Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: LizMinkertJohnson

Enkla knepet som får din amaryllis att hålla sig vacker längre

Nu är det slut på slokande stjälkar och ledsna blommor. Med det här enkla knepet håller din amaryllis sig vacker än till påska (nästan i alla fall).

Amaryllis är en av de vackraste och mest omtyckta blommorna att ha i vas under julen. Den enda nackdelen är att amaryllis som har knipsats av från sin lök lätt vissnar snabbt. Anledningen till det är egentligen ganska enkel. Den långa ihåliga stjälken har svårt att dra upp vatten om den är fylld med luft. Men detta går att råda bot på!

Foto: PhotosbyShirley

Så gör du för att hålla din amaryllis vacker i vasen:

Om du köper din amaryllis med lök: Tänk på när amaryllislöken är ny är att inte låta den stå för varmt och att du inte ger för mycket vatten.

När amaryllisen skurits loss från löken: För att underlätta för stjälken att ta upp vatten: Stick ett hål med en nål längst upp i stjälken precis under blomman. Sätt sedan blomman i vatten i några timmar så att den får suga i sig ordentligt. Sedan kan den arrangeras i olika vaser och uppsättningar.

För att testa om luften är borta från stjälken kan du försöka lyssna efter ett litet pip. När vattnet dras upp och luften slipper ut ur hålet kan en bunt amaryllis pipa ungefär som när man lägger ägg i hett vatten.

Om du vill flytta blomman från en vas till en annan kan du sätta fingret över stjälkens naturliga öppning längst ner så att inte vattnet rinner ut.

För att underlätta för stjälken att ta upp vatten: Stick ett hål med en nål längst upp i stjälken precis under blomman. Sätt sedan blomman i vatten i några timmar så att den får suga i sig ordentligt. Sedan kan den arrangeras i olika vaser och uppsättningar.

För att testa om luften är borta från stjälken kan du försöka lyssna efter ett litet pip. När vattnet dras upp och luften slipper ut ur hålet kan en bunt med amaryllis pipa ungefär som när man lägger ägg i hett vatten.

Om du vill flytta blomman från en vas till en annan kan du sätta fingret över öppningen i stjälken längst ner så att inte vattnet rinner ut.

Den här artikeln om skötsel av amaryllis publicerades först på vår systersajt Sköna hem.