Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Varför inte testa ett hotell med lyxtält? Ja, det går här på Zanzibar. Tänk typen lyxig safari, men med egen veranda mot havet.Varför inte testa ett hotell med lyxtält? Ja, det går här på Zanzibar. Tänk typen lyxig safari, men med egen veranda mot havet.Varför inte testa ett hotell med lyxtält? Ja, det går här på Zanzibar. Tänk typen lyxig safari, men med egen veranda mot havet.
Varför inte testa ett hotell med lyxtält? Ja, det går här på Zanzibar. Tänk typen lyxig safari, men med egen veranda mot havet. Foto: Trombax

Resa till Zanzibar – flyg, hotell och sevärdheter (stränder i världsklass!)

Zanzibar ser kanske inte så stort ut på kartan, men det är en ö som rymmer mycket. Hit åker du för att hitta lugnet, njuta av världens vackraste sandstränder och förföras av doften av miljontals kryddnejliketräd. Damernas Värld guidar till sevärdheter, hotell, restauranger, flyg (oavsett om du vill åka charter eller reguljärt) och allt annat du kan behöva veta inför resan – till exempel när vädret och klimatet är som bäst.

Reseguide till Zanzibar – innehåll:

Flyg till Zanzibar – reguljärt och charter
Resa runt på Zanzibar
Bästa tiden att åka – väder och klimat
Boende på Zanzibar – guide till bästa hotellen
Sevärdheter på Zanzibar
Äta på Zanzibar – guide till bästa restaurangerna
Shopping på Zanzibar – guide till bästa köpen
Bra att veta om Zanzibar

Under flera hundra år korsades Indiska oceanen av arabiska sjöfarare på väg till fjärran länder för att handla med elfenben, guld och slavar.

Utanför Tanzanias kust stötte de på en ö som blev knutpunkten för den lukrativa handeln. De arabiska resenärerna kallade ön De mörkas land - Zanj el barr. Zanzibar är egentligen ett kluster av öar utanför Tanzanias kust som numera är mest kända för kryddor, välbefolkade korallrev och palmkantade sandstränder.

Huvudstaden Stonetown på världsarvslistan

På Zanzibars huvudö Unguja ligger huvudstaden Stonetown, ett utsökt kaos av färgrika marknader, gatustånd med förföriskt doftande mat och trånga gränder som ofta mynnar ut på den långa sandstranden utanför stadens kärna.

Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust.Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust.Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust.
Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust.

Öns attraktionskraft var när det begav sig så stor att sultanen av Oman 1830 helt sonika flyttade sitt hov från Muscat till Stonetown och styrde sitt rike därifrån. Det arabiska arvet är fortfarande starkt, ön är nästan helt muslimsk. Stonetown är numera uppfört på världsarvslistan, mycket tack vare de grandiosa palatsen - flera av dem var tidigare hem åt sultanens konkubiner. I dag är många palats förfallna, men de slitna fasaderna är dramatiskt vackra och ger en stämningsfull fond åt det myllrande gatulivet.

Gatumat och myller

På kvällen kommer gatuförsäljarna ut. Ofta tillagar kvarterets kvinnor sin egen specialitet hemma som sedan levereras till gatuförsäljarna. Sedan kan familjer gå ut och välja bland doftande mishkaki, små grillspett, fyllda samosas, platta chapatibröd, bubblande currygrytor och läckra sötsaker till efterrätt. Stonetown är också utgångsplatsen för utflykter till flera av de små öarna runtom. Prison Island och Chumbe ligger båda en dryg halvtimmes båtfärd ut och bjuder på unika upplevelser och skönt strandliv.

För lata dagar kan man ta sig till östra sidan av Unguja. Bwejuustranden sträcker sig tio kilometer från byn Paje upp till halvön Michamwi och hamnar ofta på topplistan när världens vackraste stränder ska utses.

Bwejuu är också en av Zanzibars lugnaste stränder, här kan man ströva i timmar utan att stöta på mer än en handfull personer, som en fiskare på väg med sitt spjut för att ordna lunchen eller en grupp färgstarkt klädda kvinnor som samlar sjögräs i det långgrunda vattnet. Här är palmerna höga och gängliga, de ser ut att kunna brytas men böjer sig smidigt när vinden tar i.

Längs Bwejuustranden finns flera små backpackerhotell, restauranger och strandbarer men också ett par riktigt fina resorter, som Palms, Breezes och Baraza. Utanför stranden fångar ett rev upp vågorna och gör vattnet i lagunen innanför till en blank spegel de flesta dagar.

Bwejuustranden är tio kilometer lång.Bwejuustranden är tio kilometer lång.Bwejuustranden är tio kilometer lång.
Bwejuustranden är tio kilometer lång. Foto: urf

Bwejuu är en perfekt plats för att lära sig dyka eller utöva andra vattensporter som vindsurfing eller kitesurfing. Ön Pemba ligger några mil norr om Unguja och är betydligt mindre exploaterad trots att den är nästan lika stor. När man kliver ur planet på den lilla flygplatsen slår en doft av kryddor emot en.

Pembas resorter är så nära paradiset man kan komma för den som söker lugn och ro.

