Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vill du lära dig att meditera? DV:s Ida B Olsson berättar hur du ska komma i gång. (Spoiler: det är inte ett dugg svårt eller krångligt.)
Vill du lära dig att meditera? DV:s Ida B Olsson berättar hur du ska komma i gång. (Spoiler: det är inte ett dugg svårt eller krångligt.)
Vill du lära dig att meditera? DV:s Ida B Olsson berättar hur du ska komma i gång. (Spoiler: det är inte ett dugg svårt eller krångligt.)
Vill du lära dig att meditera? DV:s Ida B Olsson berättar hur du ska komma i gång. (Spoiler: det är inte ett dugg svårt eller krångligt.) Foto: Isala Gross

DV:s hälsocoach Ida B Olsson lär dig att hitta lugnet med meditation

Många har meditation på sin lista över välgörande saker att lägga till i livet, med en vision om inre frid och mindre stress som följd. Men det kan vara svårt att komma till skott och en del brottas med andningen, sittställningen eller har alltför höga förväntningar. Damernas Världs hälsocoach Ida B Olsson reder ut begreppen och sänker tröskeln.

Att meditera, alltså att sitta i tysthet och bara andas, är en alltmer populär metod för att skapa lugn i kropp och knopp. Det är också ett tusenårigt redskap för att komma i djupare kontakt med sig själv, sin andning och att stilla alla de där tankarna som far runt i huvudet. Regelbunden meditation kan leda till att du blir bättre på att tackla stress och blir mer närvarande i nuet, vilket i sin tur gör det lättare att släppa tankar om dåtid och framtid, och att reducera negativa tankar. Det forskas ständigt på meditationens positiva effekter, och det finns ett flertal olika metoder att använda när man mediterar. Men: att meditera är varken svårt eller krångligt! 

Ida B Olsson, Damernas Världs egen hälsoexpert, menar att det enda du behöver göra för att hitta en rutin som passar just dig är att ge dig själv en liten stund i stillhet varje dag. 

Ida kom i kontakt med meditationen när hon började med yoga. Foto: Isla Gross

Ida, berätta om ditt första möte med meditation!
– Jag började med kundaliniyoga när barnen var små, och där avslutade vi med olika typer av meditationer varje gång. Ibland med ett mantra eller chanting (sång) och ibland i tystnad. Vi fick inte förklarat för oss varför vi gjorde det, och jag tror det kan vara bra ibland. Att inte ha för höga mål eller förväntningar på meditation utan bara låta det hända. 

I dag har Ida hittat till en rutin som passar henne och som innebär att hon ger sig själv en kort stund varje morgon i stillhet. 

– Kalla det meditation eller att bara vara, men det blir en liten stund i stillhet innan jag gör något annat. När jag har något bekymmer eller någon låsning i livet är meditationen det som förlöser problemen och får mig att känna alla känslor. Via meditationen får allt komma upp och ut, och jag får komma till insikt om vad jag bäst behöver och kan ha full tillit till det.

När jag har något bekymmer eller någon låsning i livet är meditationen det som förlöser problemen.

Ibland innefattar hennes morgonmeditation även att sjunga. 

– Jag älskar att komma in i de meditativa ljudvågorna eller röra armarna på ett meditativt sätt för att få ut det i kroppen. Men jag låter aldrig meditationen bli ett tvång. Däremot vet jag ju att jag ”borde” och det kan ta mig till meditationen många gånger. Efteråt tänker jag alltid att jag snart ska göra det igen. Det händer att jag blir arg. Superilsk på hela meditationsjäkeln och vill bara be mig själv och den stunden fara åt pipsvängen. Då tänker jag: ”Aha – det var ilska som ville ut den här gången.”

Ida om varför det bra att meditera

Vilka är fördelarna med meditation? 
– Framför allt att du lär känna dig själv. Du bjuder in möjligheten att lyssna på en röst på insidan som annars störs av dagligt brus, förväntningar, bagage eller fantasier om framtiden. Du kopplas samman med ditt inre jag på ett kärleksfullt sätt. Det är i mellanrummen och i absolut i tystad och lugn som magi sker. Du kan leva ett helt liv utanpå kroppen men det är när du kommer innanför skalet som du på riktigt kan uppleva en ny dimension av livet. 

En stund i lugn och ro, då oro och stress får stå åt sidan. Foto: Isla Gross

Meditation handlar inte om att få tyst på alla tankar man har i huvudet, något som är en vanlig missuppfattning. Det handlar mer om att stilla sig. 

