Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Olsson

DV:s träningsproffs Ida om varför hon älskar nya trendsporten swimrun

Om du tycker om att motionera i naturen, älskar att simma och springa och dessutom vill ha med en kompis när du gör det, då kan swimrun vara något för dig. Damernas Världs träningsexpert Ida B Olsson förklarar sin kärlek till den blöta sporten tillsammans med sin bästa swimrun-kompis Helen Wikmar. 

Det började med ett vad för 20 år sedan. Ett gäng killar satt på en pub i Stockholm och slog vad om vilka som kunde ta sig från Utö till Sandhamn i Stockholms skärgård, enbart genom att simma och springa mellan öarna. Fågelvägen är det en distans på cirka 5,5 mil. Vadet genomfördes och då föddes sporten swimrun. 

Ida B Olsson och kompisen Helen Wikmar. Foto: Daniel Olsson

– Sedan dess har sporten förfinats och utvecklats och framför allt vuxit. Från att ha varit en sport för en liten klick, främst killar, så utövas den nu av alla åldrar och många tjejer har också hittat till swimrun, berättar Helen Wikmar

Hon mötte sporten 2016, när hon såg några kompisar springa på stranden, och blev snabbt biten. Det var äventyret som lockade för Helen, att bara kunna ta sig ut i skärgården, hoppa i havet och simma till en ö, sedan springa över den ön, hoppa i vattnet igen och simma vidare till nästa ö. Från att först ha haft swimrun som hobby började hon sedan tävla professionellt och i dag arbetar hon med swimrun på heltid. 

Det är kul med swimrun! Foto: Daniel Olsson

– Det är ett lekfullt sätt att utforska naturen och väldigt lättillgängligt, det är inte så krångligt eller strukturerat. Sedan är man ju ett team om två när man tävlar och tränar och det är otroligt roligt att dela upplevelsen med någon, förutom att det också känns tryggare, säger Helen. 

Simning + löpning = swimrun

Det var Helen som övertygade Ida att testa swimrun för några år sedan, och utan att ha provat på sporten innan deltog Ida i en tävling tillsammans med Helen. 

– Jag hade en vecka på mig att bestämma mig och var så nervös att jag höll på att kissa på mig. Jag hade aldrig simmat långt i öppet hav tidigare. Men Helen coachade mig så himla bra, sa hela tiden vad jag skulle göra när det var dags för simningen, hjälpte mig att navigera i vattnet och stöttade under löpningen. Det var helt otroligt.  

Jag hade en vecka på mig att bestämma mig och var så nervös att jag höll på att kissa på mig.

Swimrun är alltså en sport där man varvar löpning med simning, och när man tävlar ska man ta sig runt olika banor. En bana kan innehålla 2 kilometer löpning, 500 meter simning följt av 3 kilometer löpning, följt av 700 meter simning och så vidare. En del lopp är kortare, vissa i svårare terräng, andra på asfalt. Man tävlar i par, och är länkade genom en lina som får vara högst 10 meter lång. Dels för säkerhetens skull men också för att man ska kunna stötta varandra. 

Redskap som hjälper

De senaste åren har utrustningen för dem som utövar swimrun utvecklats så att sporten har blivit mer tillgänglig, även för dem som inte är några supersimmare. Bland annat använder man ett par viktiga hjälpmedel för att underlätta under simningen. 

 – Ett hjälpmedel heter dolme, och är som ett flytverktyg som du har mellan benen när du är i vattnet. Dolmen gör att du flyter och slipper använda benen, förklarar Helen. 

Ida B Olsson med sina paddlar. (Nej, det är inte fusk med hjälpmedel!) Foto: Daniel Olsson

 På händerna har man dessutom två paddlar som gör att simningen blir ännu lättare. 

– Man flyger fram när man crawlar, det enda man behöver göra är att veva med armarna, och samtidigt kan man vila benen. Det är verkligen kul att använda sig av verktyg som höjer prestationen så mycket, säger Ida. 

Det bästa med swimrun är att man är i symbios med naturen.

När simningen är klar fäster man dolmen på ryggen och springer i väg med paddlarna kvar på händerna. Och jo, man har trailskorna på sig hela tiden. När det är kallare ute använder man en våtdräkt, men den är inte som en vanlig våtdräkt utan mycket lättare samt kort i ärmar och ben så att det blir smidigt att springa. 

– Jag älskar våtdräkten, jag känner mig som Catwoman i den. Mitt självförtroende får en sådan boost när jag får på mig våtdräkten, jag går liksom in i swimrun-läge, säger Ida. 

 

Utgå från dina förutsättningar

Man behöver inte vara proffs på att crawla, utan kan köra bröstsim om man vill, och det finns heller inga regler för hur snabbt man ska springa. Man gör det helt och hållet efter sina egna förutsättningar. 

– Det bästa med swimrun är äventyret och att få att vara ett med naturen, ett med havet. Att man är som i symbios med naturen, ­säger Ida.  

På väg ut i havet för en swimrun-tävling. Foto: Daniel Olsson

Helen uppskattar också teamkänslan man får av sporten. Att man hjälps åt och drar varandra i loppen, uppför sega backar eller om någon är trött under simningen kan den personen ligga och flyta bakom sin kompis.  

– Jag hade inte velat träna eller tävla själv i swimrun, och när man börjar tycker jag att att man ska vara två och två. Det blir ju som ett äventyr som man delar och som ger fantastiska minnen. Jag har fått några av mina allra bästa upplevelser i livet under swimrun-lopp med vänner och familj.  

Skapa din egen swimrun-bana i sommar

Man behöver inte delta i tävlingar, utan kan enbart träna swimrun i en egen bana som man skapar själv. Man behöver bara tillgång till havet, eller en sjö, och möjlighet att springa en runda i närheten. 

Glada och nöjda efter simningen. Foto: Daniel Olsson

– Det är perfekt att testa swimrun i sommar. Då behöver man inte våtdräkt, utan kan köra med dolme och paddlar, bara. Man kan simma mellan två bryggor till exempel, och sedan springa en runda på en halv kilometer, och sedan tillbaka till vattnet. Kör ett par tre varv och smaka på det. Det behöver inte vara krångligare än så, säger Ida. 

Och har man ingen partner men är sugen på att testa kan man kolla om det finns lokala grupper på Facebook som ordnar olika banor eller lopp. 

 

6 saker du behöver för swimrun

Skor Förslagsvis lättare trailskor som tål vatten bra.  

Våtdräkt Välj en som är utformad för swimrun, annars blir den för tung.  

Dolme Ett flytverktyg som fästs mellan benen och som underlättar simningen.  

Paddlar Att fästa på ­händerna för att förenkla simningen.  

Badmössa Bra för att hålla ordning på håret, men också för att slippa kylan. 

Simglasögon Behövs om man ska crawla.  

Här hittar du Idas inspirerande blogg om träning och inre och yttre hälsa 

 

LÄS OCKSÅ Träning som håller över tid: experten tipsar 

LÄS OCKSÅ DV:s hälsocoach Ida B Olsson lär dig hitta lugnet med meditation