Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gunhild Stordalens arbete med och engagemang i stiftelsen EAT har tagit henne till FN.Gunhild Stordalens arbete med och engagemang i stiftelsen EAT har tagit henne till FN.Gunhild Stordalens arbete med och engagemang i stiftelsen EAT har tagit henne till FN.
Gunhild Stordalens arbete med och engagemang i stiftelsen EAT har tagit henne till FN. Foto: Jørgen Gomnæs / EAT Forum

Gunhild Stordalen: ”Vad vi äter kan rädda världen”

Gunhild Stordalen vägrar sitta i baksätet och se jorden gå under. Genom stiftelsen EAT och en ledande roll inom FN sprider hon kunskap om hur vi med hjälp av mat kan rädda planeten – och oss själva. 

Hur kom det sig att du grundade stiftelsen EAT 2013?
– Det saknades ett forum där kost, hälsa och klimat diskuterades. Ju mer jag läste på, desto tydligare såg jag sambandet. Jag ringde upp professor Johan Rockström, och fick med honom på tåget som styrelseordförande.

– Jordens befolkning ökar och 2050 kommer vi att vara nästan 10 miljarder. Samtidigt blir det allt mindre yta att producera mat på, och vanligare med extremväder. Dessutom har mat blivit den största riskfaktorn när det gäller sjukdom och för tidig död. Vi måste helt enkelt tänka om.

Gunhild Stordalen tillsammans med Johan Rockström och Walter Willet vid presentationen av hennes stiftelses EAT Lancet Report.Gunhild Stordalen tillsammans med Johan Rockström och Walter Willet vid presentationen av hennes stiftelses EAT Lancet Report.Gunhild Stordalen tillsammans med Johan Rockström och Walter Willet vid presentationen av hennes stiftelses EAT Lancet Report.
Gunhild Stordalen tillsammans med Johan Rockström och Walter Willet vid presentationen av hennes stiftelses EAT Lancet Report. Foto: Linus Sundahl-Djerf / EAT Forum

Gunhild Stordalen: ”Maten vi äter spelar jättestor roll”

Vilken roll spelar maten vi äter?
– Den spelar jättestor roll! Matproduktionen är den största enskilda källan till växthusgasutsläpp. Den globala köttproduktionen släpper ut mer drivhusgaser än alla världens bilar, tåg och flygplan tillsammans. Den använder hela 80 procent av jordbruksarealen och enorma mängder vatten.

Gunhild A Stordalen

GÖR: Läkare, filantrop och forskare. Grundare till stiftelsen EAT Foundation och har en ledande position i FN Food System Summit. ÅLDER: 41 år. 

BOR: Oslo, Norge.

INSTAGRAM: @gunhild_stordalen 

– Ska jordens resurser räcka behöver vi äta mer växtbaserat och alternativa proteiner. Mat är ett extremt kraftfullt verktyg, samtidigt som det är relativt enkelt att styra om. Vi producerar och serverar ny mat varje dag. 

LÄS MER: Renée Voltaire förändrade sitt liv med mat 

Tidigare var Gunhild Stordalen gift med hotellmagnaten Petter Stordalen.Tidigare var Gunhild Stordalen gift med hotellmagnaten Petter Stordalen.Tidigare var Gunhild Stordalen gift med hotellmagnaten Petter Stordalen.
Tidigare var Gunhild Stordalen gift med hotellmagnaten Petter Stordalen. Foto: Jørgen Gomnæs / EAT Forum

Hur bråttom är det?
– Bråttom! Enligt Johan Rockström har vi mindre än tio år på oss. Corona-pandemin är ett tydligt tecken på hur bråttom det är. Vår ohållbara matproduktion, med enorma och industrialiserade djurbesättningar, och det faktum att mer och mer natur försvinner och tvingar vilda djur närmare oss människor är en indirekt orsak till pandemin. 

