Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kinga Cichewicz/Unsplash

Här är maten som förstör vår sömn (och gör oss mer sugna på sötsaker)

Förutom en stressig vardag kan sömnproblem bero på maten du stoppar i dig. En amerikansk studie visar att vad vi äter stor roll för hur bra vi sover.

En amerikansk studie visar att människor som äter mycket socker och fett innan de sover inte kommer ner i lika djup sömn som andra. Mat som innehåller mycket socker stör vårt sömnmönster och gör att vi blir mer sugna på sötsaker dagen efter, vilket också kan leda till sömnproblem. Studien visar också att det räcker med att man äter dåligt en enda dag för att sömnen ska bli sämre. Även om deltagarna hade en bra kosthållning i övrigt påverkades de alltså direkt.

Fiberrik mat ger en djupare sömn 

Enligt forskarna finns det bevis att både vuxna och barn som äter mat med mer energi än de gör av mer sover mindre. Däremot personer som äter mat med mycket fibrer får en djupare och lugnare sömn och somnar snabbare på kvällen.

6 livsmedel att äta för en god natts sömn:

Banan: Bananer innehåller både magnesium och kalium, två bra beståndsdelar som får dina muskler att slappna av. De innehåller också vitamin B6, vitamin C och järn.
Kamomill: Kamomill har både lugnande och sömngivande egenskaper. En kopp kamomillte innan läggdags är ett klassiskt tips för den som behöver slappna av.

Ägg: Om du vaknar ofta om natten kan det bero på att du åt mat med för lite protein i, eller att du åt för mycket eller valde något som innehåller mycket socker. Välj gärna något proteinrikt ett par timmar innan läggdags som till exempel ägg, ost eller nötter.
Varm mjölk: Mjölk är rik på kalcium och innehåller tryptofan, en aminosyra som ingår i serotonin som i sin tur är viktigt för en god natts sömn och verkar lugnande. Testa mandelmjölk som innehåller extra mycket tryptofan.
Spenat: De gröna bladen är rika på mineraler som kalium och magnesium. Spenat är även bra för ditt immunsystem och verkar muskelavslappnande.
Fisk och skaldjur: Lax, räkor, tonfisk och torsk innehåller aminosyran tryptofan som fungerar lugnande och avslappnande. Den här maten är perfekt till middag, några timmar innan läggdags.

Källa: Topphälsa

Av: Andrea Danielsson.