Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Han hade samma kostym i ett år – därför var det ingen som såg det

Karl Stefanovic är en av programledarna i det australiensiska morgonprogrammet Today. Hans kvinnliga kollegor fick ofta kommentarer och kritik gällande vad de hade på sig så han utförde ett experiment. Han hade på sig samma kostym i tv i ett år – och ingen märkte något.

Det började med att han hade på sig kostymen två dagar i rad. Sen tre dagar. Sen en vecka. Det var inte förrän efter en månad som han ens berättade för sina kollegor vad han höll på med.

"Jag bedöms på hur jag utför mina intervjuer och min dåliga humor – i grund och botten för hur jag sköter mitt jobb. Men mina kvinnliga kollegor bedöms efter hur de klär sig eller hur deras hår är. Det var det jag ville testa", säger han.

Karl Stefanovic säger även att det onekligen finns män som bedömer kvinnor efter deras utseende men när det gäller kvinnor i media och tv så är det till största del är andra kvinnor som är drivande i hetsen. "Min fråga är då om det fortfarande är sexism när det faktiskt är andra kvinnor som beter sig så här".

Lisa Wilkinson är programledare tillsammans med Karl Stefanovic och hon säger att även om merparten av de reaktioner hon får av tittarna är postitiva så är majoriteten den kritik hon får gällande sitt utseende och sina kläder skickat från kvinnor.

Tyvärr drabbar utseendehetsen både män och kvinnor, och framförallt de som arbetar i media och oftare syns, men det här experimentet bevisar att kvinnor verkligen är mest utsatta.