Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Courtesy of adidas/MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Hälsotrender 2021 - 7 saker att spana in under året

Nytt år och nya löften om ett mer hälsosamt liv? Kanske kan någon av dessa hälsotrender inspirera dig till nya vanor, oavsett om du vill leva mer hälsosamt eller bara vill göra en förändring i livet. Den stora skillnaden mot andra år är så klart Covid-19 som kommer att fortsätta att påverka vår hälsa och våra liv på olika sätt - så även hälsotrenderna. Här är 7 hälsotrender för 2021: 

Hälsotrender kan blåsa över ganska snabbt (handen på hjärtat, när använde du din spikmatta senast?) eller så kan de innebära ganska nyttiga och roliga förändringar i livet (hej uppfriskande vinterbad!). Vi har spanat runt lite och här sammanfattar vi 7 hälsotrender för 2021 - många präglade av Corona - att kanske inspireras av: 

 

1. Psykisk ohälsa, oro och ångest kommer i spåren av Covid-19

Skådisen och dansaren Jenna Dewan (tidigare gift med Channing Tatum) berättar i boken Gracefully U hur meditation har hjälpt henne med den psykiska hälsan.Skådisen och dansaren Jenna Dewan (tidigare gift med Channing Tatum) berättar i boken Gracefully U hur meditation har hjälpt henne med den psykiska hälsan.Skådisen och dansaren Jenna Dewan (tidigare gift med Channing Tatum) berättar i boken Gracefully U hur meditation har hjälpt henne med den psykiska hälsan.
Skådisen och dansaren Jenna Dewan (tidigare gift med Channing Tatum) berättar i boken Gracefully U hur meditation har hjälpt henne med den psykiska hälsan. Foto: face to face / FACETOFACE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det råder ingen tvekan om att 2020 påverkade alla på något sätt. Folkhälsomyndigheten har redan sett en försämring i svenskarnas psykiska hälsa och det lär fortsätta även under 2021. Det kostar på att vara ensam och utanför sina sociala nät, utanför sina rutiner. Lägg sen till sorg, arbetslöshet och andra tragedier i pandemins fotspår. Ett nytt ord att lära sig för 2021 är copingstrategier, alltså vad man kan göra för att orka med stressen som kommer med pandemin. Distraktion och emotionellt stöd är copingstrategier som Folkhälsomyndigheten ser kan hjälpa dem med covid-19-relaterad stress. Ingen vet riktigt omfattningen av vilka spår som pandemin kommer att lämna efter sig, men vi kommer troligen att se på den psykiska hälsan som lika viktig som den fysiska. 

2. Vinterbad, vandring och allt annat härligt man kan göra i naturen 

Vinterbad och vandring i naturen blev allt mer poppis under 2020, vi spår en fortsatt naturboost.Vinterbad och vandring i naturen blev allt mer poppis under 2020, vi spår en fortsatt naturboost.Vinterbad och vandring i naturen blev allt mer poppis under 2020, vi spår en fortsatt naturboost.
Vinterbad och vandring i naturen blev allt mer poppis under 2020, vi spår en fortsatt naturboost. Foto: Josh Coleman / Unsplash

Om du har instagram kan du inte ha undgått att se någon i ditt flöde som vinterbadar? Denna vinter har intresset för kallbad och vinterbad ökat kraftigt och många som testar säger att det är underbart. Enligt experterna är det boostande för immunförsvaret men inget för dig med hjärtproblem. Att vara ute i naturen generellt sänker stress och bidrar också till förbättrad kognitiv förmåga enligt Folkhälsomyndigheten. En del menar också att vi blir lyckligare om vi stärker vår relation till naturen. Rekordmånga vandrade i svenska fjällen förra sommaren och alla lärde sig betydelsen av skogsbad. Vi spår att vi kommer att fylla på med ännu fler naturupplevelser under 2021 och hitta tillbaka till vår barndoms Skogsmulle. 

Lästips: David Thurfjell, Granskogsfolk - hur naturen blev svenskarnas religion. Mer info och köp här (länk till Adlibris.)  

3. Immunförsvaret är i fokus 

Jennifer Aniston har nyligen ingått ett samarbete med ett amerikanskt företag som gör kosttillskott, allt för att boosta immunförsvaret.Jennifer Aniston har nyligen ingått ett samarbete med ett amerikanskt företag som gör kosttillskott, allt för att boosta immunförsvaret.Jennifer Aniston har nyligen ingått ett samarbete med ett amerikanskt företag som gör kosttillskott, allt för att boosta immunförsvaret.
Jennifer Aniston har nyligen ingått ett samarbete med ett amerikanskt företag som gör kosttillskott, allt för att boosta immunförsvaret. Foto: Vital Proteins/ MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Ett starkt immunförsvar kan hjälpa till att skydda oss mot sjukdomar. Detta har inte minst uppmärksammats under pandemin. De som har ett svagare immunsystem pga underliggande sjukdomar eller tex övervikt har högre risk att drabbas av infektioner och virus. Att förebygga och stärka det egna immunförsvaret är något vi troligen kommer att fortsätta fokusera på de kommande åren. Jennifer Aniston (bilden) har nyligen ingått ett samarbete med ett amerikanskt företag som gör kosttillskott, allt för att boosta immunförsvaret. Men enbart kosttillskott duger inte. Och risken för att lycksökare söker sig till just denna bransch är stor, så läs på ordentligt om du ska ta några. Satsa i stället på regelbunden fysisk träning, varierad och hälsosam kost med vitaminer och spårämnen, samt att prioritera återhämtning i form av god sömn. 

