Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ida B Olsson, Damernas Världs egen hälsocoach, vet hur du ska tackla höstdeppet.Ida B Olsson, Damernas Världs egen hälsocoach, vet hur du ska tackla höstdeppet.Ida B Olsson, Damernas Världs egen hälsocoach, vet hur du ska tackla höstdeppet.
1 AV 2
Ida B Olsson, Damernas Världs egen hälsocoach, vet hur du ska tackla höstdeppet.
Foto: HANNA SKOOG / Hanna Skoog
2 AV 2
Foto: Hanna Skoog / Hanna Skoog

DV:s hälsocoach: Så hanterar du höstdeppigheten

När hösten kommer lever vissa av oss upp och njuter av varje andetag i den krispiga luften. Och så finns det de som tycker att livet känns tungt och som bara längtar tillbaka till sommaren och semestern. Ida B Olsson, Damernas Världs egen hälsocoach, vet hur du ska tackla höstdeppet. 

Efter semestern, när vardagslunken är tillbaka, är det inte ovanligt att man tappar livsgnistan en smula. Man har haft en underbar sommar, hängt med vänner och familj, fått njuta av ledighet och bara fått vara. Sen kommer verkligheten med jobb och vardagsrutiner, och borta är den där magiska känslan. 

– Livet går upp och så går det ned ibland och det är fullkomligt normalt. Vi kan inte vara uppe på toppen hela tiden, men vi kan lära oss att tackla dipparna bättre, säger Ida B Olsson, DV:s kloka hälsocoach. 

Damernas Världs hälsocoach ger råd till dig som upplever att hösten känns tung.Damernas Världs hälsocoach ger råd till dig som upplever att hösten känns tung.Damernas Världs hälsocoach ger råd till dig som upplever att hösten känns tung.
Damernas Världs hälsocoach ger råd till dig som upplever att hösten känns tung. Foto: HANNA SKOOG / Hanna Skoog

Hon pratar om ”efter semester-dippen”, eftersvallet av all lycka och njutning som du skapat under sommaren. Något som du dessutom byggt upp mycket förväntan inför.

– Du har säkert laddat och längtat efter allt det mysiga du ska göra på sommaren, och kanske är det i den där förväntansfulla tiden innan som du har mått allra bäst? Därför är det inte konstigt om det känns extra tungt när hösten kommer, när du kanske känner att ”nu får jag inte ha det gott längre”, säger Ida. 

Det är inte ovanligt att man då upptäcker att man vill skilja sig, andra vill säga upp sig från sina jobb medan några kommer på att de ska söka till högskolan.

En vanlig reaktion man kan få på hösten är att börja ifrågasätta livet man har och även vilja fly från sina känslor. 

– Det är inte ovanligt att man då upptäcker att man vill skilja sig, andra vill säga upp sig från sina jobb medan några kommer på att de ska söka till högskolan, säger Ida.

Den känslan av frustration eller av att inte vara nöjd med livet är du inte ensam om, även om det kan tyckas som om alla andra runt omkring dig är superlyckliga. 

– Livet är dynamiskt, och cykliskt – det går runt och så går det upp och ned. Vi kan inte bara ha det roligt, då tappar livet sin poäng. Med nedgångarna lär vi oss alltid något som vi behöver. Och vi lär oss att stunderna när det känns tungt också går över. 

Ida menar att många av oss har svårt att tillåta oss att verkligen känna alla känslor som kommer på hösten. Att tillåta sig att känna sig ledsen eller nere utan att försöka förändra känslan. 

– Det är bra att kunna lyssna inåt och känna in och bara låta känslorna komma, vi behöver inte ”gaska upp oss” hela tiden. Om man har en liten höstdepp, så är det helt ok att bara låta det komma. 

Om du trycker bort känslorna finns det i stället en risk att du blir kvävd av dem.

Ida föreslår att man bestämmer sig för att ge sig själv tid att få lov att vara deppad ett tag, men att man också kan sätta en tidsfrist, så att man inte fastnar i känslorna.  

