Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elaine Ekswärd: "Sträck på dig och var stolt över allt du har åstadkommit"

Vår krönikör Elaine Ekswärd är trött på minglande framgångsivrare som vänder näsan dit kändisar står.

Det finns en kvinna som var ett socialt geni en gång i tiden. Hon var minglarnas mästare och expert på att få folk att känna sig speciella. Hon hade en silkeslen men också trovärdig ton, pondus men också ödmjukhet. Folk fick upp ögonen för henne och hjälpte henne gladeligen upp i karriärtrappan. Vilka möjligheter! Det enda problemet var att för varje steg hon tog så förändrades hennes attityd gentemot dem som hon nu tyckte var under henne. Nu har hon klättrat ytterligare och står på det hon skulle kalla nära toppen av pyramiden. Jag ser inte så mycket av henne nuförtiden för hennes näsa är mestadels i vädret och blickar glatt mot dem som är högre upp på toppen – dit hon strävar.

Jag förundras så av dessa människor som blir radikalt personlighetsförändrade beroende på vem de pratar med. Den där kollegan som kan ha full uppmärksamhet på det du säger tills chefen kommer in, då förvandlas du plötsligt till luft. Det kan vara ett mingel då folk inte har en aning om vem du är och behandlar dig som en nobody tills de förstår att du är ”somebody”. Ibland går jag på röda mattan, där allas status mäts av hur kända de är. På en sådan fest kan man berätta om något och få all uppmärksamhet tills Patrik Sjöberg kliver in och i nästa blinkning är den där en gång entusiastiska lyssnaren som bortblåst och dreglar nu över en betydligt mer känd varelse. Känner du igen fenomenet? Vissa kallar det strategi. Jag kallar det för att vara selektiv i sin vänlighet och brist på social kompetens. Och man ser dessa beteendemönster tidigt.

Jag var rätt populär under lågstadiet. Tog plats, skojade med mina kompisar och stod upp för dem som blev retade. Under mellanstadiet fanns det de som tyckte att jag var för stark och under tre års tid var jag mobbad. Så kom högstadiet, puberteten och förändringar. Jag fick modellförfrågningar och popularitet. Hade livet varit en pyramid så kan jag säga att jag har sett det från alla höjder. Jag har sett hur vissa förändrats när jag har klättrat upp och när jag har trillat ned. Det har gjort mig ödmjuk i mitt avancemang oavsett vad det gäller.

Retorikens fader Aristoteles var inte ute och cyklade när han sa att det är tre känslor som behöver väckas för att folk ska vilja lyssna på dig: välvilja, nyfikenhet och trovärdighet. Det räcker med andra ord inte med trovärdighet om du är dum. Du kan vara kompetent och framgångsrik, ha ett flott efternamn och till och med vara en stjärna. Men brister du i din sociala kompetens och är selektiv med din vänlighet så halkar du snart ned från din inbillade pyramid.

Den en gång socialt begåvade kvinna, vars enda kroppsdel vi kan se är hennes näsa, låter all kritik rinna av henne med ursäkten: ”Det är ensamt på toppen.” Och det är det, om du inbillar dig att det finns en topp. Men livet är inte en pyramid, det är en fotbollsplan – du vet aldrig vem du möter härnäst och alla positioner är lika mycket värda. Sträck på dig och var stolt över allt du har åstadkommit, men låt aldrig människor utgöra det som du står på. !

Elaine Eksvärd

Gör: Retoriker och författare.

Ålder: 34 år.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: som krönikör i Damernas Värld.

Foto: Fredrik Skogkvist

Krönikan publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 8 2105. Vill du vara säker på att inte missa fler krönikor kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.

Vill du läsa fler liknande krönikor, Gilla Damernas Värld på Facebook!

Du vill kanske även läsa:

Elaine Eksvärd om jämförelsehetsen: Nu får det fan vara nog

Katarina Wennstam: ”När är jag som snyggast. Är den tiden förbi, eller är den nu?”