Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Landmark Media, pictures@lmkmedia.com, Tel: +44 20

Forskning visar: Alla med blå ögon har samma förfader

Har du precis som jag blå ögon? Då kanske vi är mer lika än vad vi först trott. Nu visar ny forskning att de blå ögonen härstammar från en och samma person.

Att föräldrar med blå ögon får barn med samma ögonfärg är ungefär så långt som vi hängde med i genetiken under högstadiet. Nu presenterar Danska forskare en studie som visar att våra blå ögon går att härleda betydligt längre bak i tiden, nämligen till en och samma förfader. Han, eller hon, tros ha levt för så länge sedan som 10 000 år sedan, och då haft en genetisk mutation vilket gjorde ögonen blå istället för bruna. Personens barn och barnbarn spred sedan genen vidare i så stor utsträckning att alla blåögda barn som idag föds kan ha samma förfader.

Resultatet baseras på en studie som gjorts av Professor Hans Eiberg och hans kollegor vid Köpenhamns universitet. De har samlat in och analyserat DNA från 800 personer från hela världen. De kom fram till att 99.5% av de blåögda deltagarna hade exakt samma DNA-sekvens i den gen som definierar vår ögonfärg, vilket gav slutsatsen att genen ursprungligen kommer från samma person.

Forskarna passar även på att slå hål på en annan myt, att ljus hy och blå ögon skulle gått hand i hand. Istället tror man att den första blåögda personen hade mörk hy och att den ljusa hyn är något som kommit efter hand. En tes som fyndet av grottmannen La Brana 1, stödjer. Han levde i norra Spanien för 7000 år sedan och hade mörk hy, mörkt hår och blå ögon.

Även om Professor Hans Eibergs studie slår fast att en och samma person kan gå att kopplas till alla jordens blåögda personer, så kan den inte förklara hur det kommer sig att blåögda personer i så stor utsträckning finns representerade på norra jordklotet. Om det har att göra med solljus, att vi attraheras av de blå ögonen eller folkströmningar är bara spekulationer. Men nu vet vi i alla fall att vi har mer gemensamt med våra blåögda vänner än vad vi först trodde.

 

Vill du läsa mer liknande nyheter? Gilla Damernas Värld på Facebook

Foto: Alloverpress