Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MelanieMaya

Resa till Mauritius – hotell, sevärdheter, flygtider och väder

Mauritius har med sina fina stränder och turkosa dyk- och surfvatten fått namn om sig som en drömdestination för alla som letar efter lyxigt lugn. Damernas Värld ger dig tipsen du behöver när du ska resa till Mauritius – från vilka hotell, sevärdheter, restauranger och flyg som är bäst till när vädret och klimatet är som allra härligast och vilken valuta det är som gäller.

Reseguide till Mauritius – innehåll:

Damernas Världs Annika Bergson guidar till Mauritius

Resa till Mauritius – flyg och flygtider

Väder och klimat – bästa tiden att åka

Boende på Mauritius – guide till bästa hotellen

Äta på Mauritius – guide till bästa restaurangerna

Sevärdheter på Mauritius – platserna du inte får missa

Shopping på Mauritius – guide till bästa köpen

Valuta och annat bra att veta om Mauritius

[gallery link="none" columns="1" size="full" ids="54566"]

Annika Bergson guidar till Mauritius:

Det är många minusgrader hemma, över 30 plus här på Mauritius. I vår bil sitter Damernas Världs modeteam och jag, på jakt efter bra ställen att fotografera modejobb på. Ett med skjortklänningar, som ska visa mer stadsliv än turkost hav och vita stränder, ett med militärmode och ett med baddräkter på den perfekta stranden.

Vi ser havet på höger sida och oändliga sockerrörsfält på vänster
Damernas Världs Annika Bergson.

Från vårt utgångshotell i Albion på västkusten, där en hel del bilder ska skapas, tar vi oss söderut. Genom bilens fönster ser vi havet på höger sida, på vänster oändliga sockerrörsfält. Vi passerar Flic en flac, ett av de hotelltätaste områdena på Mauritius efter Grand baie i norr. Ett tamilskt tempel dyker upp, och så ett hinduiskt. Nog skulle några färgglada stånd som säljer frukt och grönsaker eller en primitiv busshållplats kunna fungera bra för plåtningen av skjortklänningarna?

Byn Tamarin är den torraste platsen på  ön, döpt efter tamarindträdet, som ger söta frukter. Här finns en surfstrand, men inte för proffsen utan snarare för den som vill pröva på lite snällare vågor. Vi kommer till Black river, som är uppkallat efter de ättlingar från slavar från Madagaskar och Moçambique som bosatte sig här. Här kan Hemingway-wannabes som vill fiska de riktigt stora fiskarna fara ut med båt och hoppas på tonfisk och black marlin, spjutfisk, och samtidigt kanske få syn på delfiner.

Karta över Mauritius.

Mauritius har 1,3 miljoner invånare. 65 procent är av indiskt ursprung, resterande 35 procent har förfäder främst från Moçambique och Madagaskar. Men här lever också kineser, fransmän, engelsmän och holländare, det vill säga tidigare kolonisatörer. Ofta framhålls Mauritius som ett land där hinduer, muslimer och kristna lever sida vid sida utan större problem. Det märks till exempel när moskéns parkeringsplats används av besökare vid söndagens mässa i den katolska kyrkan. Och vice versa: när det är dags för fredagsbönen i moskén fylls kyrkans parkeringsplats tvärs över gatan. Samförstånd i praktiken.

Vi far vidare söderut. I byn Petite rivière noire finns mangrovevegetation, i Case noyale är husen snarare skjul, byggda av korrugerad plåt och bebodda av fattiga fiskare. Det är så långt ifrån standarden på lyxhotellen bara några kilometer bort som man kan komma.

Surfing i olika varianter utövas på den sydvästra delen av ön.

Det var holländarna som koloniserade Mauritius på 1600-talet och de var även de som tog in slavar från Afrika. Sedan kom fransmännen och därefter engelsmännen, som stannade ända till 1968, då Mauritius blev självständigt.

– Fransmännen körde till höger, engelsmännen till vänster och därför kör vi helst mitt i vägen, skämtar vår chaufför och guide Samil.

Och han har rätt. Trots officiell vänstertrafik möter vi allt som oftast fordon som kör mitt i vägbanan. Men de verkar vara vana och girar snabbt in till rätt sida. Fast turister bör nog boka en taxi hellre än att hyra bil för utflykterna runt ön. För runt bör man ta sig. Hotellen är ofta inhägnade resorter och det finns inte alltid så mycket att se i närheten.

