Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elaine Eksvärd: "Lär dig att ta avvisanden med en klackspark"

Raggandet på krogen lärde Elaine Eksvärd att ta ett nej. Det betyder inte att du är dålig, bara att ni inte passar för varandra just nu. Lär dig att ta avvisanden med en klackspark och gå vidare!

Året var 2005, platsen East och musiken r’n’b och hiphop. Jag stod och diggade med min kompis Camilla som också var en brunstig singel på span. Vi var den perfekta singelduon, orädda och effektiva. Vi stod med ryggarna mot varandra som två roterande detektiver. För att inte se alltför suspekta ut så stod vi mot varandra ibland bara för att titta in i singeldjungeln över varandras axlar. Robyns Who’s that girl pumpade ut ur högtalarna. Jädrar vad coola vi kände oss. Vi gjorde juckrörelser och ringlade oss till musiken. Det kanske såg ut som en dans, men det var dansen huggormen gör innan hen går till attack.

– Ser du nåt? frågade Camilla och tog en sipp ur sitt martiniglas.

– Nej, inte än.

– Ok, då roterar vi, sa Camilla millitäriskt.

Rotation. Fokusera. Där är han, mitt första byte.

– Hur kunde du missa honom? frågade jag Camilla och dansade häftigare.

– Vem då? frågade Camilla och dansade häftigare hon med.

– Jag berättar sen.

Var kom den här självsäkerheten ifrån? Var vi snyggast i baren? Nej, vi hade bara botat våra rädslor för att få ett nej.

Vi hade betraktat män som fått nej efter nej, men ändå haft kvar ett leende på läpparna resten av kvällen. Hemligheten? En av männen berättade: ”Se det inte som ett nej. Se det som att den du raggade på kom på det du ändå skulle ha kommit på senare – att ni inte passar ihop.” Till slut tänkte jag likadant: Att det finns någon för mig och när snubbarna jag raggar på säger nej så betyder det helt enkelt ’Nej tyvärr, det är inte mig du letar efter’. Då kan jag leta vidare.

Det var konsten att göra om nej till en klackspark. Men ibland brottade jag ned någons nej och tänkte ”ge mig fem minuter och du kommer att tycka att jag är oemotståndlig”. Hunkarna undrade nog då och då hur denna överviktiga – som jag var då – brud med illasittande kläder vågade sig fram. Men motsvarande män vågade ju, så då skulle även jag. Många gånger gick det vägen, andra inte.

Poängen är att livet blir så tråkigt om man inte vågar för att man spelar upp ett avvisande i huvudet. Gör du det har du skapat ett förlorarscenario som aldrig har tagit plats. Vansinne! Om du ska förlora så ska du göra det för att du har försökt, inte för att du inte vågade försöka. Det är samma sak i alla situationer, som att söka ett jobb. Ibland vet arbetsgivaren svaret innan du vet det, ibland ska man fråga om feedback, ibland ska man lägga på fem extra minuters övertalning – och ibland ska du rycka på axlarna och tänka ”Next!”.

Jag närmade mig hunken som Camilla hade missat, rättade till min partyskjorta och tittade på honom med förförisk blick. Han kollade efter diverse fotomodelliknande varelser som gick förbi. Sen gav han mig en ”Nä-men-vad-gör-lilla-du här-blick”. Han inväntade min öppningsfras.

– Jädrar vilken attraktionskraft du har som drog hit mig!

Både han och jag började skratta över min löjliga raggningsfras och diskuterade diverse andra dåliga raggningsrepliker man har stött på genom åren. Vi utbytte ett gäng skratt och sedan gick jag tillbaka och ryggade Camilla.

– Hur blir det? frågade hon.

– Next!

– Bra, rotera!

– Uppfattat!

Vi roterade, musiken var igång och luftjuckningarna var på plats igen. Stämningen intakt för att vi har lärt oss att ta nej med en klackspark.

Gör det du med.

Krönikan publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 3 2016. Vill du vara säker på att inte missa fler liknande tester kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.