Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: wherelifeishidden

Forskning visar: Att ha systrar är bra för hälsan

Jag har en lillasyster och hon är utan tvekan det absolut bästa jag har. Visst, hon kan vara ganska (mycket) irriterande, men hon är också min bästa vän, min främsta supporter, min stora trygghet. Därför blev jag inte det minsta förvånad när jag såg att en studie från 2010 visar att de som har en syster får ett starkare skydd mot att känna sig ensamma, oälskade och rädda.

Det är forskare vid Bringham Young-universitetet i USA som har kommit fram till att det är bra för hälsan att ha en syster, enligt DN. Det spelar ingen roll om systern är yngre eller äldre, eller hur stor åldersskillnaden är. Forskarna studerade nästan 400 familjer med barn i åldrarna 10 till 14 år. Resultatet visade att systrar uppmuntrar vänlighet och generositet och att de dessutom kan skydda mot depressioner.

– Syskon ger något unikt som föräldrar inte kan ge, säger professorn Laura Padilla-Walker som lett studien, skriver DN.

LÄS OCKSÅ: 9 tecken på att du faktiskt har det bättre än du tror

Anledningen till att systrar enligt studien tycks vara bättre för hälsan än bröder tror Laura Padilla-Walker kan vara att tjejer ofta är bättre än killar på att prata om problem. Men även bröder spelar en stor roll enligt forskarna. Studien visar att ett kärleksfullt syskon oavsett kön hjälper till att uppmuntra goda gärningar. Enligt forskarna har syskon dubbelt så stort inflytande över barns goda gärningar som föräldrarna.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!