[adSpace placement="manual"]

De viktigaste näringarna på Mauritius är turism, socker och textilindustri. Så socker i olika former, som rom och muscovadosocker, liksom kashmirplagg och andra textilier är bra tips om man vill fylla resväskan med mauritiska minnen. Många fabriker har outlets med erbjudanden men vi hittar samma varor betydligt billigare i huvudstaden Port Louis.

Flygbild över Le Morne. Foto: Sapsiwai

Ja, efter ett dopp på paradisstranden Le Morne har vi nu vänt norrut mot Port Louis. Den dagliga marknaden är en energigivande kick med en stor grönsaksavdelning och massor av stånd som säljer kryddor, te, saronger, överkast och solhattar. Det är folkligt, högljutt och trångt. En bit därifrån, nära hamnen, ligger shoppingcentret Caudan för den som vill shoppa under lugnare former.

Vi hinner med en sen lunch på en av de många restaurangerna i Grand baie. Och kanske stannar vi hela dagen, för det är här kvällslivet försiggår med nattöppna affärer, klubbar och barer.

 

Resa till Mauritius – flyg och flygtider (du kan flyga direkt med Fritidsresor):

Fritidsresor flyger direkt från Sverige till Mauritius medan Ving och Apollo ordnar paketresor med reguljärflyg med byte. Annars kan du flyga reguljärt med Air Mauritius, Air France och Emirates. Flygtiden till Mauritius är runt 14 timmar.

Så tar du dig runt på Mauritius:

Lokalbussar finns men tar lång tid och är inte helt pålitliga vad gäller tidtabell. Bättre då att hyra en taxi för en hel eller halv utflyktsdag.

 

Väder och klimat – bästa tiden att åka

På Mauritius råder ett tropiskt klimat med måttligt hög temperatur och fuktighet året runt. Sommaren, som varar mellan december och april är varmast men också regnigast. Vintern, som varar mellan juni och oktober är mestadels varm och torr.

[adSpace placement="manual"]

Boende på Mauritius – guide till bästa hotellen

RESORT FÖR SPORTARE & SLAPPARE

Club Med Plantation d'Albion

Avenue de Club Med Albion clubmed.se

Stor resort där man även kan investera i en villa, med butler och egen pool. På Club Med, som var först med det som i dag kallas all inclusive, ingår det mesta i priset, som tennis, kajak, gym och vattensporter. Ja, till och med cirkusskolan med möjlighet att pröva färdigheterna i trapets. Ett "zen"område finns för dem som vill ta det extra lugnt, bland annat en infinitypool där barn inte får vistas. Hotellet ingår i Vings utbud från hösten 2016.

Club Med Plantation d'Albion på den västra kusten erbjuder mängder av aktiviteter. Den som tröttnar på poolliv kan pröva trapetsskola.

FÖR BARNFAMILJER

Club Med Pointe aux cannoniers

Grand baie clubmed.se

Ett annat Club Med-hotell, som med sina barnklubbar passar bättre för familjer. Också i Vings utbud. Ligger vid Grand baie.

Middag i vattenbrynet på Club Med Pointe aux cannoniers. Foto: Thomas Cook

AVSLAPPNAD LYX

Le Prince Maurice

Choisy road, Poste de Flacq constancehotels.com

Femstjärnigt hotell på en egen udde på östra sidan av ön. Satsar mycket på hälsa och välbefinnande.

FÖR KITESURFARE

Indian resort

Le Morne indian-resort-spa. mauritiushotel24.com

Hit till den sydvästra spetsen på ön kommer kite- och vindsurfare. Alla rum vetter mot havet och stranden är lång, för den som hellre ligger där än står på en bräda. Prisvärt. Många fransmän och därmed bra mat.

FAMILJÄRT OCH BILLIGT

Auberge Le Saladier

Mahébourg

Den som har bokat ett tidigt flyg hem kan passa på att tillbringa natten innan i staden Mahébourg nära flygplatsen som mer visar vardagens Mauritius, långt från turiststråken. Detta guest house är familjärt och superbilligt och monsieur skjutsar själv till flygplatsen efter en frukost i gryningen.

 

Äta på Mauritius – guide till bästa restaurangerna:

På Mauritius finns ett stort utbud av kreolskt, indiskt, franskt och kinesiskt kök. Fisk och skaldjur är ett självklart val.

LOKALT KÖK

Chez Tino

Route Royale maho, Trou d'eau douce chez-tino.restaurant.mu

Familjär kvarterskrog med lokal, kreolsk mat. Mycket fisk och skaldjur.

