Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kristian Pohl

Hälsocoachen Olga Rönnberg: ”Jag vill samarbeta med min kropp - inte motarbeta den ”

Olga Rönnberg är hälsoinspiratör, träningscoach och författare. Nu är hon aktuell med en ny bok som ska motivera oss till att äta - och tänka - bättre. För DV berättar hon om sin syn på ett hälsosamt liv.

Bildsök// DV0221 Skönhet Hälsolistan

 

Olga Rönnberg har släppt otaliga tränings- och hälsoböcker och numera bor och verkar hon i Spanien. I nya boken Olgas utmaning: Ta kontroll över maten och tankarna på 4 veckor vill hon inte bara ge bra råd och tips kring mat men även utmana oss mentalt. Hon kallar det för en självhjälpsbok som adresserar vanliga matbeteenden som hon stött på under sina år som coach. Här ställer hon frågor som kan hjälpa dig framåt men ger också råd och stöd för att du ska få en naturlig relation till maten och bli kvitt känsloätande och självsabotage. 

Styrketränar 4 gånger i veckan 

- Träning är ett måste för att jag ska må bra. Jag ser till att gå minst 10 000 steg varje dag och styrketränar fyra gånger i veckan, där jag ofta tränar med fria vikter. Jag gillar basövningar som marklyft och knäböj, inget jätteavancerat. För mig handlar det om att hålla träningen basic, men göra det riktigt bra. 

Hitta rätt nivå

- Jag tar aldrig ut mig till max under ett pass. Då skulle kroppen inte hinna återhämta sig till nästa pass vilket leder till att träningen inte blir kvalitativ. Jag vill alltid känna mig fräsch och utvilad i kroppen inför varje träningstillfälle och strävar inte efter att få träningsvärk. 

 

Foto: Kristian Pohl

Samarbeta med kroppen

- Jag vill samarbeta med min kropp, inte motarbeta den. Det gör jag genom att våga ta ett kliv tillbaka från olika dieter och trender inom träning. Jag tror inte på sånt, utan lyssnar på vad min kropp vill. Vill kroppen vila så tar jag två dagar ledigt från träning. 

Om att skriva böcker 

- Man kan säga att mina böcker utvecklas med mig och jag känner aldrig att jag inte vet vad jag ska skriva, eftersom jag skriver utifrån mig själv och alla tusentals kvinnor jag coachat i över tio års tid. Det svåraste med en bok är att starta men när allt flyter på blir jag så uppslukad. Den känslan är väldigt skön!

Bor i Spanien 

- Klimatet är fantastiskt – det är ljust, varmt och härligt. Jag älskar verkligen maten och kulturen. Här har folk inte bråttom vilket är väldigt avkopplande. Det är inte samma hets utan ganska stressfritt. 

Föredrar färgglada träningskläder 

- För mig är det viktigt att kläderna är snygga och funktionella. Byxorna ska sitta kvar över rumpan när jag gör benövningar! Sen jag flyttade till Spanien har min garderob förändrats helt. Nu föredrar jag färgglada kläder i gult och korall framför svarta. 

Sover 8-9 timmar varje natt 

- Jag är supernoga med min sömn och sover mellan åtta och nio timmar per natt. Jag vet hur jag mår när jag inte får sova. Jag blir trött, orkar inte träna och jag ser väldigt trött ut, och jag gillar verkligen inte att se trött ut. Jag behöver min skönhetssömn! 

”Jag älskar mat!”

- För mig finns inga förbud – jag älskar mat! Jag är allätare, men äter till 90 procent mat lagad mat från grunden och 10 procent soul food, och med det menar jag att jag äter allt det jag uppskattar. Det kan vara glass, godis eller champagne! Jag äter inget jag inte tycker om. Gillar jag inte broccoli, så äter jag inte broccoli. Det är inte svårare än så. 

Gröt och ägg till frukost 

- Jag är en riktig frukostmänniska och äter oftast gröt och ägg. Frukosten är som en ritual för mig och kaffet är heligt! Jag går upp innan mina 11-åriga tvillingar för att njuta av mitt morgonkaffe. Då är det så lugnt och skönt i huset. 

Hantera stress 

- Deadlines och jag går inte ihop, det stressar mig verkligen. Samtidigt vet jag att jag behöver deadlines för att jobba effektivare, men jag är en tidsoptimist. Jag har också ganska lätt att ofta tänka på det värsta möjliga om saker och kan skrämma upp mig själv, vilket skapar en inre stress. 

 

Olga Rönnberg är aktuell med boken Olgas utmaning: Ta kontroll över maten och tankarna på 4 veckor.Olga Rönnberg är aktuell med boken Olgas utmaning: Ta kontroll över maten och tankarna på 4 veckor.Olga Rönnberg är aktuell med boken Olgas utmaning: Ta kontroll över maten och tankarna på 4 veckor.
Olga Rönnberg är aktuell med boken Olgas utmaning: Ta kontroll över maten och tankarna på 4 veckor.

Lördag = återhämtning 

- Jag är väldigt bra på att se till att vila om jag känner att kroppen behöver det, men jag kan sällan släppa allt eftersom jag har ett företag med 40 anställda. Lördagar är min lediga dag och då ligger jag gärna och solar och tar det lugnt. 

Vårdar relationen med maken 

- Jag tycker att det är jätteviktigt att jag och min man vårdar vår relation, går på dejter och lägger tid på varandra. Det har blivit mycket mer sen vi flyttade till Spanien. Det är lättare att umgås, gå på restaurang eller bara gå ut och äta glass. 

 

Läs mer: Modechefen: Så stylar jag en motivationshöjande träningsgarderob.