Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Experten: så ska du tänka med gardinerna + 7 snygga gardiner att klicka hem online

Gardiner blir en allt mer populär inredningsdetalj som verkligen kan lyfta stilen i ett rum. Hur ska man tänka när man väljer gardiner? Danska gardindrottningen Nicoline Durup ger sina bästa tips + 7 snygga gardiner att klicka hem direkt! 

Flerbandslängder, mörkläggningsgardiner eller multiband? Och ska det vara skirt och luftigt à la sommarstuga, eller ska det vara tungt och mörkt à la lyxigt hotell? Oavsett vad du väljer så har vi valt ut 8 olika gardiner som passar din stil. Längre ned ger gardinexperten sina ovärderliga tips om hur du ska tänka när du väljer dina gardiner och upphängningsalternativ.  

1. Skira gardinlängder som släpper in ljus från Hemtex 

Skira krämfärgade långa gardiner i en gles väv som påminner om linne. Ger ett luftigt och snyggt intryck och släpper in ljus, samtidigt som den skyddar mot insyn. Multibandslängd Otto från Hemtex. Mer info och köp här (länk till Hemtex.)  

2. Långa gardiner i linne - multibandslängd från H&M Home 

Grå gardiner i linne ger en skir men samtidigt ombonad känsla och de har också snyggt fall. Dessa multibandslängder i linne från H&M Home kommer i flera olika färger. Mer info och köp här (länk till H&M Home.)  

3. Mörkläggningsgardiner med öljetter från Ellos Home 

Grå mörkläggningsgardiner med öljetter - perfekta för stora fönster och när du vill ha mörker i tex ett sovrum. Kommer i fler färger. Filippa från Ellos Home. Mer info och köp här (länk till Ellos Home.)  

4. Rosa gardiner i sammet 

Är du ute efter den där lyxiga hotellkänslan är sammetsgardiner kanske något för dig? Här i en ljuvlig rosa nyans från Svanefors. Multiband i 2-pack och heter Elise. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

5. Mörkläggningsgardiner i brun nyans 

Mörkläggningsgardin med multiband i en sober beige nyans. (Finns i fler färger.) Heter Blackout och kommer från Hemtex. Mer info och köp här (länk till Hemtex.)  

6. Veckbandslängd i linne från Ellos Home 

Gardiner, sk veckbandslängd i linne i snygg ljus beige nyans (kommer i flera snygga färger). Lyxiga och samtidigt ombonade. Pembroke Wide från Ellos. Mer info och köp här (länk till Ellos Home.)  

7. Blå gardinlängd i jutemix

Visst kan man pigga upp sina fönster med färg! Här är en blå veckbandslängd i jutemix som ger en luftig känsla och samtidigt tyngd. Kommer i fler färger. Gardin Johanna från Åhléns. Mer info och köp här - länk till Åhléns.)  

Expertens tips när det gäller gardiner 

Nicoline Durup.Nicoline Durup.Nicoline Durup.
Nicoline Durup. Foto: Durup.com

Nicoline Durup är kreativ chef på danska familjeföretaget Profil Markiser och grundare av egna inredningsmärket Durup. Här ger hon sina proffstips för hur du klär och lyfter ditt hem med gardiner.

Hur ska jag tänka när jag köper gardiner?

– Fråga dig vad du vill med gardinerna. Ska de ha en praktisk funktion, som att mörklägga, eller ska de vara ett rent inredningselement som ”bara” är snyggt? Gardiner kan understryka din stil, men då är det viktigt att du vet vad du vill.

Hur viktig är stången och accessoarerna?

– Stången eller skenan är lika viktig som tyget för att framhäva inredningen. Gardiner löper bäst på skena, men med stänger kan du understryka en stil eller stämning. Om du väljer en mässingsstång, eller en vit skena gör stor skillnad för uttrycket. Gardinband och tiebacks är inte så stort i Norden än, med det kommer!

Tunga eller skira gardiner – vad ska jag satsa på?

– Tänk på rummets storlek – kraftiga gardiner kräver plats och höjd. Tunna, skira gardiner är väldigt populära just nu, eftersom de skapar atmosfär utan att stjäla för mycket uppmärksamhet. De passar bra till den enkla nordiska stilen.

Jag gillar tunga gardiner, men inte vill stänga ute ljuset – hur gör jag?

– Låt stången eller skenan löpa en bit ut på väggen, så att gardinen hänger bredvid fönstret och inte skymmer så mycket.

Hur långa gardiner ska jag ha?

– Det är trendigt med gardiner som släpar i golvet – i alla fall när det handlar om tunga tyger. Men det funkar bäst om de bara är för prydnad. Ska du dra undan och för dem varje dag så är gardiner som svävar en bit över golvet att föredra.

Hur jobbar jag med lager på lager?

– Du kan lätt skapa hotellstämning med flera gardinlager, men det är viktigt med plats och höjd, annars tar de upp för mycket plats i rummet. Flera lager är snyggast på en enkel takskena.

LÄS MER: Möt DV:s bloggare Sanna Fischer och läs hennes bästa inredningsknep (gardiner spelar en stor roll!)