DV:s hälsoinspiratör Ida B Olsson: ”Maten som håller mig stark, lycklig och frisk”
Att det vi äter spelar roll för hur vi mår känner vi till, men alla sätter inte likhetstecken mellan nyttig mat och njutning. Damernas Världs hälso– och träningsexpert Ida B Olsson delar gärna med sig av sin matkärlek och sina tankar kring kost för livet.
Dieter, fasta, veganskt, proteinrikt, glutenfritt – i dag är matpreferenserna väldigt olika och anledningarna till varför man lägger om sin kost är lika många. Oavsett behöver kroppen och knoppen mat för att orka. Men vi behöver tänka över kvaliteten på det vi äter, menar Ida B Olsson, hälsoinspiratör och träningsexpert i Damernas Värld.



Här hittar du Idas inspirerande blogg om träning och hälsa
– Vi har så himla stor tillgång på mat i dag, och ändå äter vi sämre än någonsin och alldeles för mycket, samtidigt som vi rör oss för lite, säger Ida.
Hon menar att det största problemet är att vi inte tar oss tid att laga mat från grunden. Den snabba, processade maten med mycket tillsatt socker och transfetter är grunden till att allt fler svenskar blir sjuka och överviktiga, menar hon.
– Vi jagar quick fixes, vi stressar och köper färdigmat. Sen jagar vi fettfritt eller mat utan kolhydrater, när det vi i stället behöver är ren mat lagad från grunden. Med färska råvaror, mycket grönsaker, baljväxter och ingredienser som är näringstäta.
Experimentera med råvaror
Ida uppmuntrar alla att våga experimentera mer med råvaror för att hitta nya favoriter och fundera över hur just du gillar dem bäst.



– När jag skulle lära barnen att äta broccoli lade jag på en klick smör när de hade kokat klart och vips så älskade de broccoli! När jag ska äta grönkål, som kan vara lite torrt, hackar jag den i mindre bitar, masserar den i ljummet vatten och ångkokar den. Sen lägger jag dem på en plåt i ugnen eller mixar i en soppa. Ett annat tips är sötpotatis i ugn som du skär i tunna skivor, lägger på en plåt med lite kardemumma på toppen – det smakar hundra gånger bättre än friterade pommes. Lek med maten!
Ät sånt som är rent och bra för dig, men ibland är en tugga av ren njutning också livsbejakande.
När vi äter näringsrik mat utan en massa tillsatser blir kroppen glad och orkar mer, och bra mat kan i bästa fall till och med bidra till att förlänga livet. Men det är samtidigt viktigt med balans, påpekar Ida.
– Ät sånt som är rent och bra för dig, men ibland är en tugga av ren njutning också livsbejakande. När du gör medvetna val kan du bättre njuta av ”bus-maten”, sånt som får gommen att slå volter. När du väljer att äta de sakerna bara ibland kommer du också uppskatta det mer, menar Ida och understryker:
– Låt inte mat bli en hälsohets. När kosthållningen inte kommer från en genuin plats i hjärtat kommer det inte hålla över tid. Laga, ät och njut för att du ska må så bra du bara kan.
Äter för att orka träna
Hennes egen devis är att hon äter mat för att hon ska orka träna. Ganska många tänker tvärtom – de tränar hårt för att de sen ska kunna ”få äta”.
Jag fyller på med bra mat för att kroppen ska orka träna och för att jag vill hålla mig frisk.
– Jag äter inte på något speciellt sätt för att jag ska hålla en särskild vikt. Det handlar enbart om att jag fyller på mig själv med bra mat för att kroppen ska orka träna och för att jag vill hålla mig frisk, och sen fyller jag på med mat igen efter träningen.
Ida utesluter inget i sin kost förutom rött kött som hon inte har ätit på många år. För några år sedan la hon till kyckling och kalkon på tallriken, och noterar att hon sedan dess har hållit sig skadefri.



– Jag har aldrig gillat kött men inser att min kropp behöver det för att jag ska orka träna. Och vi har alla olika behov, så det gäller att testa sig fram. Jag gillar till exempel inte godis, men unnar mig gärna en bulle eller en glass ibland.
Vägen till framgång = planering
Ida menar att vi behöver prioritera att laga egen mat och också att planera matveckan. Det är nämligen när vi saknar en plan som vi lätt tar genvägar och köper något som kroppen inte alls behöver.
Det viktigaste för mig är att jag älskar mat.
– Jag brukar göra storkok med råris, till exempel, som jag har som grund i flera dagar. Sen lägger jag enkelt till fisk, färgstarka grönsaker och annat som går fort att fixa. När man vet vad man ska äta kan man undvika att hamna i en dipp och välja något som är betydligt sämre för kroppen och hjärnan.
– Men det viktigaste för mig är att jag älskar mat, och framför allt näringsrik mat som gör mig stark, lycklig och håller mig frisk.



