Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

DV guidar dig till rakare, vitare och mer välmående tänder

Drömmer du om ett vackert leende? Med dagens tandvård är det inte lika smärtsamt att rätta till sneda tänder, gluggar och missfärgningar. Här guidar DV dig till ett friskt och vackert leende.

Av: Katarina RehnEtt vinnande leende handlar inte bara om vackra, vita tänder. Lika viktigt är att tänderna är friska och starka och att hela munnen mår bra. Skillnaden mellan estetisk och medicinsk tandvård är inte så stor som man kan tro. Att våga le och skratta är viktigt, inte bara för självförtroendet utan också för hälsan i stort. När vi skrattar utsöndras färre stresshormoner, blodtrycket sjunker, smärta lindras och immunförsvaret stärks. Så att knipa igen munnen på grund av oro för miss­färgade eller sneda tänder är ingen höjdare för hälsan.

Nya skalfasader ger perfekta tänder, men det är inte bara en skönhetsbehandling. Att med fasader bygga på och jämna till tänder som slitits ned av tandgnissling, eller för att vi bitit ihop på grund av långvarig stress, har också positiva hälsoeffekter.

- Tandgnissling och hopbitna tänder kan ge tinnitus, huvudvärk och smärta i ansikte och käkar, säger Agneta Berneheim, legitimerad tandläkare vid Aurakliniken i Stockholm och specialist inom estetisk tandvård.

Agneta Berneheim möter många som aldrig fick tandställning som barn och som väljer tand­reglering i vuxen ålder för att få jämna, snygga tandrader.

- Tandreglering för vuxna kan vara klart motiverat av hälsoskäl, påpekar Agneta Berneheim. Sitter tänderna snett eller trångt kan det ge problem med bettet. Du kan få värk och svårt att hålla rent i munnen, vilket ökar risken för tandköttsinflammationer.

Forskning visar dessutom att inflammationer
i tandköttet är en riskfaktor för bland annat diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och graviditetskomplikationer som för tidig förlossning eller för låg födelsevikt hos barnet. 

- Välskötta tänder, en frisk mun och god hälsa går ofta hand i hand, säger Agneta Berneheim.

Tandblekning - så funkar det

Vad finns det för risker med tandblekning?· Cirka hälften drabbas av tillfälliga ilningar i tänderna och/eller frätskador på tandköttet, säger
Ellen Bruzell, forskare vid Nordisk institutt för odontologiske materialer i Oslo. 

· Vissa har sprickor i emaljen eller väldigt tunn emalj, vilket kan vara svårt att upptäcka själv, och då finns viss risk att tandemaljen skadas.

· En annan risk är att man inte blir nöjd, säger Catarina Wallman, lektor vid tandläkarhögskolan
i Tromsö som skrivit en expertrapport om tand­blekning åt Socialstyrelsen.

· Alla färgförändringar i tänderna går inte lika bra att bleka. Gamla fyllningar bleks inte heller, utan då kan man behöva ta till andra metoder som nya fyllningar eller skalfasader.

Vågar man bleka tänderna hemma?· Jag avråder från att köpa blekmedel i butik eller på nätet, säger Catarina Wallman. Det gör man helt på egen risk. Många medel för hemblekning är för svaga och ger inte önskat resultat, vilket kan leda till överanvändning med skador på tandemaljen som följd. Andra medel kan i stället vara för starka och frätande. Går du till en legitimerad tandläkare eller tandhygienist finns det någon som tar ansvar både för behandlingen och resultatet.

Vad säger EU-regler om blekmedel?· Enligt ett nytt EU-direktiv som börjar gälla hösten 2012 får det finnas max 0,1 procent av det blekande ämnet vätesuperoxid i blekmedel som säljs i butik, och max 6 procent i blekmedel som används eller säljs av tandläkare, berättar Monica Tammela, enhetschef vid Läke-medelsverket. 

· Koncentrationen av väteperoxid som produkten innehåller eller frisätter ska anges på förpackningen.

Vilken metod har bäst effekt och hur länge varar effekten?· Forskningen har inte visat någon skillnad i effekt mellan blekning med och utan ljus, säger Ellen
Bruzell. Vid blekning med ljus utvecklas värme, som har en viss uttorkande effekt på tänderna och får dem att se vitare ut. Men den skillnaden avtar med tiden.

· Studier visar att mer än hälften fortfarande är nöjda med sin tandblekning efter tre år, oavsett metod. 