FÖR SKALDJURSÄLSKAREN

Le Capitaine

Rue Royale, Grand baie le-capitaine.restaurant.mu

Populär restaurang med mycket fisk och skaldjur på menyn, men även kött. Utsikt över den turkosfärgade lagunen.

SNABBMAT I PORT LOUIS

Caudan shoppingcenter

caudan.com

Här finns flera ställen för en snabb lunch. Välj mellan kreolskt, kinesiskt, indiskt med mera.

 

Sevärdheter på Mauritius – här är platserna du inte får missa

MYLLRANDE MARKNAD

Marknaden i Port Louis

Ett myller av människor, minimala butiker i trånga prång och en stor grönsaksmarknad.

BOTANISERA BLAND NÄCKROSOR

Botaniska trädgården

Pamplemousse

Gigantiska näckrosor och 650 andra växter att titta på, inklusive ett åttiotal olika palmsorter.

Till Grand bassin vallfärdar hinduer minst en gång om året. Foto: © 2006 Olaf Protze

HINDUISKT TEMPEL

Grand bassin

Hit vallfärdar hinduer till fots minst en gång om året för att offra till guden Shiva. De blir välkomnade av en 30 meter hög Shiva-staty. I den heliga sjön hämtas vatten som hälls på guden.

NATURUPPLEVELSER

Chamarel

Ett märkligt naturfenomen i form av sjufärgad jord. Här finns också ett hundra meter högt vattenfall, som ingår i turistattraktionerna. I byn Chamarel ligger romdestilleriet som gör en av Mauritius finaste romsorter av egenodlade sockerrör.

Vattenfallet Chamarel är en av Mauritius sevärdheter. Foto: Konstik

FÖR FILATELISTEN

Bleu penny museum

Caudan waterfront, Port Louis

Här finns två av världens mest sällsynta frimärken, det feltryckta mauritiska blå tvåpencemärket från 1847 och ett rött enpennymärke.

EN DAG PÅ HAVET

Djuphavsfiske

De flesta utflyktsarrangörer har fiske på menyn. Blue marlin, tonfisk och olika hajarter kan fastna på kroken.

UTFLYKT MED BÅT

Île aux cerfs

Paradisisk ö på östra sidan, men med mycket turister, restauranger och små stånd som säljer saronger och andra strandkläder.

 

Bästa stränderna på Mauritius – 4 tips:

LOCKAR MÅNGA UNGA

Plage Pereybere

Liten men populär strand på norra sidan, mellan Grand baie och Cap malheureux. Hit kommer folk cyklande, både turister och mauritier, för ett dopp och lunch på någon av serveringarna.

FOLKLIGT STRANDLIV

Mont Choisy

Populär strand nära Grand baie. På helgerna kommer familjer och tillbringar en hel dag här.

Stranden Mont Choisy. Foto: Fadylr

DRÖMMEN OM STRANDEN

Le Morne

Nästan som en klichébild av den paradisiska stranden. Kritvit sand, turkosblått hav.

POPULÄRT HELGHÄNG

Blue bay

Enda stranden på södra sidan. Mycket folk under veckosluten.

 

Bästa shoppingen på Mauritius:

Textilindustrin är fortfarande en av de viktigaste delarna i Mauritiusekonomi. Många fabriker har outletförsäljning av till exempel kashmirplagg och pashminasjalar, men faktum är att priserna kan vara lägre i shoppingcentret Caudan i Port Louis.

I Caudan finns även butiker som säljer välkända märken som Diesel, Mango, Hugo Boss och så vidare. Här finns även ett stort hantverkscentrum med butiker som säljer färgglada korgar, flätade hattar, saronger och salladsbestick av kokospalm, allt med god prutmån. Annat att köpa med sig hem är socker, rom och kryddor.

[adSpace placement="manual"]

Valuta och annat bra att veta om Mauritius

Mauritius är en republik belägen i Indiska oceanen, öster om Madagaskar. Landet omfattas av huvudön Mauritius samt öarna Agalega, Cargados Carajos Shoals (Saint Brandon Rocks) och Rodrigues. Huvudön är till ytan ungefär lika stor som Gotland.

FOLKMÄNGD. Folkmängden är 1,3 miljoner invånare.

RELIGION. Nästan 50 procent av befolkningen är hinduer. Den nästa största religionen är kristendomen och den tredje största islam.

SPRÅK. Engelska är officiellt språk, kreol och bhojupuri är de mest talade språken. I butiker och på restauranger går det lika bra med franska som med engelska.

VALUTA. Lokala valutan på Mauritius är mauritiska rupier (MUR).

Av: Annika Bergson, Foto: Annika Bergson, Istock, Getty Images