– Fråga dig själv: ”När är det rimligt att jag har ältat klart?”. Stressa inte fram något, utan bara låt det vara som det är. Sätt upp en mental deadline, till exempel: ”Jag ger mig själv den här veckan.”

Att skuffa undan känslorna för andras skull kan vara att göra sig själv en otjänst, liksom att slå ned på sig själv för att man inte är på topp. 

 – Om de ledsna känslorna kommer, så omfamna dem. Du vet ju innerst inne att de är övergående. Om du trycker bort känslorna finns det i stället en risk att du blir kvävd av dem. 

Men det gäller att sedan ta av sig offerkoftan, för annars kanske du fastnar i den.

– Och det gynnar varken dig själv eller din omgivning. Så ge dig själv chansen att få vara i ledsna känslor, för att sen låta dem lösgöra sig och släppa taget och makten över dig. 

”Vi kan inte bara ha det roligt, då tappar livet sin poäng. Med nedgångarna lär vi oss alltid något som vi behöver”, säger DV:s bloggare Ida B Olsson.”Vi kan inte bara ha det roligt, då tappar livet sin poäng. Med nedgångarna lär vi oss alltid något som vi behöver”, säger DV:s bloggare Ida B Olsson.”Vi kan inte bara ha det roligt, då tappar livet sin poäng. Med nedgångarna lär vi oss alltid något som vi behöver”, säger DV:s bloggare Ida B Olsson.
”Vi kan inte bara ha det roligt, då tappar livet sin poäng. Med nedgångarna lär vi oss alltid något som vi behöver”, säger DV:s bloggare Ida B Olsson. Foto: Hanna Skoog / Hanna Skoog

Idas tips för att klara höstdeppigheten

Omfamna läget

– Gå ut i skogen och skrik om du vill, då kommer du kanske att märka att du känner dig bättre i halsen efter det. Vi samlar ofta på oss känslor som kan fastna fysiskt i kroppen, och det är så skönt att gå ut och skrika när man är frustrerad eller förbannad. Giftet ska ut!

Undvik förhastade beslut

– Det kan vara lockande att säga upp sig eller skilja sig, men gör inget drastiskt och fatta inga förhastade beslut. Jag vet att man vill fly, men låt det landa först, ta det lugnt. Invänta vad som händer när känslorna lagt sig.

Dämpa kraven 

– Sätt inte upp ett strikt kostprogram eller ett intensivt träningsprogram om du känner dig nere. Det är inte rätt medicin. Om viljan saknas kommer du bara börja döma dig själv för att det inte går bra. Vänta in den rätta känslan i stället. Det är vanligt att man vill fly känslorna genom att träna ännu hårdare, men det kan ge ett onödigt stresspåslag i kroppen. Att vilja gå in i prestation är en vanlig reaktion, men släpp det.

Ta det lugnt

– Landa in i att du är tillbaka från semestern och smyg i gång förändringarna som krävs. Gå inte all in på alla delar av jobbet och dra inte i gång en massa nya projekt. Det är inte nu du ska lära dig meditera – då blir det en press. Gör det inte så komplicerat. Behöver du en extra powernap, unna dig det. Säg nej till sociala tillställningar om du inte orkar. Ta små steg, det är så du bygger en långsiktig och hållbar hälsa. Vi kan inte förändra oss över natt. 

Tillåt alla känslor

– Det är en tanke, det är en känsla – men det är inte du. Dina känslor definierar inte dig. Tänk dig att du nästan distanserar dig själv från dina känslor. På så sätt slipper du dömande mot dig själv.

Prata med någon

– Ibland behöver det bara få komma ut. Någon annan kan vara den som lyssnar medan du bara får det ur dig. Tro mig, du är inte ensam om att känna dig nere ibland. Känner du att spiralen gräver sig djupare efter några veckor kan du först se över dina rutiner, och sen bör du kanske prata med någon professionell som kan hjälpa dig.

LÄS OCKSÅ DV:s Ida B Olsson: ”Träna i synk med dina hormoner – och må bättre hela månaden”

LÄS OCKSÅ Här hittar Idas inspirerande blogg om allt som rör träning och inre och yttre hälsa på damernasvarld.se