9 vägar till ett vackert leende

1. Nya fyllningarGamla amalgamfyllningar kan bytas mot ljusa fyllningar i komposit (ett slags hård plast). De görs i en nyans som smälter in med dina andra tänder, till exempel efter blekning. Porslins­fyllningar är lite dyrare, men ger ett ännu mer hållbart resultat. Pris: cirka 800-2 500 kronor. 

2. PorslinskronorEn porslinskrona är som ett skal som ”cementeras” fast över din tand för att dölja att den är missfärgad, sprucken, nedsliten eller avslagen, eller för att du har ett stort hål i tanden. Det syns inte skillnad på kronan och dina egna tänder, om det görs korrekt. Pris: från cirka 5 000 kronor per tand.

3. SkalfasaderSom lösnaglar för tänderna. Ett tunt skal (som minst 0,2 mm) av porslin klistras fast på den synliga delen av tandytan. Används för att dölja sprickor, fula fyllningar, missfärgningar eller för att jämna till en tandrad. Ger ett perfekt leende och håller i upp till 25 år. Ett billigare alternativ, men med sämre hållbarhet, är fasader av komposit som används framför allt på framtänder. Pris: porslinsfasader cirka 4 000-9 500 kronor per tand, kompositfasader 800-2 000 kronor per tand.

5. TandregleringTandställning måste inte längre betyda synlig räls över tänderna. Det nya är Invisalign, en genomskinlig plastskena som träs över tänderna som en osynlig ”handske” där bara kanten kan anas som en tunn tråd. Skenan sitter på dygnet runt utom när du äter eller borstar tänderna. Med några veckors mellanrum byts den ut, tills tänderna har flyttats färdigt. Pris: cirka 40 000-60 000 kronor. En annan nyhet för dig vill räta ut sneda framtänder är Inman Aligner. En avtagbar tandställning som kan fixa tänderna på sex till tolv veckor. Pris: cirka 16 000-20 000 kronor.

6. Gluggar mellan tänderna Det här tycker ju de flesta är charmigt, men om gluggen är för stor kan den fyllas genom att tänderna på båda sidor om luckan breddas med skalfasader eller komposit. Pris: cirka 4 000-9 000 kronor.

4. Gnissling och hopbitningGnisslar tänder gör vi oftast i sömnen. Många av oss går också runt och biter ihop så hårt att tänderna slits ner, utan att vi märker det. Orsaken är i båda fallen oftast stress och oro, men det kan också bero på bettproblem eller felställda tänder. Enligt en finsk studie gnisslar eller pressar var fjärde kvinna ihop tänderna mer eller mindre ofta. Behandlingen utgörs av en bettskena som används nattetid för att stabilisera käken och skydda tänderna mot slitage. Nedslitna tänder kan byggas på och jämnas till med porslinskronor eller skalfasader. Pris: från cirka 2 000 kronor.

7. Puts av lättare missfärgningarFör att snabbt få ett vitare leende eller för en uppfräschning av en tidigare tandblekning finns Air flow-metoden. En tandläkare eller tandhygienist putsar dina tänder smärtfritt med en stråle av luft, bikarbonat och vatten. Pris: cirka 600 kronor.

8. Blekning hos tandläkarenDet finns två metoder: stolsblekning, vilket betyder att allt görs på en gång av tandläkaren, samt hemblekning med skena, som är billigare. Vid hemblekning tar tandläkaren ett avtryck av tänderna. Sedan görs en blekskena som du får med dig hem tillsammans med blekmedel. Skenan fylls med medlet och får sitta över natten, eller dygnet runt om du vill att det ska gå snabbare. Det tar upp till två veckor. Pris: cirka 2 500 kronor. Stolsblekning innebär att blekmedlet aktiveras med hjälp av ljus och/eller värme. De två vanligaste metoderna är Zoom (UV-ljus) och Brilliant smile (plasmaljus). Tänderna kan också blekas med laser. Resultat: hållbarhet och eventuella biverkningar skiljer sig inte nämnvärt enligt de studier som gjorts, men viss forskning pekar på att ilningar efteråt är något vanligare vid laserblekning. Pris: cirka 3 000-5 000 kronor.

9. Blekning på egen handRekommenderas varken av tandläkare eller Socialstyrelsen. Det blekande ämnet är oftast karbamidperoxid, där cirka en tredjedel omvandlas till det betydligt starkare blekmedlet väteperoxid. Många hemblekningsmedel innehåller så mycket karbamidperoxid att den slutliga halten väteperoxid hamnar klart över den EU-tillåtna. Vill du ändå testa så kolla först med vänner som har provat. Några av de mest sålda tandblekningspaketen för hemmabruk är Simplesmile, Easewhite och Dentaworks.
Pris: cirka 300- 400 kronor.