– Vi tänker ju tusentals tankar per dag. Att helt ta bort det för några minuter kräver år av dedikerad meditationsövning. Men det behöver inte vara svart eller vitt. Du kan träna på att tänka färre tankar, att sakta ner hjärnans flimmer lite. Med tiden kommer du känna att du vid korta stunder kan komma in i ett zen-mode och zooma ut för att hitta ett oerhört välbehag. ”State of bliss” är sällsynt men när det väl sker så kan det vara livsförändrande på många vis. Det är det som lockar tycker jag. Att se efter – vad finns där bakom allt surr? Det kan bara du själv, genom stillhet, ta reda på. 

Du kan träna på att tänka färre tankar, att sakta ner hjärnans flimmer lite.

En utmaning som många ställs inför när det gäller meditation är att hitta rätt tillfälle och plats för att sätta sig i stillhet. Bor man trångt, eller med många andra i familjen, kan det vara svårt att hitta en vrå där man kan dra sig tillbaka. Ida uppmanar dig då att tänka lite utanför boxen, annars kanske det blir jakten på den perfekta platsen eller tillfället som hindrar dig från att börja meditera. 

– Du kan meditera i bilen när du har parkerat innan du går in i affären. Eller lås in dig på toaletten. Gå in till sovrummet när barnen somnat och be din partner vänta i soffan fem minuter. Ibland när jag går på promenad i skogen kan jag få känslan av att jag vill vara i stillhet. Då sätter jag mig där det känns härligt och bara andas. Lyssnar och känner in skogen, tystnaden, stillheten... Det funkar alldeles utmärkt vid havet, på stranden eller på fjället. Låt inte något stå i vägen för att du ska kunna njuta av stillheten. 

Hur har meditation påverkat dig? 
– Jag ser saker nu som jag tidigare kanske inte har sett. Jag kan uppleva starka känslor och verkligen vara i nuet. Jag känner mer och jag har ett helt annat tålamod och lugn i dag. Jag kan sortera bland mina känslor när de är sådana jag inte vill behålla. Jag har lärt mig kanalisera bort negativitet och sätta punkt. Jag kan absolut inte bara ”tänka bort” dåliga tankar eller låga energier, jag måste bli kvitt dem. Genom medveten närvaro som jag praktiserar korta stunder i meditationen kan jag nu göra det lite lättare för varje gång. Men det är ju absolut inte så att jag går runt i ”zen-mode ” och är toxiskt positiv hela dagen bara för att jag mediterar. 

– Jag märker också att mitt mentala mindset har stärkts, något jag har nytta av i min träning eller på tävlingar. När kroppen kanske vill ge vika kan jag gå in i den och prata med den på ett stärkande sätt, så jag klarar mer än vad hjärnan ibland vill lura mig att tro. 

Ida om hur man mediterar

Måste man meditera varje dag? 
– Absolut inte. Man måste ingenting. Varje meditationstillfälle ger dig något. Allt är bättre än inget. Undvik krav eller prestation i meditationen, du ska inte forcera det. Du kommer tids nog att känna när och hur du behöver mer eller mindre av det i ditt liv. Att meditera är inte att ta bort tid från annat – det är att förgylla och förstärka tiden. Du kommer få mer klarhet, kreativitet och effektivitet av att ibland pausa för att ladda. Du vet när huvudet bara är en enda gröt och du tror dig vara effektiv, men du startar 28 projekt samtidigt och avslutar inget... Där är meditation en viktig nyckel. Strunt i allt! Bara släpp! Sätt dig med andetaget i några minuter och du ska se att saker och ting ordnar upp sig mycket enklare därefter. 

Varför är det en utmaning att hitta lugn och ro?
– Jag tror att man i sitt hektiska schema med jobb, hushåll, familj, vänner och andra sociala åtaganden hellre prioriterar ett träningspass där man får svettas eller ta i. Den känslan är vad många förknippar med resultat. Det stämmer ju naturligtvis, men jag skulle vilja påstå att meditation kräver mycket mindre ansträngning och det tar ju dessutom inte lika mycket tid i anspråk. Meditation är som en grund till att få bättre resultat i både träning och resten av livet. Du kommer få ut mer av ditt träningspass medan du också får bättre återhämtning, mer ork under passet och mer förståelse för kroppen. 

