Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

DV:s Hannah Sjöström testar: Andas med andra

I ett dämpat rum mitt i ett stort kontorskomplex i centrala Stockholm har andningsstudion Hale öppnat. Damernas Världs Hannah Sjöström testade en timme andningsövningar ledd av andningsguider.

Det är en stor kontrast att kliva in i Hales lokal, in till tystnad, heltäckningsmattor och draperade tyger, mot den trafikerade och livliga verkligheten utanför. I studion tilldelas vi en mjuk madrass att sätta oss på, med ett yogabolster, filt och en ögonmask. Jag är förväntansfull och nyfiken på de andningsövningar vi ska göra och även nyfiken på hur dessa kommer få mig att må. Jag är inte ny när det gäller så kallad breathwork, men jag har aldrig gått på en klass med enbart andning på schemat. 

Hale grundades av hockeyspelaren Johnny Oduya, och Daniel Müller–Gonzalez, som är instruktör i andningsmetoden Wim Hof. Deras mål är att skapa en plats för stressade människor att komma i bättre kontakt med sin andning för att kunna må bättre, men också skapa en plats för mer andningsvana människor som vill utforska olika andningstekniker. 

Andning i grupp hos Hale.Andning i grupp hos Hale.Andning i grupp hos Hale.
Andning i grupp hos Hale. Foto: Hale

 

Så går andningen i grupp till

Vi börjar i sittande position, blundar och blir guidade av Johnny och Daniel, först att slappna av och sen att komma i kontakt med andningen. Under hela klassen spelas musik som hjälper till att skapa en bra stämning. Vi leds genom en cykel av inandning ned i magen och sen ytterligare en inandning uppe i bröstkorgen, och sen utandning genom munnen. Tempot ökar och jag som älskar att ta långa utandetag känner att jag måste kämpa lite. Efter denna inledning känns lungorna mer påtagligt i bröstkorgen, som om de vuxit till dubbla storleken. Att så snabbt komma i kontakt med det viktigaste andningsorganet är otroligt häftigt! 

Jag upplever en slags meditativ känsla, där jag flyter och där det enda som finns är mitt andetag.

Vi fortsätter klassen liggande på madrasserna, med filt över och och med ögonmask. Johnny och Daniel fortsätter guidningen, och vi gör flera cykler av denna andningsteknik. Det ger verkligen bra förutsättningar att vara helt närvarande i nuet, att stänga av hjärnkontoret och bara ”vara i andningen”. Jag upplever en slags meditativ känsla, där jag flyter och där det enda som finns är mitt andetag. Efter cirka 45 minuter guidas vi ur andningen och delar med oss av upplevelsen. Några har frusit, några har hamnat i en dvala och andra har upplevt att det har pirrat i fingrarna. Jag upplevde en kontakt med kroppen, diafragman och lungorna som var riktigt häftig och efteråt spreds ett oerhört lugn i mig. Tankar som vanligtvis surrar om saker man ska göra och inte göra, är som bortblåsta. Och på natten sover jag som ett barn. Att ta djupare andetag flera gånger om dagen är helt klart det snabbaste sättet att lugna oro och mota stress. Om man behöver gå till en andningsstudio för att göra det? Kanske inte, men den kollektiva upplevelsen var otroligt bra, och att bli guidad gör det mycket lättare att tysta tankarna. 

LÄS ÄVEN Sveriges bästa spa – 10 härliga span att besöka