Foto: Jörgen Brennicke

Henrik Lundqvist: "Självförtroende kombinerat med ödmjukhet är sexigt"

Han är målvaktsgiganten i New York Rangers som kallas The King of New York, har en krog på Manhattan och har utsetts till en av världens bäst klädda idrottsmän. Dessutom hjälper Henrik Lundqvist till att marknadsföra svenska kalsonger.

Niklas Sessler

Björn Borg

, Börje Salming, David Beckham, Fredrik Ljungberg... listan över manliga idrottsstjärnor som lånat sitt namn eller ansikte till underkläder är lång.

Sedan några år tillbaka står även New York Rangers svenske stjärnmålvakt Henrik Lundqvist på listan genom sitt samarbete med det svenska underklädesföretaget Bread & Boxers – ett samarbete som innebär ett delägarskap för Henriks del.

HENRIK LUNDQVIST 

ÅLDER: 35 år.

BOR: I New York.

GÖR: Målvakt i New York Rangers.

FAMILJ: Frun Therese, döttrarna Charlise, 5, och Juli, 2.

BAKGRUND: Blev proffs i NHL 2005 och har sedan dess blivit utnämnd till NHL:s bäste målvakt, varit Stanley Cup-finalist och tagit OS-guld, VM-guld och två VM-silver.

AKTUELL: Delägare i underklädesföretaget Bread & Boxers. Inleder sin trettonde säsong i New York Rangers den 5 oktober.

Varför valde du att jobba med underkläder?

– Jag har känt Alex (Palmgren, en av Bread & Boxers två grundare, reds anm) i snart tolv år. När det här projektet dök upp frågade han om jag var intresserad av att hoppa på. Jag tycker de har en skön inställning till varumärket, det är ganska avslappnat och prestigelöst. Jag går ju ofta klädd i kostym, så det är skönt att kunna dressa ner emellanåt.

Vad kan du tillföra?

– Framför allt att sprida varumärket i de kanaler som jag har. Som offentlig person har man ju möjlighet att sprida ett budskap, vare sig det handlar om mode eller åsikter.

Det är lätt att bli inspirerad i New York.

Är det här någonting som du kan tänka dig att jobba vidare med efter hockeykarriären?

– Absolut! Jag har inte snöat in på ett område, men jag har alltid haft en kreativ sida, och mode och musik är några saker jag gillar.

Henrik Lundqvist bor i New York sedan 2005 och är målvakt i stadens främsta hockeylag.

Du utnämndes tidigare i år till en av världens bäst klädda idrottsmän av Sports Illustrated. Var hittar du din modeinspiration?

– Det är lätt att bli inspirerad i New York. När man kommer till Sverige märker man ganska lätt "aha, det är det här som är inne just nu". Men det känns inte som om det finns något som är inne i New York, för det ryms så många olika stilar där.

LÄS MER: Så kan du öka din inspiration med digitala moodboards

Ber dina lagkompisar dig om stiltips?

– Nja ... men jag kommer ihåg när jag var 20 år och började bli intresserad av mode, och testade väldigt många olika stilar. De äldre killarna hade lite kommentarer om det, fast jag tyckte alltid det var kul att komma in i såna diskussioner. Men stiltips ... alla får väl ge råd till någon ibland bara för att de vill ha ett extra öga.

Känner du press på dig att alltid vara välklädd?

– Visst, det finns dagar då man känner att det är dags att dressa upp, men det finns också dagar då man känner att det är rätt skönt att slappa i ett par shorts och en t-shirt.

Din vinnarskalle är ju legendarisk. Blir du på dåligt humör om du förlorar i spel mot dina barn?

– Jag blir inte mer arg än vad min äldsta dotter blir – hon blir fruktansvärt arg. Men jag fattar ju varifrån hon har fått det ... Jag kan ta en förlust mot henne, för jag ser hur glad hon blir när hon vinner. Fast ibland vill jag ju faktiskt lära henne att hon inte kan vinna jämt.

Alla gamla schlagers gillar man ju att sjunga med i.

Vad var ditt drömjobb när du var liten?

– Jag ville köra traktor när jag var väldigt liten, sen blev det hockey ganska tidigt.

Har du blivit starstruck någon gång?

– Första gången jag träffade Roger Federer och första gången jag träffade Jay Z. Jag tycker Roger är en fantastisk idrottsman, så det var kul att få lära känna honom lite. Med Jay Z pratade jag business.

Vilken låt nynnade du på senast?

– Vi hade en kräftskiva i augusti, och alla gamla schlagers gillar man ju att sjunga med i. Som den här "Dra ner rullgardinen ... ", vad heter den, med Tomas Ledin?

I natt är jag din.

– Precis.

Du har ju en egen restaurang. Men vilken är din paradrätt?

– Jag lagar nästan aldrig mat. Däremot älskar jag att äta spagetti med köttfärssås, om det räknas.

Jag vill bli ihågkommen som en omtänksam tävlingsmänniska.

Vad tycker du är sexigt hos andra?

– Självförtroende kombinerat med ödmjukhet.

Vilken var den senaste presenten du köpte?

– Det var en ring till min fru, på vår bröllopsdag.

Vilken talang skulle du vilja ha?

– Att kunna sjunga. Jag gillar musik, och spelar gitarr, men sångröst har jag inte.

Vilken person skulle du helst vilja prata med?

Dave Grohl i Foo Fighters.

Hur vill du bli ihågkommen?

– Som en omtänksam tävlingsmänniska.