Lästips: Aseem Malhotra, Bättre immunförsvar på 21 dagar: så blir du metabolt friskare och så ökar du din motståndskraft mot infektioner. Mer info och köp här (länk till Adlibris.)   

4. Andning, lungor och ren luft 

Andningsövningar, breathwork och kurser för andning lär vi se mer av under 2021.Andningsövningar, breathwork och kurser för andning lär vi se mer av under 2021.Andningsövningar, breathwork och kurser för andning lär vi se mer av under 2021.
Andningsövningar, breathwork och kurser för andning lär vi se mer av under 2021. Foto: TT Bild /Mototki Tonn

Inom yogan har man länge använt sig av olika andningsövningar för att främst lugna nervsystemet och även komma i kontakt med kroppen. Men andningen har visat sig vara ännu viktigare för hälsan och det har blivit allt tydligare bland de som drabbats av covid-19. Många av de sjuka har fått problem med just lungorna och andningsfunktionen. Att träna lungorna, och träna på djupandning är inte bara bra för att sänka stress, det är också bra för hjärnan och den kemiska balansen i kroppen. Och i takt med att andningens betydelse för hälsan ökar, så riktas också blickarna till luften som vi andas, både den vi kan njuta av utomhus, men även den vi har inomhus. Det är trots allt inomhus vi är allra mest. Luftrenare och luftfuktare säljer som aldrig förr, så det kanske blir en ny pryl som du unnar dig under året. 

Lästips: Ulrica Norberg, Andas: Livet händer mellan två andetag. Mer info och köp här (länk till Adlibris.)  

 

5. Håll koll på hälsan med hjälp av teknik

Ouraringen mäter din temp, har koll på din sömn och din hjärtfrekvens bland annat.Ouraringen mäter din temp, har koll på din sömn och din hjärtfrekvens bland annat.Ouraringen mäter din temp, har koll på din sömn och din hjärtfrekvens bland annat.
Ouraringen mäter din temp, har koll på din sömn och din hjärtfrekvens bland annat.

Att mäta och följa vår hälsa med hjälp av teknik är vi redan vana vid, kanske har du koll på dina steg i mobilen, eller använder dig av en sov-app som lagrar data? Trendspanarna tror att vi kommer att mäta och följa upp ännu mer hälsodata i framtiden med klockor, ringar och andra apparater som kollar vår temperatur, kollar hjärtfrekvens, antalet förbrända kalorier och REM-sömn. Allt för att vi snabbare ska kunna förstå att vi kanske inte är i vår bästa form. Om pandemier av olika slag kommer att bli vanligare lär vi ta tempen betydligt oftare i framtiden, inte bara på flygplatser innan en resa. Fler och fler sk devices kommer att dyka upp i takt med att tekniken förfinas. Snyggast just nu är Oura ring som tar tempen, kollar sömnen, hjärtat och dina fysiska aktiviteter. 

6. Utomhusträning - året om!

Karlie Kloss tränar yoga på ett tak i New York.Karlie Kloss tränar yoga på ett tak i New York.Karlie Kloss tränar yoga på ett tak i New York.
Karlie Kloss tränar yoga på ett tak i New York. Foto: Courtesy of adidas/MEGA / TT NYHETSBYRÅN

För ett par år sen var det helt otänkbart att vi skulle träna ute i november eller december. Ut och jogga en härlig sommarkväll dock - inga problem. Men gymkedjor och PT:s över hela landet arrangerar nu utomhusträning året om. Tack alla kommunala utomhus-gym-anläggningar! Och trots att man måste klä på sig lite mer än vanligt så är träningen utomhus minst lika bra som träning inomhus. Dags att uppdatera springskorna till skor med ordentliga dobbar och investera i en löparväst i dun. En bonus med utomhusträning är ju frisk luft - och en riktigt skön känsla efteråt! I sociala medier ser vi flera utomhus-träningsgrupper så kanske är januari 2021 tiden då du skapar en egen utomhusträningsgrupp med dina vänner? 

 

7. Online-träningen hemma ökar lavinartat 

Taryn Toomeys The Class har blivit kultförklarad, som en hybrid mellan yoga, pilates, fri rörelse och andning.Taryn Toomeys The Class har blivit kultförklarad, som en hybrid mellan yoga, pilates, fri rörelse och andning.Taryn Toomeys The Class har blivit kultförklarad, som en hybrid mellan yoga, pilates, fri rörelse och andning.
Taryn Toomeys The Class har blivit kultförklarad, som en hybrid mellan yoga, pilates, fri rörelse och andning. Foto: Photography By: Jaimie Baird

Trodde du inte heller att online-träning skulle bli en hit? Dags att tänka om nu när många gym och träningslokaler stänger pga Covid-19. Kändistränaren Tracy Anderson, som hjälpt bland andra Madonna och Gwyneth Paltrow att komma i form med The Tracy Anderson Method, har i över 10 års tid erbjudit träning online. Hon har kunder över hela världen som varje vecka får ta del av hennes nya klasser och hon har lyckats knäcka koden för hur man får kunder att komma tillbaka. I Sverige noterar online-plattformen Yogobe, som erbjuder främst yoga, men även funktionell träning via video online, all time high när det gäller nya kunder. Och under 2021 lär onlineträningen verkligen slå igenom bland de breda allmänheten. Hetast just nu är New York-baserade Taryn Toomey som skapat något hon kallar för The Class - en slags hybrid mellan yoga, pilates, cardio, fri dansrörelse och ”release.” Så, bara att rulla ut mattan i vardagsrummet och köra när du vill!