Här får du alla tipsen för hur du lyckas med en riktigt vacker och proffsig festdukning. Foto: KATRIN BÅÅTH

Duka som ett proffs – stylistens bästa tips för festen

En vacker dukning lyfter firandet ytterligare en nivå – även när du bara dukar för närmaste familjen. Inredningsstylisten Katrin Bååth ger dig tipsen som sätter pricken över i på festbordet.

Katrin Bååth älskar att duka, och som eventkreatör och stylist får hon ofta tillfälle att addera det där lilla extra vid speciella tillfällen.

– Att duka ska vara kul och kreativt – ge gästerna något de inte förväntar sig. Maten är så klart en viktig del, men att kunna skapa en känsla och en upplevelse bara av att göra vackert på bordet och runt maten adderar en extra dimension till måltiden, säger hon.

Inredningsstylisten Katrin Bååth delar med sig av sina bästa dukningstips för festen.Inredningsstylisten Katrin Bååth delar med sig av sina bästa dukningstips för festen.Inredningsstylisten Katrin Bååth delar med sig av sina bästa dukningstips för festen.
Inredningsstylisten Katrin Bååth delar med sig av sina bästa dukningstips för festen. Foto: DAY FOTOGRAFI

– Det första och viktigaste jag alltid tänker på är om dukningen har något tema. Vad är det för måltid som ska serveras? Vilka ska sitta till bords? Vilken känsla vill jag skapa kring bordet? Ska dukningen ge all uppmärksamhet åt maten, eller vill jag skapa något annat? 

Katrin Bååth

Gör: Creative director, art director, eventkreatör och stylist. Driver Ateljén – kombinerad vintagebutik, eventlokal, galleri och showroom i Jönköping. Bloggar på katrinbaath.se.

Ålder: 43 år. 

Bor: Jönköping.

Familj: Maken Robert och döttrarna Minna och Flora

Instagram: @katrinbaath 

En riktigt bra dukning får gästerna att känna sig hemma och avslappnade, menar Katrin.

– Jag vill också ge ögat en wow-känsla. Det gör man bäst genom att göra dukningen maffig – använda flera olika typer av tallrikar och glas till exempel, så att det blir mycket av allt till varje kuvert. Det gör alltid en dukning mer speciell och lyfter den. 

Tallrikar och silverljusstakar vintage. Glaskupor och vinglas, Ikea. Servetter Granit. Snäckskålar, Mimou. Ljus H&M Home. Blomsterfakirerna och lyckokakor, katrinbaath.se.Tallrikar och silverljusstakar vintage. Glaskupor och vinglas, Ikea. Servetter Granit. Snäckskålar, Mimou. Ljus H&M Home. Blomsterfakirerna och lyckokakor, katrinbaath.se.Tallrikar och silverljusstakar vintage. Glaskupor och vinglas, Ikea. Servetter Granit. Snäckskålar, Mimou. Ljus H&M Home. Blomsterfakirerna och lyckokakor, katrinbaath.se.
Tallrikar och silverljusstakar vintage. Glaskupor och vinglas, Ikea. Servetter Granit. Snäckskålar, Mimou. Ljus H&M Home. Blomsterfakirerna och lyckokakor, katrinbaath.se. Foto: Katrin Bååth

Hur tänker du kring färg – matchat eller kontraster?
– Det beror på tillfället. Våga gärna vara lite galen och använd oväntade material och prylar. Men väljer du att blanda hej vilt så gör det ordentligt – fega inte. 

Te från We B Tea. Vintage-skärbräda, katrinbaath.se. Ljus från H&M Home.Te från We B Tea. Vintage-skärbräda, katrinbaath.se. Ljus från H&M Home.Te från We B Tea. Vintage-skärbräda, katrinbaath.se. Ljus från H&M Home.
Te från We B Tea. Vintage-skärbräda, katrinbaath.se. Ljus från H&M Home. Foto: Katrin Bååth

Vilka är de vanligaste duknings-fällorna?
– Att man har för lite på bordet. Tänk i stället ju mer desto mäktigare. Om det är blommor, ljusstakar, äpplen eller grönsaker spelar ingen roll – bara det är mycket. 

LÄS MER: Så inreder du med konst – vackrare hem med proffsens knep 

Vad ska vi tänka på när vi dukar till det lilla sällskapet?
– Om möjligt, duka kring ett runt bord – det blir alltid mysigare. Och var inte rädd för att ställa fram maten på bordet som en del av dukningen för att öka på mysighetskänslan.

Blomsterfakir och servettring från katrinbaath.se. Glaskupa, Ikea. Servett, Granit.Blomsterfakir och servettring från katrinbaath.se. Glaskupa, Ikea. Servett, Granit.Blomsterfakir och servettring från katrinbaath.se. Glaskupa, Ikea. Servett, Granit.
Blomsterfakir och servettring från katrinbaath.se. Glaskupa, Ikea. Servett, Granit. Foto: Katrin Bååth

Katrins festdukning bit för bit

Dukar och servetter

”Jag väljer gärna linnedukar, och det gör inget om de är skrynkliga. Ikeas linnetyg på löpmeter blir en fin stor stor duk, och är du händig syr du servetter av samma tyg. Sevettringar fyndar du lätt på loppis. Ett band runt servetten är ett fint alternativ, eller att knyta hela servetten till en knop och placera mitt på tallriken.”

1. Vacker linneduk

Linneduk Heddie från Jotex.Linneduk Heddie från Jotex.Linneduk Heddie från Jotex.
Linneduk Heddie från Jotex. Foto: Jotex

Lägg grunden till din festdukning med en vacker linneduk. Heddie, från Jotex, finns i flera nyanser. Mer info och köp här(länkt till Jotex). 

