Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: helenecanada

10 godaste röda vinerna runt 100-lappen (gott behöver inte vara dyrt!)

Det är lätt att fastna i samma spår och ta den gamla vanliga ripasson när man står där, stressad och trött, vid vinhyllan. Vi har listat tio röda viner runt hundra kronor som vi tycker är lite extra goda och spännande just nu.

Brukar du också önska att du hade en lista över vilka viner som är värda att provsmakas? Vi har listat tio goda och intressanta röda viner runt 100-lappen som finns i Systemsbolagets ordinarie sortimentet. Kanske hittar du några nya favoriter!

Vinha da Urze, Reserva 2013, Duoro, Portugal, 99 kr

Portugal har en lång tradition av vinmakeri. Marknadsföringen har dock halkat efter de andra vinländerna och vi ser sällan portugiser på hyllan. Det är dock på tiden, då de både är mycket prisvärda och fantastiskt goda.

Allesverloren, Tinta Barocca 2014, Western Cape, Sydafrika, 135 kr

Aldrig har vin från Sydafrika varit så gott som nu. Här får vi mycket kvalitet för pengarna och smaken av den Sydafrikanska solen värmer. Att spendera några extra slantar på vin från just Sydafrika värmer dessutom själen lite extra just nu.

Molin à Vent, nr 2550 Pierre Ponnelle, 2015, Beaujolais, Frankrike, 119 kr

Beaujolais är så mycket mer än unga, spritsiga beaujolais nouveau-viner. Området har flera cru-distrikt, därav Molin à Vent där det tillverkas toppvin av druvsorten Gamay. Ibland mäter sig de här vinerna med de från granndistriktet Bourgogne.

[adSpace placement="manual"]

The Lion, Organic Agiorgitico Cabernet Sauvignon, 2014, Peloponnesos, Grekland, 119 kr

Det var inte igår man drack ett grekiskt vin trots att det var från de här trakterna som kunskaperna om vinodling ursprungligen spred sig till resten av Europa. Grekland är på uppgång och visar redan på fantastiska resultat.

Masi Bell’Ovile, 2014, Toscana, Italien, 112 kr

Vinproducenten Masi är mer känd från Amarone-regionen Veneto men gör även vin i Toscana. Det här vinet har en modern fyllig och lite kryddig stil, utan att förlora sangiovesedruvans syrliga elegans.

McManis, Petite Sirah, 2015, Kalifornien, USA, 109 kr

Petite Sirah är en druvsort med en alldeles egen karaktär. Här har den lagrats på ek och fått en doft och smak av mynta och smörkola. Mustigt och fräscht på samma gång.

[adSpace placement="manual"]

Santa Duc, Côtes du Rhône, Les vielle vignes, 2015, Rhônedalen, Frankrike, 118 kr

Södra Frankrike vet hur man gör vin som behagar. Varma vita, runda stenar reflekterar solljuset även under vinrankan och vinerna blir extra fylliga och sötfruktiga. Ju äldre vinstockarna blir desto högre kvalitet på druvorna. Här är ett praktexempel.

District 7, Pinot Noir, 2014, Kalifornien, USA, 125 kr

Ett pinot noir från Kalifornien som smakar pinot noir; fina solmogna jordgubbar och hallon blandas med en lätt kryddighet från eklagringen. Silkeslent och alldeles lagom syrligt.

Alde Gott, Pinot Noir, 2014, Baden, Tyskland, 139 kr

Vi dricker alldeles för lite Pinot Noir från Tyskland! Läskande gott både till lättare kötträtter och smakrik fisk. Servera lite svalt och det är gott även under de varmaste sommarmånaderna.

Château Pech-Latt, 2015, Languedoc-Roussillion, Frankrike, 109 kr

En sydfransos från gränsen mot Spanien. Druvblandningen, av främst Carignan, Grenache och Syrah, är typisk för områdets ofta väldigt underskattade röda viner. Här är klimatet optimalt för vinodling med soliga sluttningar och salta vindar från havet. Området är ett av de mest ekologiska i Frankrike.