Gunhild Stordalen om sin nya roll i FN: UN Food Systems Summit

Nu har du fått en ledande roll inom FN:s Food Systems Summit. Berätta!
– Det är som ett EAT Forum på steroider! Att få vara med och leda arbetet med ändrade konsumentbeteenden och skapa efterfrågan på hållbart producerad mat känns som julafton, nyårsafton och födelsedag på en och samma gång. Alla relevanta aktörer från hela världen samlas för att hitta lösningar.

Gunhild Stordalen har en ledande roll inom FN:s Food Systems Summit.Gunhild Stordalen har en ledande roll inom FN:s Food Systems Summit.Gunhild Stordalen har en ledande roll inom FN:s Food Systems Summit.
Gunhild Stordalen har en ledande roll inom FN:s Food Systems Summit. Foto: AYANO HISA / EAT Forum

 

2020 hade världen rekordhöga temperaturer. Finns det verkligen hopp om att rädda planeten?
– Ja! Vi har verktygen och vi har kunskapen. Kosten är en viktig nyckel här. Men 1,5-gradersmålet är svårt att klara. Det finns fortfarande hopp om att klara 2-gradersmålet, men då måste vi lyckas med övergång till rena energikällor och hållbar kost. 

Gunhild Stordalen om att leva med en kronisk sjukdom

Du jobbar intensivt, samtidigt som du har en svår kronisk sjukdom. Hur orkar du?
– Jag har en fantastisk flock omkring mig och jag har förmånen att jobba med otroligt skickliga och kreativa människor från hela världen. 

Fram till pandemin åkte du jorden runt för att informera och jobba med forskare och experter. Hur ser en vanlig dag i ditt liv ut nu?
– Haha, det finns ingen vanlig dag. Eller ja, i och med pandemin finns det faktiskt det. Jag går upp, tar en löprunda med min hund Rammstein, sedan gör jag fem solhälsningar, tar en dusch, mediterar och äter frukost. Därefter är det jobb, jobb, jobb med avbrott för att gå ut med Rammstein. 

LÄS MER: Din guide till hållbar skönhet – etik är det nya eko

– Samtidigt har pandemin, motsägelsefullt nog, inneburit en möjlighet att nå ut till ännu fler makthavare i och med att allt fler använder digitala möten. 

Gunhild Stordalens kroniska sjukdom systemisk skleros har inte fått stå i vägen för hennes karriär.Gunhild Stordalens kroniska sjukdom systemisk skleros har inte fått stå i vägen för hennes karriär.Gunhild Stordalens kroniska sjukdom systemisk skleros har inte fått stå i vägen för hennes karriär.
Gunhild Stordalens kroniska sjukdom systemisk skleros har inte fått stå i vägen för hennes karriär. Foto: Jørgen Gomnæs / EAT Forum

Vad gör du för att hämta energi?
– Jag tog time out över jul och då och då drar jag hem till Muggerud och mina föräldrar. Där vandrar jag i skogen med hunden och åker skidor. Naturen ger mig mycket kraft. Men det finns också många kvällar då jag helt enkelt lägger mig tidigt och tittar på dåliga serier på Netflix. 

LÄS MER: Vad är upcycling? Allt du behöver veta om hållbara trenden 

Vad driver dig?
– Det som driver mig är övertygelsen om att vi genom att ändra matproduktionen och våra matvanor har en enkel lösning som definitivt kommer att bidra till att göra världen bättre. Det är alltså inte rädsla som driver mig. 

Vi har verktygen och kunskapen för att förändra planeten

Som vanlig människa är det lätt att tro att det bara är världsledare och stora företag som kan påverka. Kan jag göra något för att bidra?
– Ja. Genom att tänka på vad du lägger på tallriken, äta mer växtbaserat, mindre processat, inte äta för mycket och inte slänga mat kommer du långt. Vi har makt i dag, mycket på grund av sociala medier. Så använd din röst och sprid din kunskap!

LÄS MER: Designern Cassandra Rhodin: ”Framtiden måste bli grön och rättvis”