2. Matchande servetter

Servett Heddie, Jotex.Servett Heddie, Jotex.Servett Heddie, Jotex.
Servett Heddie, Jotex. Foto: Jotex

Matcha med servetter i samma stil – och också i linne. Mer info och köp här (länk till Jotex). 

3. Fräsch linneduk, Ellos Home

Linneduk Pembroke, Ellos Home.Linneduk Pembroke, Ellos Home.Linneduk Pembroke, Ellos Home.
Linneduk Pembroke, Ellos Home. Foto: Ellos

Vita, fräscha duken Pembroke i 100 procent linne från Ellos Home funkar lika bra till vinterns bjudningar som sommarens fester. Mer info och köp här (länk till Ellos).

4. Lyxig linneservett

Servett Pembroke från Ellos Home.Servett Pembroke från Ellos Home.Servett Pembroke från Ellos Home.
Servett Pembroke från Ellos Home. Foto: Ellos

En mörkare servett bryter av fint mot den ljusa duken, här Pembroke från Ellos Home. Mer info och köp här (länk till Ellos).

Porslin

”Satsa gärna på vintage, som är både unikt och prisvärt. Det gör också att man kan ta sig råd att ha flera olika uppsättningar och färger för olika tillfällen. Tänk gärna udda, och i olika former och stilar. Gillar du nyproducerat går det självklart lika bra att mixa och matcha olika uppsättningar av det. Ett tips är att använda ovala uppläggningsfat som tallrikar, det blir annorlunda och väldigt effektfullt. Eller varför inte duka på något som vanligtvis inte används till mat – som snäckskal?”

LÄS MER: 

1. Djupa tallrikar från Jotex

Djup tallrik Aviana från JotexDjup tallrik Aviana från JotexDjup tallrik Aviana från Jotex
Djup tallrik Aviana från Jotex Foto: Jotex

Servera soppan eller grytan i handgjorda djupa tallrikar i stengods. Mer info och köp här (länk till Jotex).

2. Perfekta skålen från Scandi Living

Soppa, sallad eller annat smått serverar fin i skålen Fossil med spräcklig glasyr och kontrasterande oglaserad terrakotta. Kombinera gärna smed Fossil-seriens andra delar – eller mixa fritt för en egen stil. Mer info och köp här (länk till Nordic Nest).

3. Lantlig tallrik, House Doctor

Tallrik Rustic från House Doctor.Tallrik Rustic från House Doctor.Tallrik Rustic från House Doctor.
Tallrik Rustic från House Doctor. Foto: House Doctor

Tallriken Rustic från House Doctor har en skön balans mellan lantligt och trendigt. Mer info och köp här (länk till Ellos).

4. Färgmixade tallrikar

Porslinsserien Color mix från Mio finns i flera färger. Testa att blanda! Mer info och köp (länk till xx). 

5. Snyggaste salladsskålen 

Salladsskål Pure stain från Mimou.Salladsskål Pure stain från Mimou.Salladsskål Pure stain från Mimou.
Salladsskål Pure stain från Mimou. Foto: Ellos.

Salladen får spela huvudrollen på bordet i salladsskålen Pure stain från Mimou. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

Glas

”Håll utkik efter glas, – gärna kristallglas – i olika storlekar på loppisar, eller kombinera olika nyproducerade serier med till exempel arvegods. Duka gärna med minst tre olika glas i olika storlekar. ”

LÄS MER:  

1. Vinglas i vintagestil, House Doctor

Vitvinsglas i vintagestil från House Doctor.Vitvinsglas i vintagestil från House Doctor.Vitvinsglas i vintagestil från House Doctor.
Vitvinsglas i vintagestil från House Doctor. Foto: Ellos

Mixa och matcha olika typer av glas. I mitten vitvinsglas i vintagestil från House Doctor. Mer info och köp här (länk till Ellos).

2. Festliga kristallglas

Bägaren Noblesse från Nachtmann.Bägaren Noblesse från Nachtmann.Bägaren Noblesse från Nachtmann.
Bägaren Noblesse från Nachtmann. Foto: Mio

Inget säger fest som kristallglas. Här bägaren Noblesse från Nachtmann. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

3. Vackra glas från Bloomingville

Även vattnet förtjänar ett vackert kärl. Glas Grace från Bloomingville. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

4. Stilrena champagneglas

Stilrena champagneglasen Style från Spiegelau.Stilrena champagneglasen Style från Spiegelau.Stilrena champagneglasen Style från Spiegelau.
Stilrena champagneglasen Style från Spiegelau. Foto: Spiegelau

Skåla i stilrena champagneglasen  i kristall från Spiegelau. Mer info och köp här (länk till Bagaren och kocken). 


Dekorationer

”Tänk more is more. Flera mässingsljusstakar i olika stilar och höjder som står i klunga är till exempel otroligt effektfullt. Sidenblommor i stora högar och av samma färgskala blir också oerhört fint. Och kom ihåg att naturen är bästa go-to-platsen. Gröna blad och växter gör vilken dukning som helst vacker.”

LÄS MER: 

1. Vacker vas

En maffig vas med säsongens blommor eller torkade växter kan lyfta vilken dukning som helst. Den här kommer från House of Flowers. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

2. Serveringsbricka

Vacker bricka som funkar lika bra för servering som till dekoration. Addera bara dina favoritföremål, blommor eller liknande. Mer info och köp här (länk till Mio). 

 

3. Vas med personlighet

Vasen Isla är en riktig ”talk piece” som kröner din dukning. Mer info och köp här (länk till Jotex). 

4. Mysigaste ljusslingan

Lys upp din dukning med en stämningsfull ljusslinga, så höjer du mysfaktorn som genom ett trollslag. Mer info och köp här (länk till Ellos).