Grilla vegetariskt – 4 enkla och goda recept
Grilla är inte en aktivitet som nödvändigtvis måste innehålla kött. Att grilla vegetariskt är både enkelt och gott att varva med. Här bjuder Paul Svensson på fyra recept ur sin kokbok Grilla vego – njut av allt från rödbetor bakade i folie till grillad maräng. Mums!



Teriyakigrönsaker – här är bästa receptet
8 portioner
Ingredienser:
2 färska gula eller röda lökar, helgrillade
4 potatisar, kokta
4 morötter, foliebakade
2 gurkor, råa
1 litet vitkålshuvud, helbakat
2 små majskolvar, förkokta
4 rödbetor, bakade
Recept på teriyakisås:
1 dl japansk soja
2 dl råsocker
½ grön spetspaprika, skivad
1 msk ättika (12 %)
1 vitlöksklyfta, hackad
½ msk riven färsk ingefära
½ röd chili
Till servering:
Koriander, finskuren
Så här gör du teriyakigrönsaker:
1. Låt ingredienserna till såsen koka ihop 5–10 minuter. Ställ i kylen. Sila såsen när den är kall. Den ska ha en sirapsliknande konsistens.
2. Tänd grillen. Sprid ut den glödande kolen.
3. Halvera lök och potatis. Skär morötter, gurka, vitkål och majskolvar i grova bitar. Skär rödbetorna i klyftor. Trä upp på spett.
4. Grilla grönsakerna över direkt glöd utan lock till fin färg och pensla under tiden runt om med teriyakisås tills de är lätt glaserade.
5. Toppa med koriander.



Grilla vegetariskt: Bakade rödbetor i folie med syrade hallon
4 portioner
Ingredienser:
8 rödbetor med blast
4 msk olivolja
20 färska hallon
2–3 msk vitvinsvinäger
Olja till pensling
Salt och peppar
Så gör du rödbetorna:
1. Tänd grillen. Fös den glödande kolen till en ring ut mot kanterna.
2. Tvätta rödbetorna och skär av blasten/bladen, men spara några centimeter av stjälken intill rödbetan. Skölj blasten.
3. Lägg ut ett ark aluminiumfolie. Placera betorna tätt på arket. Ringla över oljan och salta. Lägg över ett ark aluminiumfolie och vik in kanterna till ett tätt paket.
4. Baka i mitten av grillen cirka 30 minuter på indirekt glöd under lock. Ta från grillen när betorna är mjuka in till kärnan, testa med en kniv.
5. Mosa hallonen med vinägern. Pensla blasten med olja och krydda med salt. Grilla både betor och blast på direkt glöd utan lock tills bladen är lätt svedda.
6. Blanda betor, blast och hallon. Krydda med salt och peppar.



Recept på grillad zucchini & brödsallad med kapris och riven tomat – enkelt och gott
4 portioner
Ingredienser:
1 gul zucchini
1 grön zucchini
Olivolja
12 levainbrödskivor, supertunt skivade
Salt och svartpeppar
Recept på dressing:
1 mogen tomat
1 vitlöksklyfta, finriven
1 ½ msk kapris
2 msk äppelcidervinäger
4 msk olivolja
Salt
Till servering:
1 kruka basilika, plockade blad
Eventuellt ½ dl strimlad selleriblast eller blekselleri
Så gör du zucchini & brödsallad:
1. Tänd grillen. Sprid ut den glödande kolen.
2. Gör dressingen genom att riva tomaten på rivjärnets grövsta sida. Blanda med vitlök, kapris, vinäger och olja. Smaka av med salt.
3. Skiva zucchinierna på längden med hjälp av en mandolin till tunna långa skivor. Det går också bra att skiva dem tunt med en kniv.
4. Salta zucchinin försiktigt och vänta tills den börjar vätska sig. Pensla skivorna med lite olja och grilla på direkt glöd under lock tills de fått fin färg.
5. Vänd och grilla brödet samtidigt. Pensla allt med dressing och lyft sedan av från grillen.
6. Servera direkt med grovskuren eller hel basilika och eventuellt selleri. Smaka eventuellt av med lite mer dressing, salt och peppar.
[adSpace placement="manual"]



Grillad maräng, sommarbär och lakritskrydda – gott att äta som efterrätt
4-6 portioner
Ingredienser:
100 g äggvita
50 g strösocker
5 g citronjuice
1 liter färska bär, t ex hallon,
Jordgubbar, vinbär
0,6 liter vaniljglass
1 tsk lakritskrydda
Så här gör du:
1. Tänd grillen. Sprid ut den glödande kolen.
2. Vispa äggvitan med elvisp tills den börjar tjockna och bli vit. Tillsätt en tredjedel av sockret och fortsätt vispa på medelhastighet. Tillsätt sedan resten av sockret lite i taget och sist citronjuicen. Vispa ytterligare 5 minuter på låg hastighet. Fyll en spritspåse med marängsmeten och lägg åt sidan.
3. Lägg bären i små ugnssäkra formar, till exempel cocotter. Om du har jordgubbar, skär dem i kvartar först. Fördela glassen i formarna och spritsa över marängen. Låt stå i frysen tills det är dags för grillning. Pudra med lakritskryddan.
4. Lägg en pizzasten på gallret och låt den värmas cirka 10 minuter. Baka på stenen i mitten av grillen med direkt glöd under lock. Alternativt baka utan sten över indirekt glöd under lock.
Vill du få mer härlig grillinspiration? På vår systersajt Allt om Mat hittar du massor av goda recept på vegetariska alternativ att lägga på grillen!
Recept ut boken Grilla vego (Norstedts)
Foto: Rickard Rönnerstam
Kickstarta med rawfood – gå vår kurs!



Välkomna hösten på bästa sätt genom att kickstarta med raw food! Kom med på två roliga och inspirerande dagar då vi tillreder, smakar, äter och skapar raw food. Du kommer få massor av ny energi och kunskap om hantering av våra fina råvaror och även en inblick i raw food som livsstil och hur du kan tillämpa det i ditt liv – läs mer här!