Den syrliga doften av citrongräs blandas med den tunga och lite sövande doften av kryddnejlikor som ligger utspridda på filtar längs med vägarna för att torka. De arabiska sjöfararna gav Pemba namnet Al Khundra - den gröna ön, och det stämmer. Pemba är mer kuperad än sin systerö i söder, och kullarna är täckta av bananträd, gummiplantager, dadelpalmer och kryddnejliketräd – det lär finnas fler än tre miljoner av dem på ön.

I hamnen i Wete hänger tusentals stora fladdermöss i träden, varje vindpust får flockar av dem att lyfta och landa igen högt uppe i trädkronorna, ett magnifikt skådespel att beskåda tryggt nere på marken.

Pemba har flera fina boenden. Här är poolen vid Pemba Manta Resort. Ön är rik på underbara kryddor som ger många härliga matupplevelser.Pemba har flera fina boenden. Här är poolen vid Pemba Manta Resort. Ön är rik på underbara kryddor som ger många härliga matupplevelser.Pemba har flera fina boenden. Här är poolen vid Pemba Manta Resort. Ön är rik på underbara kryddor som ger många härliga matupplevelser.
Pemba har flera fina boenden. Här är poolen vid Pemba Manta Resort. Ön är rik på underbara kryddor som ger många härliga matupplevelser.

På Pemba finns bara en handfull resorter, men de är så nära paradiset man kan komma för den som söker lugn och ro. Här erbjuds fantastisk snorkling, lyxigt dagdrivarliv på de vita sandstränderna och kulinariska läckerheter från havet som serveras på de enkla restaurangerna i anslutning till resorterna.

Eftersom Pemba är muslimskt får musik inte spelas offentligt, så det finns inga diskotek eller nattklubbar på ön. Här ägnar man i stället kvällarna åt att titta på solnedgången, roas av busiga bush babies som snattar sockerbitar från bardiskarna och att gräva ner tårna djupt i den ljumma sanden.

Väder och klimat – här är bästa tiden att åka

Zanzibar har ett tropiskt klimat året runt. Det finns två regnperioder, den långa mellan mars och maj och den korta mellan november och december.

 

Flyg till Zanzibar – reguljärt och charter

KLM flyger Stockholm-Dar es Salaam t/r för 5800 kr. Småplan går vidare till Unguja och Pemba med Coastal Air, från 580 kr. Ving har charterflyg till Ungujas östkust.

 

Resa runt på Zanzibar

Zanzibar är en plats där du tillåts att njuta.Zanzibar är en plats där du tillåts att njuta.Zanzibar är en plats där du tillåts att njuta.
Zanzibar är en plats där du tillåts att njuta. Foto: Getty Images

 

Mängder av flygbolag trafikerar dagligen 30-minutersrutten mellan öarna Unguja och Pemba.
Färjan tar tre timmar, men den kan vara opålitlig när det gäller avgångstider och överbokning.
På öarna åker man taxi.

Boende på Zanzibar – guide till bästa hotellen

SOV SOM EN SULTAN: Baraza, Unguja

Arkitektoniskt det mest överdådiga av öns nyare hotell. Baraza har tagit fasta på Zanzibars arabiska arv, att kliva in på resorten är som att komma in på sultanens privata innergård. Låga, vitmenade byggnader med breda verandor och barazas (inbyggda bänkar) till hälften dolda av palmer, valvöppningar draperade med drivor av tjocka tyger. Ägarfamiljen är halvsvensk. Halvpension från 790 kronor/person.
Läs mer: thezanzibarcollection.com

Baraza erbjuder ett boende med anor av ett arabiskt palats.Baraza erbjuder ett boende med anor av ett arabiskt palats.Baraza erbjuder ett boende med anor av ett arabiskt palats.
Baraza erbjuder ett boende med anor av ett arabiskt palats.

BÄSTA LÄGET I STONETOWN: Tembo House Hotel, Stonetown

Centralt beläget nära palatset House of Wonders och tvärs över gatan från Queensångaren Freddie Mercurys barndomshem. Hotellrestaurangens altan vetter mot stranden där Stonetowns unga samlas på kvällarna för bad och akrobatiska konster i sanden. Kolonial inredning med mörka trägolv och vitmenade väggar. Dubbelrum från 1000 kronor/natt.
Läs mer: tembohotel.com

 

LYXTÄLT: Fundu

Tälten är av typen lyxig safari med egen veranda mot havet. De varierar i storlek men var och en har ett sovrum (himmelssäng med myggnät), badrum med dusch, handfat och toa. Blir man lätt uttråkad kan man ta en kajak ut på lagunen. Dykningen är förstklassig och passar både nybörjare och avancerade dykare, med en fantastisk flora av olika fiskar och koraller. Helpension från 2800 kronor/ person.
Läs mer: fundulagoon.com

En hängmatta att slappa i och Fundu lagoon sett från piren.En hängmatta att slappa i och Fundu lagoon sett från piren.En hängmatta att slappa i och Fundu lagoon sett från piren.
En hängmatta att slappa i och Fundu lagoon sett från piren.