Ja, du kan meditera var som helst. I sovrummet, i skogen, i garaget, på toaletten... Foto: Isla Gross

Kan det vara så att vi är rädda för tystnaden? 
– Ja, gud ja! Har du testat att vara mer tyst i ett samtal med någon annan, där du bara låter tystnaden vara? Det är superläskigt. Ännu läskigare är det nog att vara tyst med sig själv. Det är ett ständigt tjatter där uppe i skallen och är det inget tjatter så tar vi fram en mobil och scrollar oss fram till tankar och intryck. Hela tiden matas hjärnan med intryck, tankar och känslor. Det är inte konstigt att man ibland blir trött eller har kort stubin. Det är som att en musikspelare står på hög volym under dygnets alla vakna timmar och ingen sänker. Meditation, tystnad, andning… Det är ovant men så magiskt! 

Måste man sitta i skräddarställning på golvet i en timme för att lyckas med meditation?
– Det går att sitta hursomhelst. Dock ska man helst undvika att ligga ner för det är så lätt att somna då. Men du kan sitta på knäna, på en kudde, på en stol, benen framåt eller hur du vill, så länge du hittar en bekväm sittställning. Det finns även olika meditationsstolar som är väldigt bra. Jag tycker personligen om att ha något över axlarna som en trygg mantel att boa in mig i.  

Ida om när du ska meditera – och hur du får in en rutin

När på dagen ska man meditera? 
– När det passar dig. Det finns ingen regel eller något facit, oavsett vad du har hört eller läst tidigare. Låt det finnas med dig och bjud in dig själv till meditation varsomhelst och närsomhelst! 

Hur skapar man en hållbar rutin?
– Genom att vara snäll mot sig själv. Sätt en låg ribba så att du kommer att vilja göra det igen. Starta utan krav och förväntningar, bara låt det bli som det blir. Men kanske kan du lova dig själv några veckor där du testar, säg två gånger i veckan? Tre minuter varje gång och utvärdera efter fyra veckor. Skriv gärna ner några få rader efter varje vecka så att du kan följa utvecklingen. För din egen skull. Har du märkt någon skillnad på ditt humör, din sömn och så vidare? 

Sätt en låg ribba så att du kommer att vilja göra det igen. Starta utan krav och förväntningar.

Man måste inte ha någon särskild ritual i samband med att man sätter sig i stillhet, men det kan vara mysigt och även fungera som ett sätt att förbereda sig inför meditationen. Idas ritual är utan krångel och tar minimalt med tid. 

– Jag tycker mycket om att ha min palo santo (ett trä som man bränner och som avger en doft, reds anm.) eller vit salvia för att komma in i doftförnimmelsen om att koppla av. Jag dricker gärna varmt te innan för att värma upp kroppen från insidan och gör helst en kort yogasekvens för att skaka av mig energi innan jag kopplar ner och totalt zoomar ut. Jag använder mig gärna av en lugnande pranayama (en andningsteknik – reds anm.) för att sedan under själva meditationen ha lättare att hitta till ett fritt flödande andetag.  

Ida ger dig sina bästa tips för att du ska komma i gång med meditationen. Foto: Isla Gross

 

Idas 10 bästa tips för dig som vill prova på meditation

1. Skapa en plats där du inte kan bli störd. (Det kan innebära toalettgolvet med låst dörr.)

2. Sätt dig bekvämt så som du vill, exempelvis på en stol. 

3. Slut ögonen eller titta på ett brinnande ljus. 

4. Sätt en timer på två minuter.

5. Andas in och räkna till fyra, håll andan i fyra sekunder, andas sen ut och räkna till fyra, och håll sen andan i fyra sekunder efter utandningen. Fortsätt så. Rikta ditt fokus till andetaget. Räkna i början men försök sedan släppa räkningen och bara känn in andetaget.

6. Så fort hjärnan tänker på något annat: tänk klart och sätt en punkt. Rikta tillbaka ditt fokus till andetaget. 

7. Det kommer att vara svårt att inte tänka på något, så döm inte dig själv för det, utan för bara mjukt tillbaka fokuset på andetaget in. 

Testa också om du vill

8. Yoga lite innan. Eller bara stretcha ut lite känslor och tankar innan du startar. Så du inte går från 100 till 0. 

9. Om du absolut inte får till fokuset kan du testa ett mantra. Exempelvis: säg tyst eller högt ett ord eller en mening som gör dig lugn och fokuserad. Något du vill så som ett frö inuti dig, som ”Jag är kärlek. Kärlek är jag”, eller något annat som känns bra för dig. 

10. Prova en så kallad chanting. Då sätter du på musik som du sjunger med till. Det är ofta ett meditativt läte och du upprepar samma mening eller meningar som försätter dig i ett inre fokus. 

LÄS OCKSÅ Mys med hemma-spa – vi guidar till produkterna som ger rofylldhet och lugn 

LÄS OCKSÅ DV:s träningsexpert Ida B Olsson om terränglöpning – träningen som ger dubbel effekt