Idas 10 bästa mattips
1. Ta inte bort – lägg till
”Om du vill ändra din kost till att bli mer näringstät, ta inte bort något av det du äter i dag, utan lägg i stället till. Addera till exempel en liten grönsallad som förrätt till middagen, eller ett kokt ägg till frukostflingorna. Gör en matförändring som känns lustfylld och hållbar, undvik förbud. De brukar sällan hålla.”
2. Var snäll mot tarmen
”Tarmen är superviktig för vårt immunförsvar, så att ge den näring innebär att vi är bättre rustade för att hålla oss friska. Om du exempelvis är sjuk och bara längtar efter choklad, ska du egentligen tänka tvärtom - hur kan jag bäst stötta immunförsvaret med bra näring?”



3. Gör måltiden kreativ
”Låt ett mål om dagen bli familjens kreativa stund tillsammans. Bjud in barnen att hacka grönsaker, en dukar bordet, en annan rör i kastrullerna. Sätt på en mysig spellista i bakgrunden, ta fram finservetter och glas på fot att dricka vatten i. Bra mat med guldkant gör det hela till en härlig upplevelse i stället för ren bukfylla.”
4. En varm måltid per dag
”Minst ett av mina mål är varmt. Varm mat är bra för matsmältningssystemet, och bra för kroppen för att bättre kunna ta upp näringsämnen. Varma drycker är också bra för att sätta fart på tarmen. Inte bara kaffe, dock.”
När du tuggar maten ordentligt hjälper du matsmältningen på traven.
5. Ät inte vid datorn
”Hjärnan fattar inte att du äter om du håller på med annat framför datorn samtidigt. Se till att avsätta en stund där du kan äta och fokusera på maten och ge dig tid att tugga ordentligt. Mindful eating i tystnad är härligt, testa gärna det.”
6. Tugga maten ordentligt
”När du tuggar maten ordentligt hjälper du matsmältningen på traven. Dessutom är det bra för tänderna att tugga, gärna på råkost. Att tugga maten ordentligt gör också att du kan känna smakerna tydligare. Maten blir så mycket godare!”
7. Ät tills du blir mätt
”Mat är en självklar del av livet och relationen till mat behöver inte vara komplicerad. Jag äter alltid tills jag blir mätt, men inte så proppmätt att jag inte kan resa mig upp. Äter man en balanserad kost med protein, rätt fett och kolhydrater får hjärnan det bränsle den behöver.”



8. Satsa på färgstark mat
”Mat som är beige och brun brukar inte vara den mest näringstäta. Tänk på att bjuda in mycket färg till dina tallrikar och färgen hittar du oftast i grönsaksdisken.”
9. Välj en färg per vecka
”Om du saknar inspiration för att bjuda in mer grönsaker i matlagningen, välj ut en färg och laga mat som har den färgen. Så om du en vecka har färgtema orange, så kan du testa exempelvis sötpotatis, curry eller pumpa. Nästa vecka testar du grönt.”
Kolla bland rotsakerna, där finns det mycket billiga råvaror som är spännande att testa.
10. Nyttigt behöver inte vara dyrt
”Det är en myt att nyttig mat är dyr. Kolla bland rotsakerna, som man ofta bara går förbi. Där finns det mycket billiga råvaror som är spännande att testa. Bönor och linser är också bra råvaror som inte kostar skjortan.”
Idas gröna smoothiebowl



Sugen på en riktig vitaminbomb? Här är Idas recept på en smarrig smoothiebowl!
Från frysen:
2 dl spenat
2 dl grönkål
2 dl mango
Från köksskåpet:
1 msk veganskt proteinpulver med vaniljsmak
1 dl osötad äpplejuice
1 dl växtbaserad yoghurt
2 stjälkar selleri
1/2 pressad citron
Färsk mynta om du har
Mixa allt i en kraftig blender. Toppa med exempelvis bär som innehåller antioxidanter och ger en naturligt söt smak, egengjord granola eller annan osötad granola, kokos, banan eller kakaonibs.



LÄS OCKSÅ Ida B Olsson om träningen som gör dig starkare, friskare och piggare
LÄS OCKSÅ Annika Jankell berättar om sin skönhetsrutin: ”Ålder är inte en identitet”