EKO-BUNGALOWS: Chumbe Island Coral park, Chumbe

På ön Chumbe finns bara en enda resort som består av sju enkla, men välutrustade ekobungalows. De är alla självförsörjande på el och vatten. Här är barfotalyxen ett faktum. Allt ingår, inklusive snorklingsturer och guidade turer i nationalparken. På kvällen kan man se de utrotningshotade extrastora kokoskrabborna rassla omkring inne i djungeln. Helpension från 2180 kronor/person.
Läs mer: chumbeisland.com

Äta på Zanzibar – guide till bästa restaurangerna

The rock.The rock.The rock.
The rock. Foto: Tatabrada / Tatabrada

EN UNIK UPPLEVELSE: The Rock, Unguja

På en knögglig klippa ute i vattnet ligger restaurang The Rock. Hit går man ut när det är ebb, vid flod blir man hämtad med båt. En upplevelse bara för det unika läget vid Bwejuustranden. Skaldjur och fisk på menyn.
Läs mer: therockrestaurantzanzibar.com

17 SMÅRÄTTER: Emerson spice, Stonetown

Tusen och en natt på riktigt. Restaurangen ligger högst upp på taket till hotellet i ett gammalt handelshus för kryddor. Varje detalj får besökaren att känna sig som en prinsessa, från avsmakningsmenyns 17 smårätter till de gyllene sjalar som lånas ut om det blir svalt uppe på takterrassen. Avsmakningsmeny kostar runt 250 kronor/ person.
Läs mer: emerson

LÄCKER GATUMARKNAD: Forodhani gardens, Stonetown

En zanzibarpizza med färsk hummer, hackade grönsaker, ägg och mjukost tillagas hastigt på ett stort ekfat och serveras i en servett för drygt nio kronor. Här kan man låta sig underhållas av de skickliga akrobaterna som gör konster i sanden eller lyssna på jazz i någon av strandbarerna.

Sevärdheter på Zanzibar – fem platser du inte får missa

BÅTTUR TILL SANDBANK

På den oexploaterade norra delen av Pemba finns bara ett hotell, Manta resort. Här erbjuds bland annat dagsutflykter till närbelägna sandbanker i en dhow, lokalbefolkningens traditionella segelbåt. Vill man så kan man ta med en picknick och luncha mitt ute i havet.
Läs mer: mantaresort.com

JOZANI NATIONALPARK

Mitt på Unguja ligger Jozani Forest, ett paradis för fjärilar, fåglar och kameleonter. Nationalparken är också hem för den röda colobusapan som bara finns på Unguja.
Läs mer: zanzibartourism.net

DAGSTUR TILL PRISON ISLAND

Från Stonetown kan man göra dagsutflykter till flera öar i närheten. Ön Changuu, eller Prison Island efter slavfängelset som låg här i mitten på 1800talet, är en populär dagstripp för att komma bort från stadens larm under några timmar. Prison Islands vackra, vita stränder är perfekta för sol och bad.

SNORKLA I KORALLREV

Väster om Unguja ligger den lilla ön Chumbe, ett privatägt naturreservat med ett eget korallrev som sägs vara ett av de finaste i världen. Artrikedomen bland koraller och fiskar är enorm, och det faktum att man kan simma ut till revet från stranden är ett stort plus.

KRYDDIGT SPA

I Stonetowns gränder ser man ofta kvinnor som sitter och mal kryddor till den traditionella skönhetsbehandlingen Singo. Nejlikor, kardemumma, färsk jasmin och rosenblad blir en uppfriskande inpackning som gör huden silkeslen. Ett besök på Mrebo spa på Cathedral street i Stonetown rekommenderas.

Bästa shoppingen på Zanzibar

HANTVERK OCH SMYCKEN

Guzenga Street, Stonetown

Besök småbutikerna om du är på jakt efter Tingatingamålningar, hantverk, prydnader, trummor, mattor, smycken och annat trevligt småplock. Pruta är standard.

TRADITIONELLA TYGSJALAR

Kanga Street, Stonetown

Här handlar både turister och lokalbefolkningen sina kangas, färgglada tygstycken att svepa om kroppen eller håret. Varje kanga har ett tryckt ordspråk och är ett sätt för swahilikvinnorna att uttrycka känslor, kunskap och tacksamhet.

Bra att veta om Zanzibar

Ögruppen Zanzibar är en del av Tanzania, men har devis självstyre. Den är belägen i Indiska oceanen utanför Tanzanias kust. Området utgjorde ett viktigt stopp längs med den handelsväg som gick mellan Indien, Afrika och arabvärlden i förkoloniala tider.

Den främsta handelsvaran var slavar, något som upphörde först 1890 i och med att Storbritannien erövrade öarna.

FOLKMÄNGD. Folkmängden är 1,2 miljoner invånare. Huvuddelen av befolkningen är afrikaner, men här finns också en grupp arabättlingar.

RELIGION. 97 procent av befolkningen är muslimer.

SPRÅK. Språket är swahili, men de flesta pratar engelska.

VALUTA. Lokala valutan är tanzaniska shilling, men det går också bra att betala med amerikanska dollar.