Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jesper Ruiz Lindberg/Estrop

Forskare: Därför ska du inte skriva punkt i sms

Du skickar ett sms med en fråga och får ett ”Okej.” tillbaka. Genast börjar du fundera över vad du har gjort för fel, varför är personen som skickade messet arg på dig? Den lilla punkten i slutet får dig helt ur balans – nu förklarar forskare varför.

Språkforskare vid Universtity of Pennsylvania i USA har gjort en studie på collegestudenters sms-vanor. Resultatet visar att få studenter avslutar sina sms med en punkt, trots att det är det korrekta sättet att avsluta meningar på. Och det faktum att punkten används så sällan har gjort den mer betydelsefull när den faktiskt används.

– Att använda punkt får en större betydelse än att bara avsluta en mening eftersom mottagaren börjar fundera på varför du faktiskt har använt en punkt, säger Mark Liberman, professor i lingvistik vid Universtity of Pennsylvania, till New Republic.

 

LÄS OCKSÅ: Därför tröttnar du på dina kläder – här är vetenskapliga förklaringen

 

Att svara ”Okej.” signalerar helt enkelt något annat än ”Okej” eftersom punkten tolkas som en del av budskapet i smset.

– Och det som användarna av punkt signalerar är, mest troligt, att detta är slutet på vårt samtal – eller åtminstone deras sista bidrag i det, säger Mark Liberman.

Att avsluta ett sms med punkt upplevs därför som aggressivt och som ett tecken på irritation. Så om du inte vill verka arg är det säkrast att du struntar i de grammatiska reglerna och skippar punkten :)

Missa inte Sweden Fashion & Beauty Day – Sveriges nya mode- och skönhetsfestival!